(StudentTorget.no):

Det blir stadig færre luker igjen på julekalenderen, og de fleste er ferdige med eksamensmaset. Nå er det tid for å sette seg godt tilbake og gjøre noe annet enn å pugge. Kanskje du fortsatt har noen gaver igjen å ordne?

Jula kan fort innehold litt i overkant mye fet mat. Derfor har vi satt sammen en meny med lette, sunne og enkle retter, som du kan bryne deg på hvis det blir for mye ribbefett. Vi har også lagt til en enkel oppskrift på riskrem, som nesten lager seg selv.

God jul!

 

Basilikumsuppe

I kjent stil starter vi uken med suppe på menyen. Denne holder til 5 porsjoner og smaker like godt om den ligger i kjøleskapet et par dager, eller tines opp fra fryseren. Det er absolutt verdt å bruke fersk basilikum om du kan, den kan enkelt brukes som krydder over resten av uken også. Har du kun tørket basilikum derimot, la suppen koke litt lenger, slik at smaken kommer bedre frem.

 

 

Dette trenger du:
1 stk løk, finhakket
4 båter hvitløk, finhakket
1 stk gulrot, i små terninger
2 ss olje, gjerne olivenolje
2 ss tomatpuré
2 boks hakkede hermetiske tomater
5 dl kyllingbuljong (utblandet)
1/2 potte hakket frisk basilikum
2 stilk frisk timian
1/2 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper
1/2 ts sukker
2 ss olivenolje

Slik gjør du:
1. Varm opp olje i en gryte og fres gulrot, løk og hvitløk til de er myke og blanke. Tilsett tomatpuré og la det frese i cirka ett minutt. Hell over hermetisk tomat og kyllingbuljongen. La det koke opp.

2. La suppen koke i cirka 10 minutter til grønnsakene er møre.

3. Bland inn hakket basilikum og smak til med salt, pepper og sukker.

Bruk gjerne en stavmikser om du ønsker en finere blanding, men smaker fint som den er.

Vel bekomme!


 

Laks med squashsalat

Ukas fiskerett vil garantert lyse opp i vintermørket. Med frisk salat og gjerne en rømmedressing til, får du en lett middag som passer fint blant tung julemat. Denne er krydret med tandoorikrydder, men bruk gjerne det du har av urter i stedet - hva med litt basilikum?

 

 

Dette trenger du:
150 g laksefilet
1/4 ts salt
1/2 ss tandoorikrydder
1/4 ss rapsolje

Squashsalat:
1 stk grønn squash delt i 2 mm tykke skiver
1/4 ss rapsolje (kan sløyfes, bruk dobbel dose olivenolje)
1 ts sitronsaft
1/4 ss  olivenolje
1/4 båt  hvitløk
1 ss pinjekjerner (kan sløyfes, bruk nøtter)
1 ss finhakket basilikum
Litt salt og pepper

Slik gjør du:
1. Salte laksefileten og la den stå litt, slik at saltet trekker seg inn.

2. Rist pinkekjerner eller nøtter lett i en varm panne.

3. Stek squashskivene i en varm panne i cirka 2 minutter på hver side. Bland sammen sitronsaft, basilikum, hvitløk og olivenolje til en dressing. Smak til med salt og pepper og bland dressingen sammen med squash og pinjekjerner.

4. Tørk laksefileten med litt papir og gni over tandoorikrydder. Stek fileten i panne cirka 3 - 4 minutter på hver side. Skru ned varmen og stek videre på svak varme til ferdig (bruk en gaffel og sjekk, den skal enkelt flakes hvis den er ferdig). Laksen kan også ovnsstekes på grill i cirka 10 minutter på 180 grader.

Servér laks med deilig salat og gjerne litt rømme til!


 

Juledessert – Riskrem

Riskrem spises som dessert på julaften i mange hjem rundt om i Norge. Skal du hjem til familien denne julen, hvorfor ikke overraske de med å lage desserten? Riskrem er enkelt å lage og smaker godt uansett om du bruker risgrøt fra pose som basis, eller lager alt fra bunnen av. Vil du være litt fin på det, tilsett vaniljefrø i grøten mens den koker. Du vil garantert merke forskjellen!

 

 

Dette trenger du:
500 g risgrøt
4 ss sukker
1 ts vaniljesukker
3 dl kremfløte
Liten håndfull mandler

Rød saus
4 dl husholdningssaft
Cirka 3 dl vann
1 ss potetmel

Slik gjør du:
1. Lag risgrøt etter anvisning på pakken, om du ikke lager den fra bunnen av. La grøten kjøles helt, gjerne over natten i kjøleskap.

2. Pisk krem sammen med sukker.

3. Bland kremen i grøten til du har ønsket konsistens. Smak til med sukker og vaniljesukker.

4. Finhakk mandler og bland det inn i riskremen. La én mandel være hel, om du skal ha mandelkonkurranse.

5. Bland saften, litt sterkere enn når du drikker den. Bland saft og potetmel i en kjele og la det koke opp.

6. La saus og riskrem stå til avkjøling en stund før servering.

Servér riskremen med deilig saus på toppen! Riskrem passer som dessert etter julematen, men like god ellers.


 

Skinkesalat med klementiner

Jul er sesongen for klementiner. Det er da de smaker best, og leter du litt kan du finne de til veldig lave priser. Hvorfor ikke bruke den lille frukten i en deilig salat? Det er de verdig, og tilsetter du skinke, salat og litt ananas har du middag på 1 - 2 - 3!

 

 

Dette trenger du:
150 g skinke i terninger/ smårettskinke eller bogskinke på boks
1/4 stk friske eller frosne aspargesbønner
1/4 l  vann
1/2 ts salt
1/2 pk ferdigkuttet salatblanding
1 stk klementin i båter, uten skinn
1 stk ananasring i biter
1/2 pose fransk dressingmix

Slik gjør du:
1. Kok aspargesbønnene et par minutter i fosskokende vann. Hell av vannet og la de avkjøles.

2. Bland sammen alle ingrediensene i en bolle, fordel klementiner, skinke og ananas på toppen.

3. Lag dressing etter anvisning på pakken.

God appetitt!

 

Carbonara med erter

Denne pastaretten fortjener nærmest et fast innslag i enhver ukemeny. Den er både enkel, inneholder få ingredienser og er ferdig på et par minutter. Vil du korte ned på matlagingen ytterligere, kan du røre sammen alle ingrediensene til sausen i kasserollen, like etter at du har helt av vannet på spaghettien. Tilsett ett egg i blandingen, da tykner sausen lettere.

 

 

Dette trenger du:
100 g kjøttdeig av svin
Cirka 25 g bacon
1/4 ss margarin eller olje til steking
1/2 båt finhakket hvitløk
3/4 dl matfløte
1 ss revet parmesan
Liten håndfull dypfryste erter
60 g spagetti

Slik gjør du:
1. Kok spaghetti etter anvisning på pakken. Stek kjøttdeig og bacon i biter på svak varme i en panne med litt margarin.

2. Ha hvitløk, erter og matfløte i pannen, og la det småkoke i cirka 2 - 3 minutter. Rør inn parmesanost mot slutten av tiden.

2. Trekk av platen og ha i spaghetti. Bland alt sammen godt.

Serveres med brød og en god dose kvernet pepper på toppen!


 

Omelett med råkost

Ønsker du å bruke kortest mulig tid på kjøkkenet, kan en enkel omelett sammen med litt råkostsalat være perfekt. Tilsett gjerne litt rosiner og sitronsaft i salaten, det smaker godt og setter litt ekstra smak på retten. Omeletten fyller du med hva du ønsker, har du restemat i kjøleskapet så bruk gjerne det som passer til!

 

 

Dette trenger du:
2 stk egg
2 ss melk
Liten håndfull revet gulost
1/2 ss margarin til steking

Råkost:
1/2 stk strimlet rapidsalat
1 stk revet gulrot

Slik gjør du:
1. Visp sammen egg, salt og melk. Tilsett gjerne 1 ts gressløk om du har. Hell røren over en varm panne med margarin, stekes til den er ferdig.

2. Bland sammen revet gulrot og salat. Tilsett litt sitronsaft og rosiner om du ønsker.

Vel bekomme!

 

Julequesadilla

Det er juletid og hva er bedre enn å kombinere litt julemat med tex-mex?

 

 

Dette trenger du:
8 skiver okserull
2 stk hvetetortilla
8 skive ridderost
Liten håndfull rucculasalat

Slik gjør du:
1. Legg en tortilla i en varm panne. Legg på fire skiver ost og fire skiver skinke.

2. Fordel ruccula over tortillaen og legg på resten av osten og skinken. Topp med tortilla på toppen og press ned.

3. Snu tortillaen og stek videre til osten er smeltet og tortillaen er gylden.

Deles i kakestykker og spises gjerne med rømme og salsa til!


 

Kylling med råkostsalat

Dette er et sunt innslag som passer fint mellom all den tunge julematen. Råkostsalat er et fint alternativ til kokte grønnsaker, som frisker opp en hver middag. Bruk gjerne røde epler, rosiner, pinjekjerner og sitronsaft, for å smaksette salaten slik du ønsker selv.

 

 

Dette trenger du:
1 stk kyllingfilet
1/4 ss flytende margarin til steking
salt og pepper

Råkostsalat:
1 stk gulrot
1/4 stk grønt eple

Dressing:
1/2 ss sitronsaft

Slik gjør du:
1. Stek kyllingen i en stekepanne på middelsvarme i cirka 2 minutter på hver side, krydre med litt salt og pepper. Senk varmen, og la fileten steke videre i 6 - 8 minutter til den er ferdig.

2. Riv gulrot og skjær eple i små terninger. Bland sammen sitronsaft med litt sukker og ha over råkostsalaten.

God Jul!

 

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!