(StudentTorget.no):

Tiden flyr og vi er allerede i gang med en ny uke. Det betyr bare en ting - ny ukesmeny fra studentkokeboka og flere spennende retter som du kan prøve deg frem med på hybelkjøkkenet ditt.

Denne uken kan vi friste med en del enkle retter som ikke vil ta opp for mye av tiden din, samtidig som de er næringsrike og metter godt. Flere av oppskriftene kan forandres på, bruk fantasien, og kan lages langt billigere enn eksemplene vi har lagt til her.

 

Mandag – Roastbiff med bulgursalat

Hva er vel bedre enn å starte uken med noe som både tar liten tid, og som smaker godt? Denne salaten serveres med roastbiff, men kan gjerne lages uten, eller med noe billigere, som kokt skinke. Her er det bare din egen fantasi som setter grenser!

           

 


Dette trenger du:

150 g roastbiff i skiver

1/2 dl bulgur 

1/4 rødløk

1/4 gul paprika 

Liten håndfull sukkererter 

Litt salat, babyspinat passer fint

5 sorte oliven

Til dressing:

Saften av ¼ sitron 

1/4 ss olivenolje 

1/4 ts pepper 

1/4 ts salt

 

Slik gjør du:

1. Kok opp bulgur etter anvisning på pakken, dette tar cirka 20 minutter, og avkjøl den etterpå.

2. Bland sammen grønnsakene i bulguren og tilsett oliven.

3. Bland sammen ingrediensene til dressingen, og rør det godt inn i salaten.

Serveres med roastbiff på toppen, og litt ekstra pepper hvis du vil!

 

Tirsdag – Gulrotsuppe

Supper er alltid kos, og spesielt på kalde høstdager. Gulrøtter inneholder betakaroten som er godt for synet ditt, og perfekt nå som mørket senker seg. Suppen kan gjerne serveres med litt strimlet svinekjøtt om du ønsker, men smaker like godt uten.

 



 

      

Dette trenger du:

750 gram gulrot

200 g potet

Litt revet ingefør

1/2 løk

0,5 l kjøttbuljong (utblandet)

1/2 dl kesam, original eller mager

1/4 purre

1/2 ss olje, til steking

 

Slik gjør du:

1. Skrell poteter og gulrøtter, og kutt dem i biter. Bruk cirka 2/3 av gulrøttene og legg dem i kaldt vann.

2. Del løken i båter og finhakk ingefæren. Surr det i en kasserolle med litt olje til den er blank.

3. Hell ut vannet av grønnsakene, og fres det sammen med løken med litt olje i et par minutter.

4. Hell på hønsebuljong og la det koke i 10-15 minutter til grønnsakene er møre. Skjær resten av gulrøttene og purren i tynne skiver.

5. Bruk en stavmikser eller foodprocessor og kjør blandingen glatt.

6. Kok opp suppen og ha i purren og gulrøttene. Kok i 5 minutter til grønnsakene er møre.

Smak til med salt og pepper, og en liten klatt med kesam på toppen. Vel bekomme!

 

Onsdag – Egg og tunfisksalat

Tunfisk er proppet med vitaminer og proteiner som studenter trenger for å kunne følge med på skolebenken. Dagens rett er veldig enkel, og passer perfekt til en hektisk dag når man har bedre ting å gjøre enn å lage mat.

 


 

Dette trenger du:

1 egg 

1/4 romanosalat 

1 tomat

1/2 rød paprika

1/4 rødløk 

1/2 boks hermetisk tunfisk i vann 

1/4 ts kapers 

1/4 boks hermetiske kikerter 

Til dressing:

1 ss virgin olivenolje 

1/2 ss hvitvinseddik (hvis du har, men trengs ikke)

 

Slik gjør du:

1. Kok eggene til de er hardkokte, cirka 8 - 10 minutter. La dem avkjøles i kaldt vann før du skreller dem og deler opp i båter.

2. Kutt grønnsaker og salat, og bland ingrediensene på en tallerken. Legg eggebåtene på toppen.

3. Fordel dressingen over salaten. Bland olje og eddik, og smak til med litt pepper og salt, fordel dressingen over salaten.

Server gjerne med varme rundstykker.

Torsdag – Pannekaker

Pannekaker er mat til både hverdag og fest, og kan fylles med alt mulig snadder. Denne oppskriften gir mange pannekaker, men med riktig fyll kan du også ta restene med deg som lunsj dagen etter. Bruker du ikke hele røren, hell det over på en tom melkekartong, og du har kosemat til helgefrokosten. Fyll dem med hva du ønsker, enten du liker bacon eller en søtere variant! 

 



 

 

Dette trenger du:

3 egg 

5 dl  melk 

2 dl hvetemel 

1 ts sukker 

1/2 ts salt


Slik gjør du:

1. Bland sammen mel, sukker, salt, og halvparten av melken i en bolle, Rør godt til du har en klumpefri røre som er passe tykk. Tilsett resten av melken og eggene, rør godt og la stå i minst en halvtime.

2. Ha litt smør i en varm stekepanne og la det smelte. Ta cirka en øse med pannekakerøre, og vend pannen slik at du får fordelt røra godt ut over hele stekepannen. Når pannekaken har stivnet, snu den over på andre siden.

Stek ønsket antall pannekaker, og server gjerne med blåbærsyltetøy eller bacon.

 

Fredag – Spaghetti med bacon i tomatsaus

Her har vi valgt en relativ lett pastarett, da vi regner med at du har bedre ting å gjøre på en fredag enn å stå på kjøkkenet. Sausen er så enkel at vi tør kalle den verdens enkleste tomatsaus! 

 


 

Dette trenger du:

125 g spagetti 

Liten håndfull bacon, skåret i biter

1/4 løk, finhakket

1/2 båt finhakket hvitløksbåt

Et par skiver grønn squash, kuttet i små terninger

1/4 boks hermetiske tomater, hakkede

1/4 ss balsamicoeddik 

1/4 ts sukker 

1/4 ts salt 

1/4 pepper 

1 ss revet parmesan

 

Slik gjør du:

1. Kok pasta til den er "al dente".

2. Stek bacon til det er sprøtt og legg til side på litt papir, slik at oveflødig fett kan renne av.

3. Stek løk og hvitløk i en panne til det er blankt og mykt. Legg til squash og tomater, kok det opp mens pastaen blir ferdig. Smak til med salt, pepper, sukker og balsamicoeddik.

Server sausen over pastaen, og topp med revet parmesan og bacon.

 

Lørdag – Osteburger med halloumi

- Med trykk på ost. Denne burgeren er laget av halloumi - en Kypriotisk ost som er mild, men med mye smak. Osten er full av proteiner, så den fungerer fint som et vegetar-alternativ, og den er så fast i fisken at den smelter ikke i panna når du griller eller steker den. Selv serverer jeg halloumiburgeren med couscous-salat, og oppskriften er nok til å mette to. Legg selv til det du vil ha av fyll til burgeren. 

 



 

 

Dette trenger du:

1 pakke á 250 g Halloumi

1 kopp couscous

2 hamburgerbrød

1/2 paprika

2 tomater (gjerne 4 cherrytomater om du har det)

1 buljongterning

1/2 hvitløksbåt

 

Slik gjør du:

1. Legg brødene i stekepannen uten olje, la dem varme seg opp til de blir litt brune. Pass på, det går fort fra grillet til svidd!

2. Del halloumiblokken på langs, slik at du får to ostestykker. Ha litt smør i en panne og stek til ostestykkene har en fin gylden farge. Krydre til med det du vil av pepper og urter. Du trenger ikke salte, da osten er salt nok fra før.

3. Kutt grønnsaker, og la de gjerne steke sammen med osten.

4. Kok opp én kopp med vann, og en buljongterning, når vannet koker trekker du kasserollen til side, og tilsetter én kopp med couscous. La det trekke i cirka fem minutter, og press en halv hvitløksbåt oppi kasserollen.

5. Til slutt fyller du hamburgerbrødene med hva du vil ha av grønnsaker og ketchup, dressing og lignende. Server couscous og grønnsakene sammen med burgeren.

God appetitt!

 

Søndag – Kyllingfilet med smakfull saus

Siste dag i uken er ofte forbeholdt kosemat. Dagen etter er vi tilbake i hverdagen, derfor bør vi avslutte uken med noe som kan holde helgekosen innabords litt til. 

 



 

 

Dette trenger du:

1 kyllingfilet 

1/2 ss margarin til steking

1/2 dl rød paprika i terninger

2 friske sjampinjonger 

Til saus:

1/2 dl hønsebuljong (utblandet) 

1 dl kremfløte eller matfløte

1/2 ts sennep 

1/2 ss soyasaus 

1 ts maisstivelse (maizena)

 

Slik gjør du:

1. Stek kyllingfileten på middels varme i cirka 2 minutter på hver side. Legg på et lokk, og la det steke videre i cirka 6-8 minutter.

3. Legg potetene i en kjele med kaldt vann og en klype salt. Kok opp til de er møre, og hell av vannet.

2. Kok opp buljongen og fløten i en kjele. Smak til med soyasaus, sennep og litt salt og pepper. Jevn til sausen med litt maisenna (utrørt først i litt kaldt vann).

3. Tilsett paprika og sopp i sausen, og la det koke i et par minutter.

Server kyllingen med saus og poteter til slutt.


God appetitt!

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!