(StudentTorget.no):

Sommeren er her, og det er på tide å senke skuldrene og kose seg med litt god mat. 

I denne ukesmenyen finner du blant annet ekte kyllingkebab på spyd med raita, og fylte aubergineruller med kalkun, som er perfekt fingermat for eksamensfesten!

Alle oppskriftene er hentet fra Matprat.no, og er beregnet til to porsjoner.

 

Enchiladas

Enchiladas er en gratinert meksikansk rett som gir et velkomment avbrekk fra de tradisjonelle tacorettene. 

 

 

Dette trenger du:
250 g kjøttdeig 
½ glass taco- eller enchiladasaus
½ boks chilibønner 
1 dl revet ost
4 hvetetortillas eller maistortillas
½ glass salsa 
½ beger lettrømme 
1 tomat 
¼ purre

Slik gjør du:
1. Brun kjøttdeigen og tilsett ca. 2/3 av enchiladasausen. La sausen koke etter anvisning på glasset. Mos chilibønnene med en stavmikser.

2. Varm tortillaene i ovnen etter anvisning på pakken. Fordel kjøttfyllet på hver tortilla, rull sammen og legg dem over i et ildfast fat. Øs over resten av enchiladasausen og dryss over revet ost.

3. Gratiner i stekeovnen på 250 °C til osten har smeltet og fått en fin gyllen farge.

4. Legg en skje salsa og en skje rømme på hver enchilada og pynt med tomatbåter og purreskiver.

Server gjerne også med ris, bønnestuing, salsa, ost, salat eller grønnsaker.


 

Indisk kyllingsuppe med karri

Dette er en spennende suppe som du gjerne kan lage i større porsjoner, slik at du kan fryse ned flere porsjoner til sommerkveldene hvor du har lyst på noe lett, rask og smakfullt til middag.

 

 

Dette trenger du:
2 kyllingfileter
1 løk 
½ - 1 båt hvitløk 
½ ts karri 
⅓ ts gurkemeie 
⅓ ts malt koriander 
en klype kajennepepper 
ca. 1 ⅓ ss hvetemel 
7 dl hønsekraft (ferdig utblandet) 
saft fra ½ sitron 
½ dl ris 

Slik gjør du:
1. Skjær kyllingkjøttet i passende strimler.

2. Finhakk løk og hvitløk, og surr det i en kjele med karri til løken er blank. Tilsett resten av krydderet, strø over hvetemel og spe med kraften.

3. Tilsett ris og la suppen koke ca. 20 minutter til risen er mør.

4. Smak til med sitronsaft og eventuelt mer krydder før servering.

Server gjerne med godt brød.

LES OGSÅ: Ukens oppskrifter

 

Amerikanske pannekaker

Pannekaker finnes i flere varianter over hele verden. Her er den amerikanske versjonen man ofte blir fristet av i filmer og tv-serier.

 

 

Dette trenger du:
5 dl hvetemel
4 egg
5 dl melk
4 ss sukker
1 ss bakepulver
½ ts salt

Slik gjør du:
1. Skill eggehviten og eggeplommene. Ha mel, bakepulver og melk i eggeplommene og pisk til en glatt røre.

2. Stivpisk eggehvitene og fold dem inn i eggeblandingen.

3. Stek små pannekaker.

4. Server med lønnesirup eller rørte bær og rømme.


 

Kyllingkebab med raita

Hvis du tror at kyllingkebaben du får på gatekjøkkenet er slik den serveres i Persia, tar du dessverre feil. Dette er en nydelig krydret kebab av kyllingkjøttdeig med raita og nanbrød – slik det er ment til å lages. 

 

 

Dette trenger du:
200 g kyllingkjøttdeig 
½ løk 
½ ts salt 
¼ ts  garam masala 
½ ss frisk koriander 
1 båt hvitløk 
½ ss hakket frisk ingefær 
2 grønne chili 
¼ ts gurkemeie 
½ ss kokosmasse 
4 grillspyd 
½ ss rapsolje til steking

Raita:
1 dl yoghurt naturell 
½ revet slangeagurk (godt avrent)
½ ss hakket frisk mynte 
¼ ts salt 
½ ts sukker 
¼ ts pepper 

Slik gjør du:
1. Ha løk i en hurtigmikser sammen med koriander, hvitløk, ingefær og chilipepper og kjør det til det blir en finhakket krydderblanding.

