(StudentTorget.no):

Er du lei av de samme gamle rettene til middag uke etter uke? Her er en komplett ukemeny med spennende og varierte retter for hver dag av uken. 

Vel bekomme!!

 

Mandag - Texmex-laks med avokadosalsa

Tex-mex er mat som er basert på typiske råvarer fra Texas, kombinert med de kulinariske tradisjonene fra Mexico. Her er en spennende lakserett i ekte Tex-mex stil. 

 

 

Dette trenger du:
4x100 g laksefilet (opptint)
1 pakke fajita kryddermiks
3 avokado, i små terninger
½ rødløk, i tynne skiver
1-2 finhakkede chilipepper (uten frø)
1 ss olivenolje
3 lime

Slik gjør du:
1. Forvarm stekeovnen til 180 grader. 

2. Hell fajitamiksen på et fat, og vend laksefiletene i den, slik at alle sidene blir godt dekket. Legg på et stekebrett dekket med bakepapir, og sett i den forvarmede ovnen. 

3. La stå til fisken er knapt gjennomstekt – rundt ti minutter.

4. Imens, lag avokadosalsa: Bland sammen avokadoterninger, rødløk, chilipepper og olivenolje, og smak til med presset limesaft.

5. Serveres med ris.

 

Tirsdag - Wraps med krydret svinekjøtt

Wraps er enkelt og kjempegodt, og passer like bra i hverdagen som i helgen.

 

 

Dette trenger du:
300 g strimlet svinekjøtt
1 ss tomatpuré
3 fedd hakket hvitløk
2 ts paprikapulver
¼ ts kajennepepper
1 liten boks maiskorn
4 tortillas
Salat
2 tomater
3 vårløk
6 ss lettrømme

Slik gjør du:
1. Brun svinekjøttet på ganske sterk varme i litt olje. Ta pannen av platen, og tilsett tomatpuré og hvitløk. Rør godt. 

2. Etter et minutts tid, sett pannen tilbake på platen, og rør inn paprikapulver, kajenne, og 1 dl vann. Kok opp, og la småkoke i 3-4 minutter. 

3. Rør inn maiskornene, og la det hele bli gjennomvarmt. Smak til med salt. 

4. Varm tortillaene i ovnen etter instruksjonene på pakken.

5. Fordel kjøttblandingen, grønnsakene og rømmen på tortillaene, og rull sammen.


 

Onsdag – Ovnsbakt torsk med kokosmelkcurry

Dette er en sunn og velsmakende torskerett med smak fra Asia.

 

 

Dette trenger du:
4x100 g torskefilet (opptint)
1 løk i tynne ringer
3 cm frisk ingefær, hakket eller revet
1 ss karripulver
2 bokser kokosmelk
600 gram grønnsaksblanding
2 tomater i terninger 

Slik gjør du:
1. Forvarm ovnen til 180 grader. 

2. Surr løk, ingefær og karripulver på svak varme i litt olje til løken begynner å bli myk. 

3. Tilsett kokosmelk, og kok opp. 

4. Pensle fisken med litt olje, og strø over salt. Sett i ovnen, og stek til torsken blir gjennomstekt – ca. 10 minutter. 

5. Ha grønnsakene i kokosmelksausen, smak til med salt, og kok opp igjen. 

6. Rør inn tomatterningene. 

7. Server med ris.

LES OGSÅ: Quinoa – det søramerikanske gullet

 

Torsdag – Kyllingsuppe

En deilig, varmende kyllingsuppe med ostesmørbrød som er sunn, lettlaget og veldig god!

 

 

Dette trenger du:
4 grillede kyllinglår
4 skiver brød
Revet ost
1,5 liter vann
3 terninger kyllingbuljong
100 g fullkornsmakaroni
½ pakke amerikansk grønnsaksblanding
Hakket kruspersille (kan utelates)

Slik gjør du:
1. Forvarm ovnen til 180 grader. 

