(StudentTorget.no):

Fastelavn betyr «kvelden før fasten» og ble feiret ved å spise hveteboller som i dag har blitt til disse fantastiske fastelavnsbollene vi alle elsker. Fastelavn er en skandinavisk versjon av karnevalsfeiring som foregår i resten av verden. Ikke bare Danmark, Sverige og Norge feirer fastelavn, men også Island og Færøyene.
 
Danmark har en tradisjon som kalles «Slå katten ut av tønnen». Dette er ganske lik den tradisjonelle pinata, men her fyller man en tønne med godteri. Den som slår hull på tønnen så godteriet faller ut blir «Dronning av kattene» og den som slår i stykker den siste biten av tønnen blir «Kongen av kattene». Før i tiden var det en svart katt i tønnen så onde krefter skulle holde seg unna.
 
Norge har en tradisjon av å lage fastelavnsris, som er bjørkekvister pyntet med fargerike fjær. Dette blir så brukt til å vekke foreldrene på fastelavnsmorgenen.
 
Siden jeg ikke er den eneste som skriver om fastelavnsboller ønsker jeg å gjøre dem litt utradisjonelle, men like gode. Tradisjonelt sett er disse hvetebollene lyse, varme og gode fylt med syltetøy og krem. I år har jeg tatt utgangspunkt i en annen kjent bolletradisjon; kanelsnurrer. Ved å tilsette litt krunsj og anderledes smak vil disse fastelavnsbollene bli morsommere og annerledes.
For å gjøre kanelsnurrene om til en fastelavnsbolle pisk litt krem og smør syltetøy utover bollen.
  

 

Therese Elstad, matblogger

Therese Elstad (26) er fast bidragsyter til Studentkokeboka. Hun har studert ernæring ved Universitetet i Agder og Queensland University of Technology i Australia. I dag driver hun bloggen The Baked Apple, hvor hun fokuserer på skandinavisk matkultur med lokale, sesongbaserte matvarer og oppskrifter – som skal inspirere til en bærekraftig og bedre livsstil. Les flere av Thereses oppskrifter på The Baked Apple, og følg henne på Facebook, Instagram og Twitter.

 

Dette trenger du:

25 kanelsnurrer:
  • 700 g hvetemel
  • 300 g fint rugmel
  • 1 1/2 teskje salt
  • 1 teskje kanel
  • 50 g gjær
  • 100 g smør
  • 6 dl melk
  • 2 1/2 dl sukker
  • 1 egg
  • 1 organisk sitron (kun skall)
Fyll:
  • 100 g smør
  • 2 spiseskjeer sukker
  • 2 spiseskjeer kanel
  • 1 egg til pensling
 
 

Slik gjør du:

  • Før du begynner, sørg for at alle ingrediensene har romtemperatur
  • Smul opp gjæren i en bolle
  • Varm opp melken litt og smelt smøret til fingertemperatur
  • Tilsett sukker, hell over gjæren og rør til det løses opp
  • Tilsett egget og sitronskallet
  • Tilsett de tørre ingrediensene og bland forsiktig inn i gjærmixen
  • Elt deigen til den blir fin og glossy – ikke for klissete
  • La deigen heve i én time
  • Kjevle deigen til et rektangel og ha på smør, sukker og kanel
  • Brett hver side inn mot midten av rektangelet
  • Gjør deigen flat før du kutter den i lange biter, og knyt bitene
  • Sett ovnen på 200 grader og la deigen heve på et stekebrett i en halv time
  • Pensle deigen med egg før du steker i ca. 10-15 minutter
 
Her er en god instruksjonsvideo. Teksten er på dansk, så det kan være enklest å se på bildene. 
 
(Oppskriften er tilpasset fra Matprat.no)
 

Klikk her for flere oppskrifter fra Studentkokeboka