(StudentTorget.no):

Er du lei av surkål, rosenkål og feite sauser? Her har du middagsoppskrifter med samker langt fra den tradisjonelle norske julematen. 

Her finner du blant annet indisk curry, italienske cannelonis, to spennende supper og koteletter med en deilig, frisk agurksalsa!
 
Alle oppskriftene er beregner til to porsjoner.
 
 

Koteletter med varm salat

 
Koteletter med en varm grønnsaksalat og nudler er både godt, sunt og enkelt å lage!
 
 
Dette trenger du:
 

 

 
2 koteletter av svin 
 
2 ss søt chilisaus 
 
1 ss soyasaus 
 
salt og pepper
 
ss margarin til steking
 
ca. 50 g spinat 
 
125 g sukkererter 
 
½ beger røde cherrytomater 
 
1 ts olje 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Skjær noen hakk i fettranden på kotelettene så er det lettere å steke dem jevnt. 
Brun kotelettene 2-3 minutter i en varm panne og dryss på salt og pepper. Ta pannen til side.
 
2. Bland sammen søt chilisaus og soya. Hell litt av sausen over kotelettene og etterstek dem på svak varme i ca. 5 minutter under lokk. Ta opp kotelettene og hold dem varme.
 
3. Skyll spinaten og del sukkerertene i to. Fres alle grønnsakene ett minutt i en panne med litt olje og dryss over litt salt og pepper.
 
4. Server med risnudler og resten av chilisausen.
 
 

Gulrotsuppe

 
Gulrotsuppe er en sunn og fargerik suppe med mye smak. Suppe er en perfekt rett å varme seg på i vinterkulden.  

 

 
 
 
Dette trenger du:
 
150 g renskåret svinekjøtt i strimler 
 
olje til steking
 
salt og pepper
 
750 g gulrot
 
200 g poteter
 
½ løk
 
6 dl kjøttbuljong (utblandet)
 
½ dl kesam 
 
¼ purre
 
 
Slik gjør du:
 
1. Skrell gulrot og potet. Skjær potetene i store terninger, og 2/3 av gulerøttene i grove biter. Legg grønnsakene i en bolle med kaldt vann. 
 
2. Rens løk og del den i båter. Surr løken i en gryte med litt olje til den blir blank.
 
3. Hell av vannet på grønnsakene, og ha dem over i gryten sammen med løken. Fres det hele et par minutter.  
 
4. Hell på hønsebuljong og la det koke i 10-15 minutter til grønnsakene er møre. Skjær imens resten av gulrøttene og purreløk i tynne skiver. 
 
5. Kjør suppen glatt med en stavmikser eller i en foodprosessor.
 
6. Kok opp suppen. Ha i purre og resten av gulrøttene. La det koke i 5 minutter til grønnsakene er møre. Smak til med salt, pepper og kesam. 
 
7. Stek strimler av svinekjøtt i flere omganger i en varm stekepanne med olje, 2-4 minutter. Krydre med salt og pepper.
 
8. Legg kjøttet i suppen rett før servering, eller anrett suppen i dype skåler og legg kjøttet på toppen.
 
 

Indisk curry

 
Grønn karripasta og kokosmelk er ikke typiske ingredienser i norsk mat. Karripasta består av de mest særegne krydderne fra østen, og gir en spennende smak på middagen.

 

 
 
 
Dette trenger du:
 
200 g kjøttdeig eller karbonadedeig
 
1 ss olje til steking 
 
½ bunt vårløk i ringer 
 
1 ss grønn karripasta  
 
2 dl kokosmelk 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Stek kjøttdeigen/karbonadedeigen på god varme i olje, bruk en tregaffel eller lignende til å dele den opp med.
 
2. Tilsett vårløk i ringer, og rør inn karripasta.
 
3. Ha i kokosmelken, og la gryta småkoke i ca. 1 minutt.
 
4. Server med ris og/eller en salat.
 
 

Karbonader med agurksalsa

 
Karbonade er rask og enkel hverdagsmat, enten du kjøper dem ferdig stekt, eller lager dem selv. Hjemmelaget agurksalsa er nydelig tilbehør.
 
 
Dette trenger du:
 
200 g karbonadedeig 

 

 
 
½ ts salt 
 
¼ ts pepper 
 
¼ ss potetmel 
 
ca. ½ dl vann 
 
1 ss smør eller olje
 
Agurksalsa:
 
1 ss sylteagurk, hakket 
 
½ finhakket tomat 
 
¼ finhakket løk 
 
¼ finhakket rød paprika 
 
1 ss olje 
 
¼ ts pepper 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Ha alle ingrediensene i en bolle og rør deigen lett sammen.
 
2. Del deigen i 6-8 boller, og klapp dem flate til karbonader.
 
3. Stek dem på begge sider i 2-3 minutter på forholdsvis sterk varme.
 
4. Bland alle ingrediensene til salsaen og smak til med pepper, evt. litt salt.
 
5. Server på godt brød med agurksalsa og salat, eller med kokte poteter og grønnsaker til middag.
 
 

Tacosuppe

 
Tacos blir alltid satt pris på ved middagsbordet, og er en favoritt for de fleste. Hvorfor ikke variere med nye variasjoner? Her har du en rykende varm og enkel oppskrift på tacosuppe. Har du kjøttrester fra tacomiddagen, kan du fint bruke dem i suppen.

 

 
 
 
Dette trenger du:
 
250 g karbonadedeig  
 
1 løk  
 
1 boks hermetiske kikerter  
 
1 pose tacokrydder  
 
¾ l kjøttbuljong (utblandet)  
 
1 ss maisstivelse (maizena) utblandet i vann
 
 
Slik gjør du:
 
1. Fres løken gyllen. Ha over karbonadedeigen og stek det til det er gjennomstekt. Ha i tacokrydder.
 
2. Hell buljongvannet over kjøttblandingen.
 
3. Ha i kikertene og la det koke i ca. 15 minutter. Spe med maisstivelse i en tynn stråle under omrøring til passe tykkelse.
 
4. Serveres med revet ost og tortillachips.
 
 

Cannelloni

 
Lasagneplater kan brukes til mer enn bare lasagne. Server kjøtt- og ostefylte pastaruller til lørdagskosen!

 

 
 
 
Dette trenger du:
 
300 g kjøttdeig av svin  
 
¾ rødløk  
 
100 g frisk spinat  
 
1 båt hvitløk  
 
75 g magerost  
 
1 ½ ss revet parmesan  
 
1 ss margarin til steking 
 
salt og pepper
 
4 lasagneplater 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Kok lasagneplatene i saltet vann tilsatt litt olje. Kok dem ca. 5 minutter. Dekk en stekeplate med plastfolie og smør olje over. Ta opp lasagneplatene av kjelen og legg platene på stekeplaten.
 
2. Skjær løken i tynne båter og skyll spinaten. Stek kjøttdeigen i to omganger i en stekepanne sammen med margarin. Ta opp kjøttdeigen og stek rødløk og hvitløk raskt. Tilsett spinat og smøreost og vend det i pannen. Ha kjøttdeigen tilbake i pannen og smak til med salt og pepper.
 
3. Legg fyllet i en stripe på lasagneplatene og rull sammen. Legg rullene i en ildfast form. Riv over parmesan og sett formen i stekeovnen ved 225 °C i ca. 10 minutter.
 
 

Koteletter med pestospagetti

 
Dette er en superenkel middagsrett som dufter og smaker av det italienske kjøkken. 

 

 
 
 
Dette trenger du:
 
2 koteletter av svin 
 
1 ss margarin 
 
salt og pepper
 
125 g spagetti 
 
½ glass pesto 
 
8 røde cherrytomater 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Brun kotelettene raskt i varm panne og dryss på salt og pepper. Trekk pannen vekk fra platen og legg et lokk over. La kotelettene ettersteke i ca. 5 minutter.
 
2. Kok spagetti etter anvisning på pakken, hell av vannet og vend inn pesto.
 
3. Server med cherrytomater delt i to.
 

Vel bekomme!
 
Kilde: Matprat.no
 

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka