(StudentTorget.no):
Navn: Caroline Kayser Frank
Alder: 22
Studerer: Bachelor i sykepleie
Studiested: Bayamo på Cuba, på utveksling fra Høgskulen på Vestlandet, avd. Bergen
Hvordan kom du frem til at det var til Bayamo/Cuba du ville dra?
Da jeg begynte på sykepleie hadde jeg aldri vært ute av Europa før, og hadde lyst til å oppleve en annen del av verden. Å få lov til å flytte til et nytt land gjennom studiet mitt, virket som en fantastisk mulighet. Jeg søkte på Cuba fordi dette er et spennende land med mye historie og et anerkjent helsevesen. Cuba har klart å sikre gratis helsetjenester til alle, tross begrensede ressurser, og er kjent for sitt fokus på forebyggende arbeid. Som fremtidig sykepleier er dette noe som er både spennende, interessant og lærerikt å få med seg.
Høyskolen på Vestlandet, avd. Bergen tilbyr 10 studieplasser i Bayamo på høsten og 10 studieplasser i Holguin på våren. Jeg valgte Bayamo fordi jeg ønsket å reise på høsten, med tanke på bacheloroppgaven som skal leveres til våren. Dette har jeg absolutt ikke angret på. Bayamo er en fantastisk by å være student i.
Hva er den største forskjellen på å studere på Cuba og i Norge?
Den største forskjellen på å studere i Norge og på Cuba må være studiehverdagen. I Norge har vi som regel en varierende studiehverdag med en bolk med teori, etterfulgt av en bolk med praksis. På Cuba var teori og praksis enda tettere knyttet opp mot hverandre, og ofte hadde vi både teori og praksis på samme dag. En annen vesentlig forskjell er at man i Norge nesten når som helst kan google diagnoser eller medisinske uttrykk man lurer på. På grunn av begrensede internettmuligheter har man ikke samme mulighet i Cuba, og blir derfor i mye større grad avhengig av egen (og andres) hukommelse.
Les også: Studere i utlandet? Dette må du tenke på før du reiser!
LES OGSÅ: Sykepleierstudenten Mathilde er på utveksling på Cuba
Fortell litt om studiet og undervisningen?
På Cuba tok jeg faget «Health promotion and disease prevention» som innebar at vi skulle lære om blant annet det cubanske helsesystemet, lokale helseutfordringer og sykepleiernes funksjon. I forbindelse med dette var vi i praksis på ulike steder for å lære om primærhelsetjenesten, alternativ medisin, svangerskapsomsorgen og pediatri. I Cuba jobber sykepleiere på flere arbeidsplasser enn vi er vant til i Norge. For å lære om sykepleiernes ulike funksjoner i Cuba besøkte vi derfor et sykehjem, en poliklinikk, et hjem for gravide, et barnehjem, en barnehage og en iskrem-/ostefabrikk. Alt dette er arbeidsplasser hvor sykepleiere jobber innenfor primærhelsetjenesten og som var veldig lærerike å besøke.
LES OGSÅ: – Det er bare å nyte Cuba!
Selve opplegget begynte med et 2-ukers intensivkurs i spansk, noe som var veldig nyttig, ettersom ikke alle kunne spansk fra før av. Etter dette gikk vi ut i praksis, hvor vi måtte være 4 dager i uken i til sammen 20 timer. Disse timene involverte både undervisning om ulike emner, observasjon og deltakelse på ulike helseinstanser. Etter hvert emne ble vi testet. Undervisningen foregikk stort sett i klasserom hvor lærerne skrev på tavler og vi noterte. All undervisning foregikk nesten utelukkende på spansk.
Hvordan er en vanlig studiedag for deg?
En vanlig studiedag for oss på Cuba startet 08 og var ferdig 12. Dette høres kanskje veldig lite ut, men ettersom all undervisning og informasjon gikk på et fremmed språk, føltes dette virkelig lenge nok. Bortsett fra dette var hver dag forskjellig og varierte fra hvilke deler av helsetjenesten vi besøkte.
LES OGSÅ: Studielandguide Cuba
Er det noe du synes er utfordrende ved å studere på Cuba?
Det som har vært mest utfordrende med å studere på Cuba er språket. I tillegg kan det være utfordrende å møte en helt ny og annerledes kultur i sykepleiesammenheng.
