(StudentTorget.no):

Ny uke og ny ukemeny! Denne uken kan du finne alt fra karbonader med rösti, til gresk stifado og en deilig høstrett med kylling og sopp. 

Vel bekomme!

 

Tacokjøttboller med grønnsaksmos

 
Alle liker taco, og tacokjøttboller vil være en sikker vinner for de fleste. Med potetmos og grønnsaker i ett blir dette en veldig rask middag, som i tillegg er veldig god!
 
 
Dette trenger du:
 
400 g kjøttdeig 
 
½ pose tacokrydder 
 
3 dl vann
 
½ ts salt 
 
2 dl melk eller vann

 

 
 
1 pose potetmospulver 
 
½ pakke amerikansk grønnsaksblanding 
 
½ glass salsa eller tacosaus
 
 

Slik gjør du:

1. Bland sammen kjøttdeig og krydder i en bolle. Bruk en spiseskje og ”grav” ut små kjøttboller. Stek dem i en stekepanne med margarin/olje til de er gjennomstekt.
 
2. Kok opp vann med salt og margarin. Hell i grønnsaksblandingen og la det koke opp igjen. Ta kjelen til side og hell i melk/vann (avhengig av hva det står på potetmosposen). Dryss i potetmospulveret og la det svelle i ca. 5 minutter. Rør det luftig.
 
3. Serveres med salsa.
 
 

Karbonader med rösti

 
Her er en ny vri på potetmiddagen. Server hjemmelagede karbonader med nystekte rösti av poteter og løk!
 
 
Dette trenger du:
 
Kyllingkarbonader:

 

 
 
400 g kjøttdeig
 
Salt og pepper
 
1 ts tørket timian 
 
Rösti:
 
500 g grovrevet potet 
 
1 hakket løk 
salt og pepper
 
Tilbehør:
 
Grønn salat
 
2 tomater 
 
¼ slangeagurk 
 
2 ss revet hvitost 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Bland kjøttdeig med salt, pepper og timian.
 
2. Form til fire karbonader, og stek dem 3-4 minutter på hver side til de er gjennomstekt.
 
3. Riv poteter, og bland med finhakket løk, salt og pepper. Stek små potetlapper noen minutter på hver side i en stekepanne.
 
4. Server karbonadene med rösti, salat, agurk og tomat. Dryss eventuelt litt ost på toppen.
 
 

Ostesmørbrød med spekeskinke og ananas

 
Dette er noe av det enkleste du kan lage når du har lyst på noe varmt og godt. Ostesmørbrød kan varieres med det meste, her har vi brukt spekeskinke og ananas.

 

 
 
 
Dette trenger du:
 
4 skiver brød 
 
8 skiver spekeskinke 
 
4 ringer ananas 
 
8 ringer purre 
 
8 skiver hvitost
 
 
Slik gjør du:
 
1. Legg spekeskinke på brødskiven. Legg på en ring ananas og ost og topp det hele med ringer av purre.
 
2. Stek ostesmørbrødene ved 250 °C i stekeovnen til osten er smeltet og fått fin gylden farge.
 
3. Du kan også steke dem under lokk i stekepanne på middels varme. Da er de ferdige etter 15-20 minutter. 
 
 

Stifado

 
Stifado er opprinnelig en gresk gryte laget på kalvekjøtt. Kylling, storfe og svinekjøtt kan også brukes, slik som det er gjort her.
 
 
Dette trenger du:

 

 
 
400 g svinekoteletter
 
1 ½ løk 
 
1 båt hvitløk 
 
½ boks hermetiske tomater 
 
2 ss tomatpuré 
 
1 dl rødvin (kan byttes ut med vann)
 
¼ teskje kanel 
 
1 hel nellik (valgfritt)
 
Salt og pepper
 
½ teskje sukker 
 
 

Slik gjør du:

1. Skjær kjøttet i terninger på ca 2 x 2 cm. Finhakk hvitløk, og del løk opp i båter.
 
2. Brun kjøtt og løk på god varme i en gryte i to omganger, slik at det ikke blir kokt. Tilsett tomater, tomatpurè, rødvin og krydder. La gryta trekke under lokk til kjøttet er mørt.
 
3. Smak til med salt, pepper og sukker.
 
4. Server med kokte poteter eller ris, og gjerne en grønn salat.
 
 

Kyllingform med kikerter og tomat

 
Dette er en enkel, smakfull og mettende hverdagsmat med få kalorier. I tillegg til sin gode smak inneholder kikerter mye fiber og protein. Med en saftig kyllingfilet ved siden av er dette et fullkomment måltid. 
 
 
Dette trenger du:

 

 
 
2 kyllingfileter 
 
salt og pepper
 
1 boks hermetiske tomater 
 
1 boks hermetiske kikerter 
 
½ ts gurkemeie 
 
½ ts malt spisskummen 
 
Salt og pepper
 
1 båt hvitløk 
 
2 vårløk 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Ha tomater og kikerter i en ildfast form, og bland i krydder og hvitløk. Sett formen i ovnen på 225 °C og stek i 20 minutter.
 
2. Del kyllingfiletene i to på langs og krydre med salt og pepper. Stek dem i olje i en middels varm panne i 2-3 minutter på hver side.
 
3. Vend inn vårløk i retten like før servering.
 
Server gjerne med brød eller ris som tilbehør.
 
 

Chilipølsepasta

 
Dette er en spennende hverdagsrett for dem som liker sterk mat. Man kan selvfølgelig også bruke andre pølser hvis man ønsker det.

 

 
 
 
Dette trenger du:
 
200 g chilipølser
 
250 g fullkornpasta 
 
1 glass pastasaus 
 
½ pakke ruccula 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Skjær chilipølsene i skiver og stek dem i en stekepanne med margarin.
 
2. Kok pastaen etter anvisning på pakken. Hell av vannet og rør inn sausen. 
 
3. Bland inn ruccula og stekte pølser. 
 
 

Høstkylling i form

 
Kylling passer i alle slags retter og til alle årstider. Her er en deilig kyllingrett med et snev av høst.
 
 
Dette trenger du:

 

 
 
2 kyllinglår (eller fileter) 
 
100 g sopp i skiver
 
5 sjalottløk 
 
½ boks ferdig soppsuppe 
 
¾ dl vann 
 
½ beger crème fraîche 
 
¼ rød paprika 
 
Salt og pepper
 
 
Slik gjør du:
 
1. Del kyllinglårene eller kyllingfiletene i to og ha dem i en smurt ildfast form.
 
2. Del soppen i skiver og stek dem lett. Stek sjalottløkene til de er blanke.
 
3. Bland sammen suppe, vann og crème fraîche. Krydre med salt og pepper. Hell soppstuingen over kyllinglårene og legg på stekt sopp og løk.
 
4. Sett formen inn i ovn ved 200 °C i ca. 25 minutter.
 
5. Dryss over hakket paprika.
 
Server gjerne med godt brød.
 
 
 
Vel bekomme!
Kilde: Matprat.no
 

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka