(StudentTorget.no):

Ny uke betyr ny ukemeny. Denne uka har vi hentet inspirasjon fra kokeboka «Smalhans», som er ført i pennen av Gunda Djupvik. Hun har tatt utgangspunkt i hvordan man kan lage sunn, god og rimelig mat når man ikke har så mye penger, noe som passer perfekt for et studentbudsjett. 

Boka er delt opp i kapitelene  supper, hovedretter, festmat og tilbehør, desserter og kaker. Djupvik gir også tips til innkjøp, planlegging,  tilbreding og oppbevaring av matvarer. Noen av porsjonene er litt store hvis du bare skal lage middag til deg selv. Enten kan du halvere oppskriftene eller så kan det også være greit å lage en stor porsjon, for da kan du ha restemat til middag dagen etter eller en annen gang i løpet av uka. 

 

Mandag 

 

 



LAKSEFORM: Laks er fin mandagsmat. Prøv denne lakseformen med rømme og grønnsaker. 

Lakseform med rømme

2 porsjoner

Tid å tilbrede: 30 minutter

 

Dette trenger du: 

½ pakke lapskausblanding

2 laksefileter

1 dl vann

½ dl hvitvin

1 ss flytende buljong

4 toppede ss med seterrømme eller creme fraiche

1 ts dill

Smør til stekning

Salt og pepper

 

Slik gjør du: 

1. Sett ovnen på 225 grader.

2. Ha lapskausblandingen i en liten ildfast form, slå på vann, vin og buljong. Strø på dill, kvern over pepper og sett formen i ovnen.

3. Varm litt smør i en stekepanne, og stek laksen fort, mest på oppsiden og ikke skinnsiden. Den trenger ikke være gjennomstekt siden den skal i ovnen etterpå. Dryss på salt og pepper. 

4. Ta formen ut av ovnen, og legg på rømmeklatter, deretter legger du oppå fisken. Bak det hele til det bober fint og er gjennomvarmt, det tar cirka 15 minutter. 

 

Tirsdag 

 

Minestronesuppe


MINESTRONESUPPE: Lag en god posjon med den italienske klassikeren minestronesuppe. Blir det rester er det ikke verre enn at du varmer opp gryta dagen etter, kjapt og enkelt.

6 porsjoner

Tid å tilbrede: 30 minutter

 

Dette trenger du: 

1,5 liter vann

2 buljongterninger (kjøtt- eller grønnsaksbuljong)

100 gram bacon

Matolje

1 løk

2-3 fedd hviløk

2-3 stilker stangselleri

2 gulrøtter

Litt kål

1 glass pastasaus

1 boks tomatbønner

Sukker

Salt 

Pepper

½ ts timian

150 g tørr pasta (f.eks spaghetti)

 

Slik gjør du: 

1. Kutt alle grønnsakene fint og skjær baconet smått. 

2. Fres baconet i ørlite olje i en stor gryte.

3. Ha grønnsakene oppi grya, og fres de blanke i baconfettet. Ha i vann, timian, buljong, og la det koke opp. 

4. Slå i pastasausen, ha i pastabitene, og la det koke i ti minutter.

5. Ha i tomatbønnene til slutt. Smak til med sukker, salt og pepper. Sukkeret må med for å balansere syren i tomatene. 

6. Server med godt brød og revet parmesan over om du har. 

 

Onsdag


Pølsegrateng med spinat 


PØLSEGRATENG: Spinat, pølser, pasta og grønnsaker må det jo bare bli bra onsdagsmiddag av. 

4-6 porsjoner

Tid å tilbrede: 1 time

 

Dette trenger du: 

2 ss smør

3 ss mel

8-9 dl melk

1 buljongterning (hønse- eller grønnsaksbuljong)

Litt revet muskatnøtt

600 gram kjøttpølser uten skinn

2 egg

½ purre

1 pakke frossen lapskausblanding

½ pakke frossen spinat

2 dl tørr makaroni

Strøkavring

Litt ekstra smør til formen

Salt og pepper

 

Slik gjør du: 

1. Sett stekovnen på 200 grader.

 


OSTEPANNE: Ostepanne med blomkål og purre er enkelt og lage. 

2. Skjær pølsene i terninger, skyll purren og skjær i skiver. Smelt smøret, rør inn melet og la det frese litt.

3. Ha i melken, og rør godt. Sett opp varmen, og rør flittig mens sausen koker opp. Ka han koke i 4-5 minutter og rør av og til. Smak til med en knust buljongterning, muskat og eventuelt mer salt og pepper. 

4. Kok makaroni, la den renne av, og sett til side. Ta sausen av plata, og rør raskt inn eggene. 

5. Ha spinaten og la han smelte i sausen. Vend inn pølsebiter, purre, makaroni og lapskausblanding. 

6. Ha alt over i en smurt ildfast form. Strø over strøkavring, knuste knekkebrød eller lignende. Legg noen smørklatter på toppen, og sett forma i ovnen.

