(StudentTorget.no):

Er du lei av de samme gamle rettene til middag uke etter uke? Her er en komplett ukemeny med spennende og varierte retter for hver dag av uken. 

Alle oppskriftene er hentet fra bunnpris.no, og er beregnet til to porsjoner.

Vel bekomme!

 

Laks med couscoussalat og tzatziki

 
Dette er en gresk-inspirert lakserett som ikke bare smaker godt, men som også er sunn, spennende og enkel å lage.
 
 
Dette trenger du:
 
4 x 100 gram tint laksefilet
 

 

 
250 g couscous
 
4 små tomater, i terninger
 
½ agurk, i små terninger
 
3 vårløk, i ringer
 
1 håndfull hakket kruspersille (kan utelates)
 
1 dl extra virgin olivenolje
 
2 ss friskpresset sitron
 
½ boks lettrømme
 
½ agurk, revet
 
1 hvitløksfedd, knust 
 
Salt og pepper
 
 
Slik gjør du:
 
1. Tilbered couscousen etter anvisningene på pakken. 
 
2. Skjær opp/hakk grønnsakene og persillen til couscoussalaten, og riv agurken til tzatzikien. 
 
3. Bland grønnsakene (bortsett fra revet agurk) inn i couscousen. Tilsett olivenolje og sitronsaft, og smak til med salt og pepper.
 
4. Lag tzatziki: Rør sammen lettrømme, revet agurk og hvitløk. Smak til med salt.Stek laksen på middels varme i rundt tre minutter på hver side, til den er knapt gjennomstekt. Strø over salt, og press over litt sitron.
 
Tips: På ekstra travle dager kan du bytte ut hjemmelaget tzatziki med ferdigkjøpt, eller bruk bare en klatt lettrømme i stedet.
 
 

Kyllingsalat med tomater og mozzarella

 
Dette er en veldig god kyllingsalat med smak av mattradisjonene ved middelhavet. 
 
 

 

 
Dette trenger du:
 
400 gram kyllingfilet
 
5 ss pinjekjerner
 
2 ferske mozzarella i lake, i skiver
 
3 avokado, i skiver
 
4 tomater, i skiver
 
1 rødløk, i tynne ringer
 
½ beger ruccolasalat
 
Balsamico
 
Olivenolje
 
 
Slik gjør du:
 
1. Stek kyllingfiletene i litt olje til de er gjennomstekt. Salt og pepre dem. 
 
2. Rist pinkekjernene i en tørr panne til de blir gylne.
 
3. Legg alle ingrediensene ut over på et stort serveringsfat, og dryss pinjekjernene på toppen. 
 
4. Drypp over litt balsamico og olivenolje.
 
 

Wok med svinekjøtt og grønnsaker

 
En wok-rett kan bestå av nærmest hva som helst av grønnsakene du liker best, og med alle slags typer kjøtt og fisk. Her er en spennende variant med svinekjøtt, eggenudler og selvlaget woksaus. På travle dager kan man også benytte ferdig saus fra butikken.  
 
 

 

 
Dette trenger du:
 
300 gram strimlet svinekjøtt
 
100 g eggnudler
 
1 pakke frossen wokblanding
 
1,5 dl soyasaus
 
saften fra ½ lime 
 
1 fedd hvitløk, hakket
 
2 cm frisk ingefær, revet eller finhakket
 
½ frisk rød chili, i tynne ringer
 
 
Slik gjør du:
 
1. Stek svinekjøttet i litt olje på middels sterk varme. 
 
2. Imens: Tilbered nudlene etter anvisningene på pakken. 
 
3. Hakk/riv hvitløk, ingefær og chili, og rør det sammen med soyasaus, lime, og 2 ss vann.
 
4. Skru opp varmen på platen, og hell den frosne wokblandingen i pannen med kjøttet. Rør mens du steker på høy varme, slik at grønnsakene blir gjennomvarme. Ta pannen av platen, sånn at den verste varmen forsvinner.
 
5. Rør inn soyasausblandingen, og vend så inn nudlene. La alt bli gjennomvarmt, og server.
 
 

Rød thaicurry med laks

 
Denne thailandske suppen varmer godt på kalde vinterkvelder. Hvis du er glad i sterk mat, blir den ekstra god med en liten klype kajennepepper. 

