(StudentTorget.no):
 

Mange internasjonale studenter befinner seg på Cuba, landet som innehar noe av verdens mest spennende, og mest kjente, historie. 

 

Cuba har et høyt utdanningsnivå, og høyere utdanning er gratis. 

 

Cuba er et land fullt av opplevelser og historie!

  

Søknadsprosess

Du søker om plass direkte til lærestedet, og finner søknadsskjema på nettsidene deres.

 

Når du søker kan du bli bedt om å ta en opptaksprøve, sende inn motivasjonsbrev og anbefalingsbrev, samt et oversatt vitnemål. Hvis du blir bedt om å sende inn en økonomisk garanti, kan du få det av Lånekassen dersom du får støtte fra dem under studiene. 

Fakta om Cuba:
Areal: 109 890km²
 
Innbyggertall: 11 179 995 (2016)
 
Innbyggere per km²: 102
 
Hovedstad: Havanna
 
Offisielt språk: Spansk
 
Statsoverhode: Miguel Díaz-Canel
 
Mynt: Cubansk peso à 100
centavos. 
 
Valutakode: CUP
 
(Kilde: Snl.no)

 

Når du skal studere i et annet land, er det vanlig å måtte ta en språktest. Dette for å dokumentere at du kan språket godt nok til å kunne følge undervisningen. Hør med lærestedet om du trenger å ta en språktest, og hvilken de vil at du skal ta. 

 

Dersom du skal studere på engelsk, er det vanlig å ta en TOELF- eller en IELTS-test. TOELF-testen kan tas i Moss og koster 1500 kroner. IELTS-testen koster 3050 kroner og kan tas på Folkeuniversitetet i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim. Begge testene kan tas opptil to år før du begynner med studiene.


 

Skal du studere på spansk er det vanlig å ta en DELE-test. Denne kan også tas på Folkeuniversitetet, men kun i Bergen. 

 

Du må ha studentvisum hvis du skal studere på Cuba. Dette må ordnes før du reiser, og du får hjelp til dette ved den cubanske ambassaden i Oslo

 
 

Studiefinansiering

Nyttige linker:

Finne studier på Cuba: 

Studievalg.no

 

Språktester: 

DELE-test
TOELF-test
IELTS-test

 

Andre nyttige linker: 

Den cubanske ambassaden i Oslo   
Den norske ambassaden på Cuba
Lånekassen 
NOKUT    
ANSA

Basisstøtten du får fra Lånekassen er på 97 850 kroner. Du kan også få opptil 120 433 kroner i året som støtte til skolepenger dersom du studerer ved et godkjent lærested på Cuba. Sjekk om lærestedet ditt er godkjent her. 

 

Dersom skolepengene ikke overstiger 61 590 kroner, som er grensen for når Lånekassen slutter å gi deler av skolepengestøtten som stipend på bachelornivå, vil du kunne få 50 prosent av skolepengelånet i stipend. Etter denne grensen gis resten av støtten kun som lån. Til utdanning på masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til 61 590 som stipend.

 

I tillegg til basisstøtte og skolepengestøtte kan du få støtte som skal dekke to hjemreiser i året, samt støtte til et språkkurs eller et tilretteleggingssemester hvis du skal studere på spansk. 


 

Et tilretteleggingssemester vil si at du bor på Cuba i ett semester før du begynner med studiene, og tar et språkkurs ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. I søknaden må du også opplyse om hvor du planlegger å studere, og hvilken grad du har tenkt å ta etter tilretteleggingssemesteret.

 

Du kan lese mer om studiestøtte i utlandet her

 

Bolig og prisnivå

Det er langt billigere på Cuba enn i Norge. Mens en gjennomsnittlig ettroms i Oslo sentrum koster rundt 10 789 kroner, kan du bo i en gjennomsnittlig ettroms i Havana sentrum til 4 700 norske kroner i måneden. Som student kan du selvsagt finne noe billigere, for eksempel i et kollektiv. 

 

Ellers betaler du rundt 40 prosent av det du ville betalt i Norge for vanlige dagligvarer som brød og melk. Du kan unne deg et måltid på restaurant til 95 kroner, og du får en halvliter til 19 kroner. Cuba er en ledende filmnasjon i Latin-Amerika, og vil du oppleve noe av dette, kan du glede deg over at en kinotur ikke vil koste deg mer enn 11 kroner.Teaterforestillinger, konserter og festivaler holder også stort sett svært lave priser, og musikk og annet kulturliv er et must å få med seg når du besøker cha-cha-cha-en, rumbaen og salsans hjemland.

(Kilder: Snl.no, Lanekassen.no, Numbeo.no, Hikersbay.com)
 

Klikk her for å se alle skoler og studier i utlandet