(StudentTorget.no):

Da er vi i desember allerede og de fleste er, eller nærmer seg, å bli ferdige med årets eksamener.

Denne uken har vi laget en meny som inviterer til litt førjulskos. For de av dere som ikke har dratt hjem til jul enda, kan du la deg inspirere av rettene i menyen. Vi har også lagt til en deilig dessert som passer perfekt i julestria - krydderkake! Ikke er den særlig komplisert heller, og den vil garantert få deg i julestemning.

God uke!

 

Mandag – Kyllingsuppe

Vi starter uka med en enkel suppe. Prøver du å spare på budsjettet kan denne også lages uten kjøtt. Tilsett gjerne et hardkokt egg før servering, og du har en klassisk tomatsuppe. Suppen holder til fire porsjoner, og restene kan godt spares til lunsj en annen dag.

 

 

Dette trenger du:
1 ss olje
1 stk løk
2 båt presset hvitløk
1 l hønsebuljong
5 dl tomatjuice, evt. hermetiske tomater
1/2 stk rød paprika i terninger
1 stk grønn squash i terninger
1 boks hermetiske røde bønner
1/2 boks hermetiske maiskorn
Cirka 200 g strimlet kyllingfilet (kan sløyfes)

Slik gjør du:
1. Fres løk og hvitløk til den er blank i en gryte.

2. Hell over buljong og tomatjuicen, la det koke opp. Tilsett paprika og squash, kokes i cirka 5 minutter.

3. Ha i tomater og buljong. La det koke i 15 minutter.

4. Tilsett mais, bønner og stekte kyllingstrimler. Smak til med litt salt og pepper og la det bli varmt og mørt.

Server med grovt brød til.

Vel bekomme!


 

Tirsdag – Rekeomelett

Omeletter kan varieres i det uendelige. Hvor lang tid du skal bruke på den og hva du skal ha i, avgjør du selv. Denne er med sopp og reker, og metter godt. Perfekt påfyllsmat til siste innspurt i eksamensperioden.

 

 

Dette trenger du:
2 stk egg
2 ss vann
1/4 ts salt
1 ss margarin til steking

Fyll:
30 g reker i lake
30 g hakket sopp (gjerne hermetisk sjampinjong)
1/2 stk hakket løk
1 stk strimlet vårløk

Slik gjør du:
1. Varm opp en stekepanne med litt margarin. Fres sopp og løk i pannen, smak til med salt og pepper. Tilsett reker og vårløk, legg alt på en asjett når rekene er varme.

2. Visp sammen egg, vann og salt til du har en fin blanding.

3. Hell eggeblanding i stekepannen. Når den begynner å stivne, legger du fyll på den ene siden av omeletten og vipper den andre halvdelen over. Stekes til den er ferdig og serveres gjerne med brød eller litt salat til.

 

Onsdag – Potetstappe med pølser

Alle bør lære seg å lage hjemmelaget potetstappe. Invester i en rotmoser og du kan enkelt lage potetstappe til all slags mat. Denne serveres med grillpølser, men ta gjerne frem noen fiskekaker om du lagde det i forrige uke og ønsker en real fiskemiddag.

 

 

Dette trenger du:
2 stk grillpølser (gjerne en krydret variant)
1/4 kg potet
1/4 dl olivenolje
Liten håndfull revet parmesan (kan sløyfes)
Litt salt og pepper
1 ts finhakkede urtekrydder

Slik gjør du:
1. Skrell potetene og kok de opp. Hell av vannet og bruk en rotmoser til å lage en grov stappe.

2. Bland inn olivenolje og parmesan til du har en fin og luftig blanding. Smak til med salt, pepper og urter (bruk gjerne tørket gressløk).

3. Stek pølsene sammen med litt melange i en stekepanne til de er ferdige.

God appetitt!


 

Torsdag – Bulgursalat med egg

Bulgur lages av durumhvete og er et fast innslag i mat fra midtøsten. Den blir ofte tatt for å være det samme som couscous, men er mer næringsrikt og en god kilde til sunne karbohydrater. Denne salaten er med mange gode ingredienser som sammen vil gi den en mettende og næringsrik middag.

 

 

Dette trenger du:
1 stk  egg
0,5 dl bulgur
1/4 vårløk
1 stk soltørkede tomater i olje (kan bruke friske tomater)
1/2 ss finhakket blad- eller kruspersille
1/3 ss finhakket frisk mynte
3 stk sorte oliven, finhakket
1/3 ss  virgin olivenolje
1 fedd presset hvitløk
Liten håndfull hasselnøtter ristet i panne (eller mandler)

Slik gjør du:
1. Lag bulgur etter anvisning på pakken. Hell av vannet når det er ferdig og press hvitløk over bulguren og rør godt.

