(StudentTorget.no):

Finværet holder seg de fleste steder over landet, og med høye temperaturer er det greit med litt lettere middagsretter.

Denne uken har vi derfor lagt ved mye salat, frisk frukt og grønnsaker som er typisk for denne årstiden.

De norske jordbærene er endelig her og hvorfor ikke fråtse litt ekstra ved å bruke dem til middag? 

God mandag!

 

Mandag - Suppe på 1-2-3

Ukas første rett er såpass lett å lage at det nærmest kan kalles juksing. Denne rekker til fire porsjoner og passer fint på termos for tur/lesesal, eller som plass i fryseren.

 

 

Dette trenger du:
1 boks suppeboller à 400 g
1 pk dypfryst lapskausblanding 800 g
1 l vann
2 stk kjøttbuljongterning
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts pepper

Slik gjør du:
1. Kok opp vann sammen med buljongterninger. Tilsett suppeboller og grønnsaker.

2. La det småkoke i cirka 5 minutter, til det er gjennomvarmt. Smak til med salt og pepper. 

Serveres gjerne med godt brød eller flatbrød.

 

Tirsdag - Spekesalat med jordbær

Vi nordmenn spiser i gjennomsnitt 4 kilo med jordbær hver i løpet av et år, og vi spiser mest når de norske bærene kommer i butikken. Hvorfor ikke bruke jordbærene til mer enn dessert? Spekeskinke og jordbær passer perfekt sammen i en salat - slik som denne.

 

 

Dette trenger du:
50 g spekeskinke
1⁄4 pk ferdigkuttet salatblanding
1⁄4 boks artiskokkhjerte
1⁄4 stk pære delt i lange tynne båter
1⁄4 glass kapers med stilk
1⁄4 beger rød cherrytomat delt i to
50 g jordbær delt i skiver
25 g fetaost

Dressing:
1 ss balsamicoeddik
1 ss olivenolje

Slik gjør du:
1. Vask salaten godt og la det renne av. Bland salat med resten av frukten/grønnsakene.

2. Drypp over lit balsamico og olivenolje før servering.


 

Onsdag – Kotelett med bønnesalat

Kjøper du frosne koteletter på butikken, blir det fort billig hverdagsmat. Denne retter tar deg kort tid å lage, og passer fint nå som sola varmer og man ikke orker sausemat.

 

 

Dette trenger du:
1 stk kotelett av svin
1⁄2 ss margarin
1⁄8 ts salt
1⁄16 ts pepper

Bønnesalat:
1⁄4 boks salatbønner
1⁄4 boks maiskorn
1⁄4 stk grovhakket grønn paprika
1 ss kryddersmør/hvitløkssmør

Slik gjør du:
1. Hell av vannet på grønnsakene, og bland det sammen med grovhakket paprika. Varm det opp i en gryte til det er gjennomvarmt. 

2. Brun kotelettene på sterk varme i cirka 2-3 minutter på hver side. Krydre til med salt og pepper. Trekk pannen til side og etterstek under lokk i cirka 5 minutter. 

3. Legg en skive med kryddersmør på koteletten like før servering.

God appetitt!

LES OGSÅ: Derfor bør studenter spise poteter!

 

Torsdag – Spekeskinke med sommerkål

Sommerkålen er for mange nordmenn like stort som sesongens første jordbær. Fres den heller i en kasserolle fremfor å koke den, slik bevarer du sprøheten. 

 

 

Dette trenger du:
100 g spekeskinke i skiver
3-4 stk poteter
100 g nykål, sommerkål
1 ss smør
Liten klype salt og pepper
1⁄4 beger lettrømme
1⁄2 ss frisk kruspersille

Slik gjør du:
1. Kok poteter. Del kålen og fjern stilkfestet. Del deretter kålen i båter. Smelt smør i en kasserolle og legg oppi kålen. Fres lett før rømme tilsettes.

2. La det frese sammen med rømmen i cirka 1 minutt. Dryss over hakket persille og smak til med salt og pepper. 

Serveres med en persillekvast og gjerne en litt presset sitronsaft.


 

Fredag – Brettepizza

Lahmacun er en tyrkisk pizza med masse smak, og ikke er den vanskelig å lage heller. Denne oppskriften gir cirka 12 minipizzaer, hvor to stykker er nok til en person. Disse kan du enkelt fryse ned, legg på litt bakepapir i mellom slik at de ikke klistrer seg sammen. Perfekt å ta opp av fryseren til hektiske dager.