7. Stek gratengen i 40-45 minutter til den får en fin gyllen overflate og begynner å bli fast. 

8. Server gratengen som den er, eventuelt med smeltet smør. 

 

Torsdag 


Ostepanne

4 porsjoner 

Tid å tilbrede: 15 minutter

 

 


NACHOS: Gratinert nachos er en sikker vinner på fredagen.

Dette trenger du: 

1 stort blomkålhode

2 små eller en stor purre

2 dl vann

200 g revet ost

Ca. 1 ts salt

Paprikapulver

 

Slik gjør du: 

1. Skyll blomkål og purre. Purren bør snittes på langs for å få ut jord og grus. Kutt begge deler i biter og bland de i en stekepanne som du har et tett lokk til.

2. Slå over vannet, dryss på salt. La grønnsakene dampe i 8-10 minutter. Strø over osten, og la panna stå med lokket på til osten har smelta.

3. Dryss på paprikapulver. Server med brød til.

 

Fredag 

 

Nachos

Tid å tilbrede: 30 minutter

4 porsjoner

 

Dette trenger du: 

 


NACHOS: Gratinert nachos er en sikker vinner på fredagen.

200 gram nachochips

2 ss olje

3 fedd hvitløk

1 vanlig løk

400 gram kjøttdeig

1 boks bønner

1 boks hakkede tomater

2 ts paprikapulver

1 ts malt spisskummen

1 ts malt koriander

Chilipulver etter smak

Salt  

En klype sukker

Revet ost til gratinering

Salsa og rømme til å servere ved siden av

 

Slik gjør du: 

1. Hakk løk og hvitløk fint. Surr det i oljen. Skru opp varmen og stek kjøttdeigen.

2. Slå på ca. 1 dl vann og strø over krydderet.

3. Ha i tomatene, og smak til med chili. Skru ned varmen til det putrer forsiktig, og la det koke i 15 minutter mens du rører av og til. La koke i 15 minutter. Smak til med salt, sukker og eventuelt mer chili.

4. Legg nachochipsene i en ildfast form, og hell kjøttsausen over. 

5. Strø over ost, og gratiner det hele raskt ved 250 grader i 8-10 minutter til osten har blitt gyllen og fin.

6. Server med salsa og rømme til og en grønn salat. 

 

Lørdag 

 

Pasta carbonara 

Tid å tilbrede: 20 minutter 

4 porsjoner 

 

Dette trenger du:

 



CHILI CON CARNE: Hva med å lage den deilige gryteretten chili con carne til søndagsmiddag? 

400 g spaghetti

200 bacon

100 g revet hvitost, gjerne parmesan

2 dl krem- eller matfløte

3 eggeplommer

½ ts salt

Kvernet pepper

 

Slik gjør du:

1. Kok pasta i mye og godt saltet vann. Kutt bacon i ganske små biter, og stek på middels varme.

2. Bland fløte og eggeplommer, salt og pepper i en liten bolle. Slå vannet av pastaen med et dørslag. Ha spaghettien tilbake  i gryta, og rør inn eggeblandingen.

3. Ha i osten og bacon og sett gryten tilbake på platen på svak varme. Rør rundt i ett til to minutter til «sausen» tykner og osten har smeltet. 

4. Kvern litt mer pepper over, og server fort. Med godt brød til. 

 

Søndag 


Chili con carne

Tid å tilbrede: 30 minutter 

 


SMALHANS: Oppskriftene i denne ukemenyen er hentet fra oppskriftsboken Smalhans, ført i pennen av Gunda Djupvik
 

4 porsjoner

 

Dette trenger du: 

4 fedd hvitløk

2 løk

1 rød paprika

500 gram kjøttdeig 

1 dl tomatpure 

1 boks hermetiske tomater

1 ts buljong

½ chilipepper

Litt tørket oregano

Litt tørket timian

1 ss spisskummin

1 boks hermetiske brune bønner

Litt vann

 

Slik gjør du:

1. Hakk hvitløk og løk, stek den gyllen på middels varme i en stor gryte.

2. Ha i kjøttdeigen og stek den sammen med løk og paprika mens du smuldrer den opp med en trespade eller lignende.

3. Tilsett de andre ingrediensene.

4. Bruker du tomatbønner på boks, kan du droppe tomatpureen.

5. La gryten småputre i 25 minutter. Smak til med salt og pepper, og litt sukker hvis tomatsmaken blir for skarp. 

6. Server gryten med ris og godt brød til. 

 

LES OGSÅ: Lag middag på under 20 minutter

LES OGSÅ: Middag for under 50-lappen