(StudentTorget.no):

I denne ukas meny fra Studentkokeboka finner du både raske og enkle retter til hverdagene, og noe ekstra å kose seg med i helgen.

Alle oppskriftene er beregnet til 2 porsjoner.

 

Grønnsaksuppe med strimlet svinekjøtt

 
Dette er en sunn og god suppe som varmer godt på kalde høstkvelder.
 
 
Dette trenger du:
 
1 brokkoli 
 
150 g renskåret svinekjøtt i strimler
 
2 poteter 
 
1 løk 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1 kjøttbuljongterning 
 
1 l vann 
 
2 dl matfløte 
 
Salt og pepper
 
 
Slik gjør du:
 
1. Vask brokkoli og del den i grove biter, også stilken. Skrell poteter og løk, og del i terninger.
 
2. Kok opp buljongvannet og fløten og tilsett grønnsakene. Kok i ca. 10 minutter til alt er mørt.
 
3. Legg til side noen små buketter brokkoli. Resten jevner du med stavmikser direkte i kjelen.
 
4. Fres svinekjøttet raskt i varm panne i 2-4 minutter og dryss på salt og pepper.
 
5. Legg det ferdigstekte kjøttet i suppen sammen med brokkolibitene og server.
 
 

Chili- og limekylling med pasta

 
Tomater og ruccula med dressing av olje, balsamico-eddik, kapers, limeskall og chili passer perfekt til kylling og pasta.

 

 
 
 
Dette trenger du:
 
3 kyllingfileter 
 
½ ss margarin 
 
4 røde cherrytomater 
 
150 g lasagneplater 
 
½ dl ruccula 
 
¼ dl olivenolje 
 
½ ss  balsamicoeddik 
 
½ ss kapers 
 
Revet skall av ca. ¼ lime
 
1 rød chili 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Stek kyllingfiletene i margarin i middels varm stekepanne 3-4 minutter på hver side og la dem hvile like lenge. Skjær hver filet diagonalt i 1 cm tykke skiver.
 
2. Brekk lasagneplatene i store biter og kok etter anvisning på pakken. Skyll pastaen i rennende, kaldt vann og la den renne godt av seg.
 
3. Fordel pastaen på tallerkenene. Legg på kylling, tomater og ruccula. Bland olje, balsamico-eddik, kapers, limeskall og chili og drypp blandingen over retten.
 
4. Server med godt brød til.
 
 

Ytrefilet med chilikål

 
Dette er en sunn, mager, spennende og spicy rett. Lett å lage er den også!
 

 

 
 
Dette trenger du:
 
300 g ytrefilet av svin i skiver 
 
½ ts salt 
 
¼ ts sitronpepper 
 
1 ss olje 
 
½ spisskål eller sommerkål 
 
1 båt hvitløk 
 
½ rød chili 
 
1 dl eplejuice 
 
Salt og pepper
 
 
Slik gjør du:
 
1. Skjær kålen i ca. 4 x 4 cm terninger.
 
2. Del chilien i to og fjern frøene. Hakk hvitløk og chili.
 
3. Krydre biffene og stek dem ca. 2 minutter på hver side. 
 
4. Kok eplejuice, chili og hvitløk i en høy stekepanne i ca. 1 minutt. 
 
5. Ha i kål, salt og pepper og damp under lokk ca. 3 minutter. Bland lett sammen. 
 
 

Skinkegrateng

 
Skinkegrateng er enkel og sunn middag. Krever lite innsats for et veldig bra resultat! 

 

 
 
 
Dette trenger du:
 
150 g kokt skinke i biter
 
¼ løk, finhakket
 
½ purre i tynne ringer
 
2 egg 
 
2 dl skummet melk 
 
2 ss cottage cheese 
 
Salt og pepper
 
25 g revet hvitost
 
 
Slik gjør du:
 
1. Varm olje i en panne og surr løken til den er blank. Tilsett skinke og purre og stek det raskt, ca. 1-2 minutter.
 
2. Ha alt over i en ildfast form. Strø osten over.
 
3. Pisk eggene og tilsett melk, cottage cheese og salt. Hell over eggeblandingen og stek den på 200 grader, nederste rille i ca. 30 minutter eller til eggestanden har stivnet og fått fin farge. 
 
4. Serveres med ferskt grovt brød og salat.
 
 

Kyllingfilet med ratatouille

 
Kyllingfilet passer til det meste, og det er enkelt å variere smaken med krydder og tilbehør. Ratatouille (uttales rata-tui) er et sunt og godt grønnsakstilbehør som stammer fra Provence i Frankrike.
 

 

 
 
Dette trenger du:
 
2 kyllingfileter 
 
2 ½ tomat 
 
½ gul paprika 
 
½ grønn paprika 
 
½ grønn squash 
 
½ løk 
 
1 båt hvitløk 
 
½ ts salt 
 
1 ½ ss tomatpuré 
 
1 ts tørket oregano 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Stek kyllingfiletene i litt flytende margarin i en stekepanne på middels varme i 2 minutter på hver side. Legg over lokk og etterstek i 6-8 minutter.
 
2. Skjær tomater, paprika og squash i terninger. Finhakk løk og hvitløk. Fres grønnsakene i resten av margarinen til de er møre. Smak til med krydder og tomatpuré.
 
 

Karrikoteletter med potet- og grønnsaksmos

 
Dette er en spennende variant av svinekoteletter med karri og en smakfull, lettlaget og sunn grønnsaksmos som tilbehør.

 

 
 
 
Dette trenger du:
 
2 koteletter av svin 
 
½ eple i små terninger
 
2 ss revet hvitost 
 
½ ts karri 
 
Salt og pepper
 
 
Potet- og grønnsaksmos:
 
2 poteter 
 
ca. 50 g fryst grønnsaksblanding 
 
1 dl melk 
 
Salt og pepper etter smak 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Krydre kotelettene med salt og pepper og stek dem i margarin 2-3 minutter på hver side på middels varme.
 
2. Bland eple, revet ost og karri. Fordel dette på toppen av kotelettene i pannen. Legg på lokk. Etterstek på svak varme til osten har smeltet litt.
 
3. Skrell poteter og del dem i biter. Kok dem noen minutter og tilsett grønnsaksblandingen. Hell av kokevannet når grønnsakene er møre. Mos poteter og grønnsaker. Spe med melk til passe konsistens. Smak til med salt og pepper.
 
 

Phat thai

 
Denne thailandske nudelretten kan enten lage mild eller litt sterk, alt avhengig av hvor mye chilipasta du tilsetter.
 
 
Dette trenger du:
 

 

 
2 kyllingfileter i strimler
 
¼ dl soyaolje 
 
½ båt hakket hvitløk 
 
2 vårløk i ringer
 
ca. 50 g reker i lake 
 
½ dl bønnespirer 
 
2 egg 
 
125 g risnudler 
 
1 ¼ dl vann 
 
¼ hønsebuljongterning 
 
1 ss ketchup 
 
½ ts chilipasta (juster etter smak)
 
1 ss soyasaus 
 
Salt og pepper
 
 
Slik gjør du:
 
1. Surr kyllingstrimlene i olje. Tilsett hvitløk, vårløk, reker og spirer.
 
2. Pisk eggene lett og rør dem inn i retten.
 
3. Tilsett kokte risnudler og buljong, ketchup, chilipasta og soyasaus. Smak til med salt og pepper.
 
 
 
Vel bekomme!