 

 

Dette trenger du:
400 g kjøttdeig
1 stk rød paprika
1⁄2 stk grønn paprika
1⁄2 stk gul paprika
2 stk tomat
1 stk løk
1 ss tomatpuré
2 ts paprikapulver
2 ts malt spisskummen
11⁄2 ts malt sort pepper
21⁄2 ts salt
3 stilker bladpersille
1⁄2 dl olivenolje

Pizzadeig:
Cirka 12 dl finbakstmel eventuelt hvetemel
4 1⁄2 dl romtemperert melk
1⁄2 dl olje
3 ts salt
1 ts sukker
1 1⁄2 ts tørrgjær , gjerne pizzagjær
1 beger cherrytomat , delt i 4
6 stilker grovhakket bladpersille
1 stk sitron

Slik gjør du:
1. Bland sammen alle ingrediensene til deigen i en bolle. Elt deigen i minst 5 minutter. Dekk til bollen med plastfolie og la den heve i cirka 2 timer. 

2. Kjør tomater, paprika, løk og bladpersille i en kjøkkenmaskin eller med stavmikser, til det er finhakket. Sil blandingen hvis den blir for rennende. 

3. Bland sammen grønnsakene med kjøttdeig, tomatpuré, olivenolje og krydder i en bolle, til du har en jevn blanding.

4. Del deigen inn i 12 emner. Kjevle ut deigen til du har 12 små pizzaer. Ha plastfolie over deigen mens du holder på, slik at det ikke tørker ut. 

5. Legg 1-2 ss med kjøttblanding på hver av pizzaene, og bruk baksiden av en skje til å fordele det utover. Legg de på en oppvarmet stekeplate med bakepapir. Stekes ved 250 grader i cirka 4-6 minutter. 

6. Ha persille, presset sitronsaft og tomater på rett før servering.

Vel bekomme!


 

Lørdag – Kremede blåskjell

Blåskjell er faktisk billig festmat, og perfekt helgekos. Er du heldig, kan du få de ned i 50-60 kroner per kilo på butikken, og da rekker det til to veldig sultne studenter. Denne er med fløte og hvitvin, og smaker best med pommes frites til!

 

 

Dette trenger du (2 porsjoner):
1 kg friske blåskjell
Pommes frites (nok til to porsjoner)
1 dl hvitvin
3 båt finhakket hvitløk
2 stk finhakket sjalottløk
4 ss olivenolje
2 ss frisk kruspersille
1 stk gulrot i strimler
1⁄2 stk rød chili
2 dl kremfløte
3 ss crème fraîche orginal, 35 %

Slik gjør du:
1. Skyll og rens blåskjellene godt under kaldt vann. Kast de som ikke lukker seg når du kakker på dem, eller andre skjell som har skader.

2. Fres gulrot, hvitløk og sjalottløk sammen med litt olivenolje i en gryte. Ha i blåskjell og hvitvin, legg på lokk og damp til skjellene har åpnet seg. Lag pommes frites i ovn etter anvisning på pakken.

3. Ta ut blåskjellene, men la kraften ligge igjen. Tilsett fløte og créme fraîche, kok ned til sausen er passe tykk. Legg tilbake blåskjellene og vend dem godt inn i sausen.

Serveres med pommes frites og aioli/majones til!


 

Søndag – Kylling med sellerimos

Ukens siste rett er kylling med deilig sellerimos til. Bruk gjerne andre rotfrukter i stedet, og hvorfor ikke servere med litt sommerkål til? Har du friske urter for hånden, smaker det ekstra godt med litt fersk timian til ved servering.

 

 

Dette trenger du:
1 stk kyllingfilet
Litt salt og pepper

Potet- og sellerimos:
2 stk potet
Cirka 50 g knollselleri (sellerirot)
Cirka 3⁄4 dl melk
1⁄2 ss smør
Cirka 1⁄4 ts salt
Godt med kvernet pepper

Slik gjør du:
1. Skrell og skjær poteter og sellerirot i små terninger. Kok dem i en kjele i cirka 10 minutter, til sellerien er mør. 

2. Stek kyllingen i en middels varm panne på hver side i cirka 2 minutter. Legg over lokk og etterstek i cirka 6-8 minutter. Krydre til med salt og pepper. 

3. Hell av vannet fra kjelen, tilsett halvparten av melken. Mos grønnsakene med en rotmoser og spe på med melk. Smak til med salt, pepper og smør. 

Serveres gjerne med kryddersmør og en kvast med timian eller annet krydderurte.

God appetitt!

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!