(StudentTorget.no):

Tørre småkaker uten smak trenger ikke være eneste julekosen når det finnes så mange gode alternativer til de tradisjonelle syv sortene.

 

Om du er ferdig med siste eksamen og har tatt juleferie, hva er vel ikke bedre å avreagere med litt koselig baking? Dette er også en veldig fin venneaktivitet nå rett før jul – og ikke minst egner godisen seg perfekt som julegaver!

 

Her er seks kjempegode oppskrifter:

 

Cookies

Dette trenger du:

100 gram smør, mykt og romtemperert

50 gram sukker

75 gram lyst brunt sukker

1 ts vaniljeekstrakt

1 egg

35 gram kakaopulver (bakekakao)

75 gram hvetemel

½ ts natron

75 gram havregryn

125 gram chocolate chips, eller grovhakket sjokolade

 

 

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 180 C, og gjør klar 1-2 stekebrett med bakepapir.

2. Ha smør og begge sukkertyper i en bolle, visp til det er lyst og luftig.

3. Tilsett vanilje og egg, visp litt til.

4. Sikt sammen kakaopulver, hvetemel og natron, og bland inn havregryn.

5. Ha denne tørre blandingen over i røra og kjør på videre med mixeren eller rør for hånd til alt er godt blandet. Rør til slutt inn sjokolade.

6. Bruk to spiseskjeer og lag runde klatter på stekebrettene, det blir ca 16-20 cookies.

7. Stekes i 15-20 minutter, litt avhengig av størrelsen på cookiesene.

8. Når hvert brett er ferdig, ta det ut av ovnen og la det stå et par minutter før du flytter cookies'ene over på en rist til avkjøling.

(Kilde: Matbloggsentralen)

 

LES OGSÅ: Julegaver på studentbudsjett

 

Sjokoladetrøfler

Dette trenger du:

2,5 dl kremfløte

300 gram mørk kokesjokolade

 

2 ss konjakk eller rom

1 dl kakaopulver (til å rulle trøflene i)

 

Slik gjør du:

1. Kok opp fløten

2. Ta kjelen av platen, bryt sjokoladen i biter og ha den oppi fløten.

3. Rør til sjokoladen smelter og ha i konjakk.

4. Hell røren i en form, dekk til og sett den kald over natten.

5. Lag kuler med kulejern som er skylt i varmt vann.

6. Rull trøflene i kakaopulver og oppbevar de i kjøleskap.

(Kilde: Tine)

 

LES OGSÅ: Spar penger - gi bort julegaver som metter

 

Baileyskonfekt med mandelstrø

Dette trenger du:

125 gram marsipan

3 ss baileys

80 gram sjokolade

50 gram hakkede mandler

 

Slik gjør du:

1. Putt marsipan i en skål og bland inn baileys.

2. Smelt sjokoladen over vannbad

3. Rull passe stor marsipankuler i hånden og dekk de med sjokolade.

4. Rull kulene på et fat med mandler mens de fremdeles er varme.

5. Avkjøl kulene i kjøleskap og oppbevar de på et kjølig sted.

(Kilde: Mariannmat)

 

LES OGSÅ: Spar penger på julegavene med studentrabatter

 

Mintpletter

Dette trenger du:

 

1 eggehvitte

4 dråper peppermynteolje

4 dl melis

100 gram mørk sjokolade

 

Slik gjør du:

1. Pisk eggehviten stiv.

2. Drypp i peppermynteoljen.

3. Bland i melis til massen er fast og smidig.

4. Dryss melis på bordplaten, hell ut massen og elt den glatt.

5. Kjevl den ut til den er cirka ½ cm tykk.

6. Tryll ut små rundinger, for eksempel med et snapsglass.

7. Smelt sjokoladen i vannbad og dypp plettene i sjokoladen.

8. La de stivne på rist og oppbevar de kjølig.

(Kilde: www.matogdrikke.no)

 