2. Elt krydderblandingen sammen med garam masala, gurkemeie og kokos inn i kjøttdeigen. Sett eventuelt kjølig en ½ times tid.

3. Lag små boller (eggstørrelse) og tre én og én på et spyd. Form den deretter til en avlang pølse på spydet. Stekes i panne med olje eller over grillen.

4. Bland alle ingrediensene til raitaen i en bolle.

Server med nanbrød.

NB! Hvis du bruker trespyd, husk å legge dem i bløt i 15-20 min i forkant. Da slipper du at spydet begynner å brenne på grillen.


 

Pinnebrød med chorizopølse

Pinnebrød kan lages i mange varianter og kan stekes på grillen eller over bålet. Her er en gourmetvariant med chorizopølse og basilikum.

 

 

Dette trenger du:
100 g chorizopølse 
¼ potte frisk basilikum 
250 g hvetemel 
1 ts bakepulver 
2 ½ ss sukker 
½ ts salt 
½ dl olje 
1 dl lunket vann

Slik gjør du:
1. Bland det tørre. Spe med vann og olje til du får en smidig deig. Finhakk chorizo og basilikum og elt det godt inn i deigen. Del deigen i fire klumper. Tvinn dem rundt en pinne. 

2. Stek brødet på grill eller bål til det er gjennomstekt og slipper pinnen.

Du kan også tvinne deigen rundt en pølse på spydd og lage «pølse i slåbrok». Bruk gjerne andre smakstilsetninger som for eksempel oliven og soltørkede tomater eller sesamfrø. 

LES OGSÅ: Kotelett med kremet agurk, millionbøf, suppe, burger mer mozzarella, hjemmelaget fiskegrateng

 

Omelett á la Mexico

Antallet omelett-varianter er vel omtrent like mange som det finnes stekepanner. Her er en skikkelig spicy omelett med meksikansk vri.

 

 

Dette trenger du:
300 g kjøttdeig eller karbonadedeig
2 ss olivenolje 
1 rød chili 
1 løk 
4 egg 
4 ss vann 
1 ts salt 
1 dl revet ost 
5 ss salsa 

Slik gjør du:
1. Brun kjøttdeigen/karbonadedeigen i olivenolje. Finhakk chili, skjær løken i skiver, og brun det i en stekepanne.

2. Pisk sammen egg, vann og salt, og hell det over kjøttblandingen. Slå ned varmen på kokeplaten, og strø revet ost over omeletten før den er helt stivnet.

3. Fordel salsa på til slutt. Server med godt brød og salat.


 

Fylte aubergineruller med kalkun

Grillet aubergineruller med kalkun, grønnsaker og fetaost passer perfekt som grillforrett, venterett eller på tapasbordet.

 

 

Dette trenger du:
100 g kalkunfilet i skive
olje til pensling
en klype salt og pepper
⅓ aubergine
½ gul paprika i strimler
aspargesbønner
20 g fetaost
2 stilker frisk timian (eller 1 ts tørket)
tannpirkere uten smak eller små grillspyd

Slik gjør du:
1. Skjær aubergine i tynne skiver. Strø salt over aubergineskiver, la dem ligge i ca. 20 minutter for å trekke ut noe av vannet. Tørk skivene lett med papir.

2. Rens aspargesbønner og kok dem i lettsaltet vann, ca. 3 minutter. Hell av kokevannet og avkjøl bønnene raskt i iskaldt vann, slik at de beholder den friske grønnfarge.

3. Del kalkunbryst i tynneskiver. Pensle kalkunskiver og aubergine med olje, krydre med salt og pepper. Brun skivene raskt på grillen på begge sider.

4. Fyll aubergineskiver med kalkun, paprika, aspargesbønner, feta og timian. Rull forsiktig sammen, fest med tannpirker eller grillspyd.

5. Grill fylte aubergineruller i 3-4 minutter, til kjøttet er gjennomstekt.

Vel bekomme!

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!