2. Kok egget til det blir hardkokt, la det avkjøle i kaldt vann.

2. Bland sammen alle ingrediensene untatt egg i en bolle. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

3. Tilsett tomat og kikerter, la det koke et par minutter.

4. Del egget i båter og legg på toppen av salaten.

 

Fredag – Makaronigrateng

Mange av oss vokste nok opp med makaronigrateng som barn. Den er enkel å lage og metter mange munner, og det er nettopp derfor den passer så bra til studenter også. Oppskriften metter flere enn en, frys den gjerne ned og spar den til en annen hektisk dag.

 

 

Dette trenger du:
160 g kokt skinke (gjerne strimlet skinkepålegg)
200 g makaroni
1 ss smør
4 stk eggeplomme
100 g revet hvitost
1 ts salt
1/4 ts pepper
2 ss hakket frisk kruspersille (kan sløyfes)
4 stk eggehvite

Slik gjør du:
1. Kok opp makaroni etter anvisning på pakken. Hell av vannet og la det avkjøles.

2. Rør inn ost, smør og eggeplommer. Smak til med persille og krydder. Tilsett strimlet skinke.

3. Stivpisk eggehvitene og skjær de inn i gratengrøren. Hell blandingen over i en smurt, ildfast form.

4. Stek gratengen gyllenbrun i 40 minutter på 180 - 200 grader i ovnen.

Smaker kjempegodt med revne gulrøtter og poteter til!

Vel bekomme!


 

Lørdag – Julefrittata

Da er det lørdag og vi kjører i kjent stil med tex-mex. Denne frittataen er med juleskinke, men kan gjerne lages med påleggsskinke også - la lommeboka bestemme.

 

 

Dette trenger du:
100 g juleskinke (eller kokt skinke)
2 stk potet
1/2 ss margarin
50 g frisk spinat
2 stk egg
1/4 beger crème fraîche
Litt salt og pepper
40 g revet hvitost

Slik gjør du:
1. Skjær skinken i strimler og kokt potet i skiver.

2.  Stek potet og skinke i en stekepanne med litt smør til det er gyllent. Vend inn spinaten.

3. Rør inn egg, crème fraîche, salt og pepper, og hell det over blandingen.

4. Dryss over ost på toppen, legg på lokk og la det steke på middels varme i 10 - 15 minutter.

Serveres gjerne med friske tomater og litt brød til!

 

Søndag – Julewraps

Det er tredje søndag i advent allerede og ingen grunn til å ikke smake på julematen. Lomper med medisterpølser er en klassiker hos mange i jula. Ønsker du en litt mer klassisk versjon, kan du droppe salsaen og rømmen og tilsette sennep til istedet. God blir den uansett, og har du fortsatt noen medisterkaker i fryseren fra tidligere av, kan du gjerne bruke disse i stedet for pølser.

 

 

Dette trenger du:
125 g medisterpølse
1/2 ss olje til steking
¼ beger rød cherrytomat
1/4 pk ferdigkuttet salatblanding
1/4 boks hermetiske maiskorn, liten boks
½ dl lettrømme
¼ glass salsa, lite
2 stk potetlefse eller avlang lompe

Slik gjør du:
1. Del medisterpølsen i fire og fjern skinnet. Skjær pølsen i skiver.

2. Stek pølsebitene i middels varme sammen med litt smør, til de er gyldne.

2. Fordel salat, salsa, rømme og mais på lompene. Legg pølsebitene på toppen, rull sammen og server.


 

Ukens dessert - Krydderkake

Det er juletid og lov til å unne seg litt ekstra i helgene. Derfor har vi introdusert en saftig kakeoppskrift som du gjerne kan lage på fredag, og nyte over helgen. Krydderkake er for mange et fast innslag i jula, og passer perfekt til adventskosen sammen med gløgg!

 

 

Dette trenger du:
300 g  smør
3 dl  brunt sukker
4 stk  egg
5 dl  hvetemel
1 ts  bakepulver
½ ts  malt kanel
½ ts  malt ingefær
¼ ts  malt nellik

Slik gjør du:
1. Rør sammen sukker og smør til det har en luftig konsistens. Ha i ett og ett egg om gangen, før du tilsetter resten av ingrediensene. Bland deigen godt sammen.

2. Fordel røren over i en smurt kakeform, gjerne en liten langpanne. Kaken stekes på nederste rille i stekeovnen i cirka 50 minutter ved 180 grader.

3. Dryss over melis før servering.

Spises med god samvittighet og gjerne gløgg til!

God Jul!

 

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!