2. Legg ost på hver brødskive. 

3. Sett inn i ovnen så snart den blir varm. 

4. Riv kjøttet fra kyllinglårene. 

5. Kok opp vann med buljongterninger. Tilsett makaroni. Når det er 3 minutter igjen av koketiden, tilsett grønnsaksblandingen, og kok opp igjen. La koke i ett minutt til. 

6. Rør inn kyllingkjøttet og persillen, og kok opp igjen.

7. Server med ostesmørbrødene.


 

Fredag – Spicy hamburger

Dette er en godt krydret og velsmakende burger med ost, bacon og mykstekt løk.

 

 

Dette trenger du:
400 g kjøttdeig(evt. kyllingkjøttdeig eller karbonadedeig)
1 pakke bacon i terninger
1 egg
3 ss salsa
¼ ts kajennepepper
8 skiver ost
4 hamburgerbrød
bland 3 ss majones med 1 ss salsa
1 liten eller ½ stor løk
Hjertesalat, crispisalat, eller lignende
3 tomater i skiver

Slik gjør du:
1. Surr baconet i pannen på middels varme. Rør sammen kjøttdeig, egg, salsa, og kajennepepper. Tilsett det stekte baconet. Stek en liten prøvekake for å sjekke om det trengs salt.

2. Form til fire burgere, og stek i pannen på middels varme i 2-3 minutter. Snu dem, og legg to skiver ost på toppen av hver. Sett lokk på pannen, og stek burgerne i to-tre minutter til.

3. Imens: Rist hamburgerbrødene. Rør sammen majones og salsa. Tin den frosne løken.

4. Smør majones-/salsablanding nederst på hamburgerbrødene. Legg på salat og tomat, deretter burgere. Ha mykstekt løk på toppen.

5. Server gjerne med ketchup og pommesfrites.

LES OGSÅ: Ukesmeny: Smaker fra hele verden

 

Lørdag – Tacokylling

Dette er en veldig lettlaget kyllingrett som er et godt og sunt alternativ til en vanlig tacomiddag. 

 

 

Dette trenger du:
300 g kyllingfileter
Crème fraîche
Salsa
1 liten boks maiskorn
2 avokadoer i terninger

Slik gjør du:
1. Forvarm ovnen til 180 grader. 

2. Del hver kyllingfilet i to, og spre kyllingstykkene ut på et bakebrett. Topp hvert av dem først med en liten skje crème fraîche, og deretter med en skje salsadip. Strø maiskorn på toppen. 

3. Sett inn i ovnen, og stek til kyllingen er gjennomstekt – ca. 10 minutter.

4. Strø avokadoterninger på toppen, og server med tortillachips og mer salsadip og crème fraîche.


 

Søndag – Ovnsbakte paprika

En deilig innbydende rett som passer perfekt hvis du skal be gode venner til middag. 

 

 

Dette trenger du:
400 g kjøttdeig(evt. kyllingkjøttdeig eller karbonadedeig)
3 fedd hvitløk
2 dl couscous
50 g pinjekjerner
Finhakket kruspersille 
75 g revet parmesan
2 ss olivenolje
4 store (eller 6 små) paprika

Slik gjør du:
1. Forvarm ovnen til 200 grader. 

2. Brun kjøttdeigen i stekepannen. 

3. Ta pannen av platen, og rør inn hvitløken. 

4. Tilbered couscousen etter anvisningene på pakken. 

5. Rist pinjekjernene i en tørr panne til de blir gylne. 

6. Rør sammen kjøttdeig, couscous, pinjekjerner, persille, parmesan og olivenolje, og smak til med salt og pepper. 

7. Skjær toppen av paprikaene, og skjær ut frø og hinner med en liten kniv. 

8. Fyll paprikaene med kjøttdeigblandingen, sett på «lokkene», og bak i ovnen til paprikaene begynner å bli myke.

Vel bekomme!

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!