(StudentTorget.no):

Da er ferien like rundt hjørnet for mange av oss, men det betyr ikke at man skal sluntre unna med matlagingen av den grunn.

Denne uken har vi i kjent stil satt sammen en meny med enkle retter som du kan bryne deg på. Hva med å starte uka med en thailandsk suppe? Eller hvis været tillater det - kan du jo alltids fyre opp grillen og servere hamburgere med meksikansk vri.

God mandag!

 

Mandag - Gaeng chöt

Thailendere er glad i suppe og spiser det gjerne til hvert måltid. Denne suppen er superenkel, men rik på smak og veldig sunn. Ønsker du en sterk variant, må du gjerne tilsette chili i biter, som du lar trekke i suppen et par minutter før du hiver innpå.

 

 

Dette trenger du:
300 g renskåret svinekjøtt fra flatbiff, evt. svinekjøttdeig
1 ts pepper
1 ts salt
2 båter finhakket hvitløk
4 tørket shitakesopp
50 g glassnudler
5 dl vann
1⁄2 dl soyasaus
1 vårløk skjæres i biter
1 stilk stilkselleri (stangselleri) skjæres i biter
2 ss frisk koriander

Slik gjør du:
1. Legg glassnudlene i en bolle med vann, og shitakesoppen i en annen.

2. Finhakk kjøtt og hvitløk. Bland sammen til en deig og krydre til med salt og pepper. Lag små boller ved å forme dem i hånden med en skje.

3. Kok opp vann med soyasaus. Legg i kjøttbollene og la de trekke i cirka 5 minutter. Del soppen i to, og tilsett sopp og nudler i suppen. Skru ned varmen.

4. Trekk kjelen til side og tilsett grønnsakene.

Serveres straks og pyntes med frisk koriander.


 

Tirsdag - Spaghetti med spekeskinke

Dette er en kjapp og enkel middag som du lager på 1-2-3. Her er det oljen sammen med hvitløken som skal fungere som saus til spaghettien, bruk derfor gjerne mer olivenolje hvis du ønsker. Litt kvernet pepper under steking er jo heller ikke å forakte for litt ekstra smak.

 

 

Dette trenger du:
125 g spekeskinke
2 båter hvitløk
1 ss olivenolje til steking
60 g spagetti
2 ss revet parmesan

Slik gjør du:
1. Kutt hvitløk i tynne skiver. Stek dem forsiktig i en gryte med olje - pass på at de ikke svir seg. Skjær spekeskinke i terninger, og stek dem sammen med hvitløken. 

2. Kok opp spaghetti etter anvisning på pakken. Hell av vannet og ha spaghettien over i gryten sammen med det andre, mot slutten av steketiden. Krydre med kvernet pepper.

Serveres straks med revet parmesan!

LES OGSÅ: Vegansk pasta med fløtesaus

 

Onsdag – Eggepanne

Spekeskinke er perfekt sommermat, og grunnen til hvorfor det har blitt lagt til flere ganger i ukens meny. Denne eggepannen lages med brokkoli, men tilsett gjerne både mer og andre grønnsaker i pannen.

 

 

Dette trenger du:
6 egg
6 ss vann
1 ts salt
1⁄2 brokkoli, bunt
Cirka 100 g revet magerost, evt. annen ost
4 skiver spekeskinke

Slik gjør du:
1. Kok brokkoli et par minutter i fosskokende vann og hell av vannet. Pisk egg, vann og salt.

2. Smelt margarin i en middels varm panne, tilsett røren. Legg på buketter med brokkoli når eggepannen begynner å stivne.  

3. Dryss over ost på toppen. Legg på lokk og la det stå på svak varme til osten har smeltet. 

Serveres med spekeskinke og friske urter om du har!


 

Torsdag – Gryte med kylling og kikerter

Kikerter er billig og sunn supermat! Belgfrukter er rike på proteiner, og denne gryten passer derfor perfekt til dager hvor man har trent, eller trenger litt ekstra næring.

