(StudentTorget.no):

Kakao er en klassiker som hører hjemme i påsken, akkurat som appelsiner, Kvikk Lunsj, marsipan og lammelår. Faktisk sier nesten 6 av 10 nordmenn at de drikker kakao én eller flere ganger i løpet av påsken, ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Kakao er også sunt å kose seg med, hvis du lager den fra bunnen av med lettmelk og mindre sukker.

– Det er smart å lage kakao fra bunnen av fremfor å bruke ferdigpulver som blandes med vann. Da kan du regulere sukkermengden selv, og får samtidig i deg viktige næringsstoffer fra melken slik som kalsium og jod, næringsstoffer det ellers kan være vanskelig å få i seg nok av, sier sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver hos Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Varm sjokolade og kakao kan også kombineres med smakfulle ingredienser.

– Kakao egner seg veldig godt med litt ekstra smak. Tilsett gjerne for eksempel litt chili, kanel eller ingefær, da får du en spennende drikk å servere gjester i påsken, sier Glemminge Arnesen.

 

Her er fem kakao-oppskrifter som passer perfekt til påsken:

 

Varm sjokolade med appelsin

Varm sjokolade er enkelt å lage. Bruk den sjokoladen du liker best og smaksett med saft fra appelsin eller klementin.

 

 

Dette trenger du: (4 porsjoner)

 

  • ¾ plate kokesjokolade
  • ¾ dl vann
  • ¾ l melk
  • ¾ dl appelsinjuice
  • 2 ss sukker
  • 1 ss pulverkaffe (valgfritt)

 

Slik går du frem:

 

  • Løs opp sjokoladen i varmt vann. Tilsett melken og varm til kokepunktet.
  • Tilsett friskpresset appelsinjuice og smak til med sukker rett før servering.
  • Server sjokoladen nylaget med en liten kremtopp og raspet appelsinskall til pynt.
  • Hvis du ønsker litt mokkasmak på sjokoladen, kan du røre ut en spiseskje kaffepulver i det varme vannet sammen med sjokoladen.

 

Chilikakao

Litt hot, men veldig godt! Perfekt som kveldskos.

 

 

Dette trenger du: (4 porsjoner)

 

  • 1 stk vaniljestang
  • 1 l lettmelk
  • 3 ss kakaopulver
  • 1 ts rød chili (finhakket)
  • ½ dl honning
  • 150 g mørk sjokolade, 70% kakao

 

Slik går du frem:

 

  • Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene.
  • Ha vaniljestang med frø, melk, kakao, finhakket chili (fjern frøene) og honning i en kjele og varm det til kokepunktet.
  • Ta kjelen av varmen. Tilsett finhakket sjokolade under omrøring og rør til all sjokolade har smeltet.

 

Kakao med ingefær

Kakao med ingefær er en spennende smakskombinasjon.

 

 

Dette trenger du: (4 porsjoner)

 

  • ½ dl kakaopulver
  • 3 ss honning , gjerne akasiehonning
  • 7 dl melk
  • 1 ts malt ingefær
  • 1 ½ dl mørk rom (kan sløyfes)
  • Pisket krem til servering

 

Slik går du frem:

 

  • Bland kakao, honning og litt av melken i en kjele. Varm opp til kokepunktet under omrøring. Spe med resten av melken når kakaopulveret har løst seg opp.
  • Tilsett ingefær og mørk rom.
  • Server med litt pisket krem.

 

Varm kakao med kanel

Varier kakaoen med smak av ulike krydder. Kanel er et av de krydrene som smaker spesielt godt i kakao.

 

 

Dette trenger du: (4 porsjoner)

 

  • 5 ss kakaopulver
  • 5 ss sukker
  • 1 ss vaniljesukker
  • 2 ts malt kanel (kan sløyfes)
  • 1 l lettmelk
  • 1 dl kremfløte

 

Slik går du frem:

 

  • Bland kakao, sukker, vaniljesukker og kanel i en kjele sammen med halvparten av melken. Varm opp under omrøring. Pass på at alt løser seg opp.
  • Tilsett resten av melken og varm kakaoen forsiktig opp til kokepunktet. Rør godt.
  • Server kakaoen varm med pisket krem og et dryss kanel på toppen.

 

Mørk sjokolade

En mørk, søt fristelse.

 

 

Dette trenger du: (4 porsjoner)

 

  • 200 g mørk kokesjokolade , gjerne 70% kakao
  • 8 dl helmelk
  • 2 ss sukker
  • 1 dl kremfløte
  • 1 stk vaniljestang

 

Slik går du frem:

 

  • Hakk sjokoladen fint og sett den til side.
  • Varm melk, sukker, og kremfløte i en liten kjele, under omrøring.
  • Del vaniljestangen på langs, og ha frøene fra vaniljestangen i melken. Tilsett sjokoladen og pisk kraftig med en visp til blandingen er jevnt blandet.
  • Sett den i kjøleskapet til dagen etter. Varm forsiktig opp rett før servering.
  • Pisk grundig og server i små kopper.

 

(Kilde: Melk.no)