(StudentTorget.no):

Skal du spise billig lønner det seg å planlegge ukesmiddagene og handle inn til flere av gangen. Enkelte ingredienser kan brukes på mange forskjellige måter, så du trenger ikke bli lei selv om du bruker de i mange ulike retter. 

Start uken med å handle inn all maten du planlegger å bruke til middag i løpet av uken. Selv om du ikke d behov for store kvanta kan det lønne seg å kjøpe dette av enkelte varer uansett fordi prisen ofte er lavere i forhold til hva du får da. Dersom du ikke rekker å spise alt du kjøper i løpet av uken kan mye fryses ned og spares til uken etter.

 

Flere middagstips?
Du kan nå teste Dagbladet pluss helt gratis i 12 måneder dersom du er student. Ikke student, da kan du teste gratis i 3 måneder.

 

Forslag til matinnkjøp i starten av uken: 

Lerøy laksefilet Rema 1000, 36 kroner for fire stykker.

1 kilo poteter, 10 kroner.

1 pakke gulrøtter Firstprice, 11 kroner. 

Champignon, 15 kroner. 

Lettrømme, 14 kroner.

Vårløk, 14 kroner. 

Frossne sommerkoteletter Rema 1000, 27,80 kroner per kilo. 1 stykk cirka 10 kroner. 


Pølser Firstprice, 25,90 for 1 kilo. 

1 kilo risengryn, 30 kroner for 500 gram. 

1 boks tunfisk, 5 kroner. 

Spaghetti, 9 kroner for 500 gram. 

2 bokser knuste tomater, 9 kroner per stykk. 

1 pakke egg, 13 kroner. 

½ kilo mel, 7 kroner. 

1 liter melk, 10 kroner. 

1 løk, 4 kroner.

1 matfløte, 14 kroner.

1 pakke kjøttdeig 400 gram, 32,90 kroner.

Brun saus 3 pakk, 39 kroner.

1 pakke smør, kroner 17 kroner.

 

Total sum innkjøp for én uke: 331 kroner

De varene du ikke får brukt opp kan brukes til middag uken etter. I denne saken tar vi utgangspunktet i at basiskrydder og buljong allerede er kjøpt inn. 

 

Mandag 


Ovnsbakt laks

 


LAKS: Ovnsbakt laks i folie eller form er rask og villig mat. Foto: Godfisk.no

Dette trenger du:

1 laksefilet, kroner 9,-

2 spiseskjeer lettrømme, kroner 3,-

1 gulrot, kroner 3,-

1 vårløkstilk, kroner 3,-

2 poteter, kroner 4,-

2 ss smør, ca kroner 2,-

Salt

Pepper

 

Slik gjør du: 

1. Skru på ovnen på 200 grader.

2. Rens og kok poteter og gulrot. La koke til de er møre (ca. 20 min).

3. Smør en ildfast form, legg i laksefileten, krydre med salt og pepper og skjær vårløk i biter og dryss over. La laksen steke til den er gjennomstekt (ca. 20 min).


Sum mandag: 24 kroner. 

 

Tirsdag 

 

Sommerkoteletter med grønnsaker

Dette trenger du:

1 sommerkotelett, kroner 10,-

 


SOMMERKOTELETTER: Stek sommerkoteletter og kok poteter og gulrot til. Topp det hele med litt rømme ved siden av. Foto: Matprat.no

2 poteter, kroner 4,-

5-6 champignon, kroner 7,-

1 gulrot, kroner 3,-

1 pose ferdig brun saus på Rema 1000, kroner 13,-

1 ss rømme, kroner 2,-

Salt

Pepper

 

Slik gjør du: 

1. Rens og kok poteter og gulrot.

2. Stek champignon og sommerkoteletten i panna. La steke noen minutter på hver side. Krydre med salt og pepper.

3. Lag saus ved å følge framgangsmåten på pakken.

4. Server sommerkoteletten med poteter, gulrot, brun saus og en klatt med rømme. 

Sum tirsdag: 44 kroner 

 

Onsdag

 

Lapskaus

Dette trenger du:

 


LAPSKAUS: En varm og god rett som lapskaus passer perfekt på kalde vinterdager, dyrt er det heller ikke. Foto: Matprat.no

2 poteter, kroner 4.