LES OGSÅ: Julegavene trenger slett ikke være så dyre

 

 

Marshmallows

Dette trenger du:

½ dl vann

25 gram gelatinpulver

450 gram sukker

1 og ½ dl lys sirup

Vegetabilsk olje til smøring

Sukkertermometer

Melis, kokosmasse eller finhakkede nøtter

Bakeform 20 x 30 cm

Plastfolie

 

Slik gjør du:

1. Hell 1/4 dl vann i en bolle og dryss over gelatinpulveret. Sett til side.

2. Gjør klar formen ved å legge plastfolie over bunnen og smør med olje.

3. Ha sukker og sirup i en kasserolle, tøm over resten av vannet (1 1/4 dl).

4. Varm forsiktig opp til sukkeret har løst seg opp, så kan du skru opp varmen slik at det koker.

5. La dette koke til sukkertermometeret viser 130 C.

6. Pisk gelatinblandingen litt i bollen først, deretter kan du begynne å tømme i sukkersirupen, litt om gangen mens vispene går.

7.Når all sirupen er tømt inn, fortsett å visp helt til blandingen er blitt tykk og fin. Du vet at den er ferdig når den oppfører seg litt som myk tyggegummi. For farge, ha I konditorfarge.

8. Hell over i den foliekledde og smurte formen, stryk blandingen litt utover med en slikkepott som du også har smurt litt med olje.

9. Legg også et stykke plastfolie over overflaten, men husk å smøre også dette godt med olje.

10. Sett formen i kjøleskapet i et par-tre timer, eller til overflaten kjennes fast ut når du trykker ned fingeren. Ta "marshmallow-platen" ut av formen og ta av plastfolien, så kan du skjære i så store eller små biter du vil. Husk å smør kniven din med litt olje. 11. Rull bitene i melis, kokos eller finhakkede nøtter.

(Kilde: Marias salt og søtt)

 

LES OGSÅ: Finn spennende oppskrifter i Studentkokeboka

 

 

Karameller med havsalt

Dette trenger du:

Noen dråper solsikkeolje

150 gram sukker

150 gram lyst brunt sukker

100 gram smør

2 dl kremfløte

3 ss lys sirup

1 ts saltflak

 

Slik gjør du:

1. Finn fram en form, ca 15x15 cm og smør den med olje.

2. Ha vanlig sukker i en kasserolle med 2 ss kaldt vann.

3. Sett på middels varme til sukkeret har løst seg opp, så kok opp og la det koke til sukkeret har fått en nokå mørk rav-farge (rødbrun karamell-farge), ca 5-10 minutter.

4. Ta kjelen av platen og rør inn brunt sukker, smør, fløte og sirup.

5. Når alt er rørt ut, sett kasserollen på plata igjen og kok opp. Nå skal blandingen koke til den når 120 grader.

6. Tøm ut vannet, du skal nå kunne forme den til en kule. Hvis karamellen er for tynn til at du får til å lage en kule, så kok mer og prøv igjen om en liten stund.
Dette kan ta alt fra 15-40 minutter.

7. Oppbevares kjølig.

(Kilde: Marias salt og søtt )

 

LES OGSÅ: Så enkelt lager du sunnere brownies

 

 

Fylte sjokolader med karamell

Dette trenger du:

100 gram lys sjokolade

Karamell:

1 dl kremfløte

½ del lys sirup

½ del sukker

½ dl melis

 

Slik gjør du:

1. Smelt sjokoladen i et vannbad.

2. Glasér innsiden av 25 små folieformer med sjokoladen.

3. Bland alle ingrediensene til karamellen og kok massen i 5 minutter. Rør rundt og la den koke i ytterligere 2-3 minutter.

4. Avkjøl massen noe og fordel den i formene.

5. Dekk med smeltet sjokolade. 

6. Oppbevares kjørlig.

(Kilde: Dansukker)

 

Klikk her for å se studentrabatter i Norge