Det er for eksempel etisk utfordrende når taushetsplikt, som står veldig sentralt i Norge, ikke er noe stort fokus i Cuba, og vi gang på gang kommer ut for situasjoner hvor det blir snakket over hodene på pasientene. Ikke minst kan det til tider være utfordrende å være så langt borte fra familie og venner.
Les også: Sjekkliste for utenlandsstudenter
Dette gjelder særlig på grunn av begrensede muligheter for internettilgang, noe som vanskeliggjør og begrenser kommunikasjonen med dem hjemme. For å komme på internett i Cuba må man kjøpe ETECSA-kort. Disse kan kun brukes i spesielle WIFI-parker, eller på hoteller hvor man må logge seg på med brukernavnet og passordet. WIFI kvaliteten kan variere fra dag til dag og fra sted til sted. Heldigvis var vi heldig og hadde en WIFI-park 3-4 minutters gange unna casaen der vi bodde i Bayamo, og denne funket relativt greit.
LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!
Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?
For studenter som skal til Cuba er det høgskolen som gjør avtaler om bolig. Casaen vi bodde i kostet 25 CUC/dobbeltrom/natt. Denne prisen inkluderte frokost og lunsj til skolen. Om vi ønsket å reise vekk i helgene betalte vi bare halv pris de nettene vi var vekke. Husverten ordnet oss ofte tilsvarende studentpriser i andre casaer når vi reiste i helgene. Vi kunne også velge å betale litt ekstra for å få vasket klær og få middag – og siden det var vanskelig å få tak i ingredienser til matlaging selv, gjorde vi det.
Prisnivået på varer varierte veldig. Varer som kjeks, frokostblandinger og WIFI-kort var dyrt, mens øl og frukt generelt sett var billig. For en avokado kunne vi betale ca. 4-7 kroner og for en banan måtte vi ut med ca. 0,3 kroner.
LES OGSÅ: Cuba - studievalg-link sak
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
I ukedagene ble fritiden brukt til skolearbeid, turer i nærområdet på jakt etter vogner som solgte frukt, treningsøkter på kveldene, kortspill, filmkvelder, mye kaffedrikking og selvfølgelig turer i WIFI-parken for å snakke med familien. I helgene har vi stort sett reist vekk, med unntak av den helgen orkanen Irma herjet, og helgen etter på grunn av stygt vær. I løpet av det tre måneders lange oppholdet har vi reist rundt og har opplevd alt fra nydelig naturlandskap i Viñales til fargerike bygninger i Trinidad, uteliv og restauranter i Havanna, vakre strender i Guardalavaca og mye mer som landet har å by på.
LES OGSÅ: På fritiden danser Signe salsa i Havanna
Hvordan er studentmiljøet der?
Vi har ikke hatt undervisning sammen med cubanske studenter og har derfor ikke noe inntrykk av studentmiljøet på skolen. Det jeg derimot kan si er at Bayamo er kjent for å være en studentby og at skolen vi gikk på krydde av tannlegestudenter, medisinstudenter og sykepleiestudenter. Ellers opplevde vi at flere sykepleiestudenter og medisinstudenter vi møtte i praksis var veldig interessert og lurte på hvor vi var fra, hva vi studerte, hvilket år vi var på og om dette var vår første gang i Cuba.
Les også: Her får du tilleggsstipend som utenlandsstudent
Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?
Jeg vil absolutt anbefale andre sykepleierstudenter å reise til Cuba, uavhengig av hvilken by og skole som er aktuell å reise til. Cuba er et kjempespennende land, og det har vært veldig interessant å se hvordan sykepleierne her nede jobber med forebygging. Ikke minst er det å ha flyttet til et nytt land, hvor språket, kulturen, maten, reglene og normene er annerledes en nyttig erfaring å ha med seg videre i livet. Et lite tips til deg som skal reise til Cuba er å lære deg mest mulig spansk på forhånd. Appen spanish dict, som er en spansk ordbok som fungerer uten nett, har vært til stor hjelp for meg her nede.
Ta med fiber, for dette finner du ikke mye av i butikkene. Vi fikk for eksempel servert lyse boller/rundstykker til frokost under hele oppholdet, ettersom dette er det eneste man får tak i. Vi var heldig og fant havregryn i Bayamo, men vi har opplevd at varer kommer og forsvinner i butikkhyllene litt i tide og utide. Det er dermed ikke sikkert at neste gruppe som reiser er like heldig. Cuba er et fantastisk land med en utrolig vennlig og imøtekommende befolkning, og jeg er kjempe glad for at jeg reiste på utveksling akkurat hit.