 

 

Dette trenger du:
2 kyllingfileter
1 løk
2 ss olje, til steking
1 boks hermetiske tomater, gjerne med hvitløk
1 finhakket rød chili
1 boks hermetiske kikerter
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts pepper

Slik gjør du:
1. Skjær opp kyllingfiletene i passe store biter, og stek dem sammen med løk i en gryte med olje.

2. Tilsett chili, tomater og kikerter. La alt bli gjennomvarmt og smak til med salt og pepper.

LES OGSÅ: Bønnesuppe, tortilla med laks, lammegryte, tacokjøttboller, suppelapskaus, kjøttdeig og spinat

 

Fredag – Kremet pasta med medisterpølse

Det er egenlig ganske lite som skal til for å lage et smakfullt pastamåltid - uten å bruke ferdigprodukter. Bruker du litt matfløte og krydder, har du en enkel men kjempegod pastarett på kort tid. Denne lages med medisterpølser, men du kan gjerne bruke andre pølsetyper - hva med en litt krydret versjon med chorizo istedet?

 

 

Dette trenger du:
100 g medisterpølse
75 g spagetti
1⁄2 ss margarin til steking
25 g rød cherrytomat delt i to
3⁄4 dl matfløte
1⁄2 ss grov sennep
25 g dypfryste aspargesbønner, evt. brekkbønner

Slik gjør du:
1. Kok opp spaghetti etter anvisning på pakken.

2. Fjern skinnet på pølsene og skjør i skiver på skrå. Stek pølsen i en panne med margarin, sammen med cherrytomatene.

3. Hell av vannet på spaghettien. Ha i matfløte, sennep og bønner. Rør godt sammen og la det koke opp. Tilsett pølser og tomater. 

Vel bekomme!


 

Lørdag – Tacoburger

Klarer du ikke å bestemme deg for om du ønsker burger eller taco til kvelds? Kombiner dem da vel! Frister det med grilling i dag, kan du jo like så godt grille tacoburgeren dine også.

 

 

Dette trenger du:
400 g kjøttdeig av svin
1 pose tacokrydder
2 ss margarin eller olje til steking
1 pk ferdigkuttet salatblanding
4 ss hvitløkdressing
2 stk hamburgerbrød

Slik gjør du:
1. Del kjøttdeigen i to deler, og bland disse godt med tacokrydderet. Stek burgerne med margarin eller olje i en panne til de er gjennomstekte. Bruk gjerne grillen også hvis du ønsker

2. Legg salat og tilbehør på et hamburgerbrød, og legg på burgeren til slutt.

Serveres gjerne med pommes frites eller en frisk salat til!

LES OGSÅ: Betasuppe, stekt ris med kylling, risotto og wok med banan

 

Søndag – Kjøttdeigpai

Ukens siste rett er en deilig og kjøttrik pai, som du gjerne kan invitere over vennene dine på. Paier tar gjerne litt tid å lage, men er så absolutt verdt å lære seg å lage. Denne metter fire stykker, eller fyller opp litt i fryseren din.

 

 

Dette trenger du:
400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
1 bunt vårløk
1 båt hvitløk
2 ss smør eller olje
1 ts salt
1⁄2 ts pepper
1 ts tørket basilikum
12 stjerneløk
2 dl melk
2 egg
2 ss revet hvitost

Paideig:
3 dl hvetemel
100 g smør
1⁄4 ts salt
3 ss vann

Slik gjør du:
1. Smuldre sammen mel og smør, tilsett vann og salt. Elt deigen godt sammen. 

2. Trykk ut deigen i en smurt paiform, pass på at den henger litt over kanten på formen. Du kan også bruke små porsjonsformer hvis du ønsker. Prikk deigen med en gaffel og la formen stå kjølig rundt en times tid. Forstek paideigen ved 200 grader i cirka 10 minutter. 

3. Rens og hakk vårløk og hvitløk. Fres det i en panne sammen med kjøttdeigen. Tilsett basilikum, salt og pepper. 

4. Fordel fyllet i paiformen og sett stjerneløkene oppi med toppene opp. Visp sammen egg, melk og revet ost. Hell blandingen over i paiformen. 

5. Stekes ved 200 grader på nederste rille, i cirka 30 minutter, eller til eggeblandingen har stivnet og paien har fått en gylden farge. 

God appetitt!

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!