1 gulrot, kroner 3,-

2 pølser, kroner, kroner 6,-

1 vårløkstilk, kroner 3,-

Kjøttbuljong

Salt

Pepper

 

Slik gjør du: 

1. Kok opp kjøttbuljong og vann. Rensk og skjær grønnsakene i biter. 

2. Skjær vårløk og pølse i biter, tilsett salt og pepper.

3. Kok lapskausen til grønnsakene er møre. 

Sum onsdag: 16 kroner

 

Torsdag

 

Risengrynsgrøt

Dette trenger du:


2 dl risengryn, kroner 13,- 

 


GRØT PÅ TORSDAG: Lag risengrynsgrøt, det er godt, mettende og ikke minst billig. Foto: Creative commons. 

1 l melk , kroner 11,-

4 dl vann

Smør, ca 1 krone. 

Salt

Sukker

Kanel

 

Slik gjør du: 

1. Kok opp melk og vann.

2. Tilsett ris.

3. La koke, hvor lenge finner du informasjon om utenpå rispakken, dette varierer litt ut i fra hvilken ris du bruker. Når risen er kokt inn og du har fått en fast masse av blandingen er grøten ferdig.

4. Server med smør, sukker, kanel og smørøye.

Sum torsdag: 25 kroner

 

Fredag


Tunfiskpasta

Dette trenger du:

1 boks tunfisk, kroner 5,-  

100 gram spaghetti, kroner 2,-

½ boks knuste tomater, kroner 4,5,-

1 ts sukker

1 ss oregano

1 ts basilikum 

Salt 

Pepper

 

Slik gjør du: 

1. Kok spaghetti som anvist på pakken.

2. Kok opp tomater. Tilsett sukker, salt, pepper, oregano og basilikum.

3. Tilsett tunfisken og spaghettien mot slutten av koketiden.

Sum fredag: 11,50 kroner

 

Lørdag


Pannekaker og suppe:

Dette trenger du: 

 


PANNEKAKE: Enkel og billig kost. Foto: Matprat.no

Pannekaker:

1 egg, kroner 3,-

1 ts sukker

Mel, kroner 2,-

Melk, kroner 5,- 

Smør til stekeing, kroner 2,-

 

Suppe:

1 løk, kroner 4,-

1 båt hakket hvitløk

1 boks hakkede tomater, kroner 7,-

2 stykk hønsebuljong.

5 dl vann


1 dl matfløte, kroner 7,- 

Salt

Pepper

 

Slik lager du pannekaker: 

1. Rør sammen egg, sukker, mel og melk til en røre. Den skal ikke være for tjukk, men tynn og rennende.

2. Smør pannen og stek pannekakene noen minutter på hver side. 

 

Slik lager du suppe:

1. Fres løk og hvitløk raskt i en panne.

2. Tilsett hakkede tomater, vann og hønsebuljong. Kok opp.

3. Smak til med salt og epper og hell i matfløten og la suppen småkoke i 5-8 minutter.

Sum lørdag: 32 kroner

 

Søndag


Kjøttkaker i brun saus

 


SØNDAGSMIDDAG: Å lage kjøttkaker er slett ikke innviklet. I tillegg er det også billig og godt. Foto: Matprat.no

Dette trenger du: 

200 gram kjøttdeig, kroner 17,-

Salt

Pepper 

2 ss potetmel

2 poteter, kroner  4,-

1 gulrot, kroner 3,-

Brun saus pose, kroner 13,-

Champignon, kroner 7,-

Smør til steking, kroner 2,-

 

Slik gjør du: 

1. Rens poteter og gulrot. Kok opp.

2. Bland kjøttdeig, potetmel, salt, pepper til en deig. Lag kaker i ønsket størrelse.

3. Stek kjøttkakene noen minutter på hver side.

4. Stek champignon. 

5. Lag saus som anvist på pakken, tilsett champignon, la kjøttkakene koke i den brune sausen noen minutter.

Sum søndag: 46 kroner

 

Totalt forbruk på middager en uke: 173,50 kroner. 


Dersom du følger denne ukemenyen vil du sitte igjen med ingredienser til uken etter som kan gjøre middagene enda billigere i fremtiden. 

 

LES OGSÅ: Lag middag på under 20 minutter