 

 
 
 
Dette trenger du:
 
4 x 100 gram tint laksefilet
 
1 liten løk, i tynne ringer
 
1 ss rød thai karripasta
 
1 boks kokosmelk
 
½ pakke frosne brekkbønner
 
Ris
 
 
Slik gjør du:
 
1. Sett risen til koking.
 
2. Skjær laksen i store terninger. 
 
3. Surr løk og currypasta i litt olje på svak varme. Tilsett kokosmelk, og gi et oppkok. 
 
4. Ha i brekkbønner, og kok opp igjen. 
 
5. Tilsett laksen, og la stå rett under kokepunktet til laksen er knapt gjennomkokt.
 
6. Server med ris.
 
 

Hakkebøff med aspargesbønner og estragonmajones

 
Hakkebøff er en typisk dansk versjon av de gode, gamle kjøttkakene. Den største forskjellen fra den norske varianten er det spennende tilbehøret. Hvis du ikke har tid til å lage din egen estragonmajones, kan du for eksempel erstatte den med ferdig béarnaisesaus fra butikken.

 

 
 
 
Dette trenger du:
 
400 gram kjøttdeig
 
1 eggeplomme, romtemperert
 
2 ts tørket estragon
 
2,25 dl solsikkeolje eller rapsolje, romtemperert
 
1 sjalottløk, finhakket
 
1 presset sitron
 
 
Slik gjør du:
 
1. Form kjøttdeigen til fire hakkebøffer. Legg i kjøleskapet til de skal stekes. 
 
2. Lag estragonmajones: Pisk sammen eggeplomme og estragon. Bruk gjerne mixmaster eller stavmikser, men det går også fint å bare piske for hånd. Tilsett oljen litt etter litt, i en veldig tynn stråle, mens du visper kraftig. Når om lag halvparten av oljen har blitt pisket godt inn i eggeplommen, kan du begynne å helle i en litt tykkere stråle. Rør inn hakket sjalottløk, og smak til med salt og presset sitron.
 
3. Salte og pepre hakkebøffene godt, og stek dem på sterk varme i et par minutter på hver side. Ta pannen av platen, og la stå i et par minutter til. 
 
4. Server med kokte aspargesbønner, eller fersk asparges.
 
 

Kyllingquesadillas

 
Hvis du er glad i meksikansk mat, men er lei av vanlig taco med tortillalefser, er dette et godt alternativ som fort kan bli den nye «go-to-retten» på fredagskveldene.
 
 
Dette trenger du:

 

 
 
2-3 kyllingfileter
 
½ pakke fajitamiks
 
4-6 tortillalefser
 
1 pakke revet ost
 
1 rødløk, hakket
 
1-2 rød chili, hakket (fjern frøene)
 
I boks hermetiske maiskolber, skåret i tykke skiver
 
1 squash, i skiver
 
2 røde paprika, i strimler
 
 
Slik gjør du:
 
1. Forvarm ovnen til 180 grader. 
 
2. Ha maiskolber, squash og paprika i en ildfast form. Vend dem i litt olje, og strø over salt. Sett i ovnen og bak i 15-20 minutter.
 
3. Imens: Stek kyllingen, og strø over fajitamiks. 
 
4. Lag quesadillas (dette går greiest om man har flere stekepanner, slike at man kan lage flere samtidig). Legg en tortillalefse i tørr stekepanne, og dekk med ost. Strø over rødløk og chili, og legg på et par biter kyllingfilet. Legg en tortillalefse på toppen. La stå på middels varme. Klem godt rundt kanten når osten begynner å smelte, slik at tortillalefsene blir limt sammen. Snu quesadillaene. (Bruk en bred stekespade under, og hold hånden oppå lefsen mens du snur den og legger den raskt tilbake i pannen.) La stå til osten er helt smeltet. 
 
5. Bruk en pizzaskjærer, og del hver quesadilla i seks triangler.
 
6. Server med salsa, og gjerne også lettrømme.
 
7. Serveres med varme rundstykker.
 
 

Torsk med sitrus og ingefær

 
Denne friske og spennende asiatisk-inspirerte torskeretten er perfekt for å imponere middagsgjester, eller for å kose seg litt ekstra i hverdagen.

 

 
 
 
Dette trenger du:
 
4 x 125 gram opptinte torskefileter
 
2 cm frisk ingefær, finrevet
 
Skallet fra 1 appelsin (raspet, bare det gule)
 
Skallet fra 1 lime (raspet, bare det grønne)
 
Saften fra 1 appelsin
 
1 pakke eggenudler
 
3 vårløk, i ringer
 
½ rød chili, i ringer
 
 
Slik gjør du:
 
1. Forvarm ovnen til 180 grader. 
 
2. Legg fisken på et bakebrett kledd med bakepapir, og strø over salt, samt revet ingefær og sitrusskall. 
 
3. Press appelsinsaft over hver fiskefilet. 
 
4. Sett i ovnen, og la stå til fisken er knapt gjennomstekt – 10-12 minutter.
 
5. Tilbered nudlene etter anvisning på pakken. Strø over vårløk og frisk chili.
 
6. Server med soyasaus, eventuelt med litt ristede sesamfrø i, og limebåter.
 
 
 
Vel bekomme!
Kilde: Bunnpris.no
 

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka