(StudentTorget.no):
Kakao er en klassiker som hører hjemme i påsken, akkurat som appelsiner, Kvikk Lunsj, marsipan og lammelår. Faktisk sier nesten 6 av 10 nordmenn at de drikker kakao én eller flere ganger i løpet av påsken, ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Kakao er også sunt å kose seg med, hvis du lager den fra bunnen av med lettmelk og mindre sukker.
– Det er smart å lage kakao fra bunnen av fremfor å bruke ferdigpulver som blandes med vann. Da kan du regulere sukkermengden selv, og får samtidig i deg viktige næringsstoffer fra melken slik som kalsium og jod, næringsstoffer det ellers kan være vanskelig å få i seg nok av, sier sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver hos Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Varm sjokolade og kakao kan også kombineres med smakfulle ingredienser.
– Kakao egner seg veldig godt med litt ekstra smak. Tilsett gjerne for eksempel litt chili, kanel eller ingefær, da får du en spennende drikk å servere gjester i påsken, sier Glemminge Arnesen.
Her er fem kakao-oppskrifter som passer perfekt til påsken:
Varm sjokolade med appelsin
Varm sjokolade er enkelt å lage. Bruk den sjokoladen du liker best og smaksett med saft fra appelsin eller klementin.
Dette trenger du: (4 porsjoner)
- ¾ plate kokesjokolade
- ¾ dl vann
- ¾ l melk
- ¾ dl appelsinjuice
- 2 ss sukker
- 1 ss pulverkaffe (valgfritt)
Slik går du frem:
- Løs opp sjokoladen i varmt vann. Tilsett melken og varm til kokepunktet.
- Tilsett friskpresset appelsinjuice og smak til med sukker rett før servering.
- Server sjokoladen nylaget med en liten kremtopp og raspet appelsinskall til pynt.
- Hvis du ønsker litt mokkasmak på sjokoladen, kan du røre ut en spiseskje kaffepulver i det varme vannet sammen med sjokoladen.
Chilikakao
Litt hot, men veldig godt! Perfekt som kveldskos.
Dette trenger du: (4 porsjoner)
- 1 stk vaniljestang
- 1 l lettmelk
- 3 ss kakaopulver
- 1 ts rød chili (finhakket)
- ½ dl honning
- 150 g mørk sjokolade, 70% kakao
Slik går du frem:
- Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene.
- Ha vaniljestang med frø, melk, kakao, finhakket chili (fjern frøene) og honning i en kjele og varm det til kokepunktet.
- Ta kjelen av varmen. Tilsett finhakket sjokolade under omrøring og rør til all sjokolade har smeltet.
Kakao med ingefær
Kakao med ingefær er en spennende smakskombinasjon.
Dette trenger du: (4 porsjoner)
- ½ dl kakaopulver
- 3 ss honning , gjerne akasiehonning
- 7 dl melk
- 1 ts malt ingefær
- 1 ½ dl mørk rom (kan sløyfes)
- Pisket krem til servering
Slik går du frem:
- Bland kakao, honning og litt av melken i en kjele. Varm opp til kokepunktet under omrøring. Spe med resten av melken når kakaopulveret har løst seg opp.
- Tilsett ingefær og mørk rom.
- Server med litt pisket krem.
Varm kakao med kanel
Varier kakaoen med smak av ulike krydder. Kanel er et av de krydrene som smaker spesielt godt i kakao.
Dette trenger du: (4 porsjoner)
- 5 ss kakaopulver
- 5 ss sukker
- 1 ss vaniljesukker
- 2 ts malt kanel (kan sløyfes)
- 1 l lettmelk
- 1 dl kremfløte
Slik går du frem:
- Bland kakao, sukker, vaniljesukker og kanel i en kjele sammen med halvparten av melken. Varm opp under omrøring. Pass på at alt løser seg opp.
- Tilsett resten av melken og varm kakaoen forsiktig opp til kokepunktet. Rør godt.
- Server kakaoen varm med pisket krem og et dryss kanel på toppen.
Mørk sjokolade
En mørk, søt fristelse.
Dette trenger du: (4 porsjoner)
- 200 g mørk kokesjokolade , gjerne 70% kakao
- 8 dl helmelk
- 2 ss sukker
- 1 dl kremfløte
- 1 stk vaniljestang
Slik går du frem:
- Hakk sjokoladen fint og sett den til side.
- Varm melk, sukker, og kremfløte i en liten kjele, under omrøring.
- Del vaniljestangen på langs, og ha frøene fra vaniljestangen i melken. Tilsett sjokoladen og pisk kraftig med en visp til blandingen er jevnt blandet.
- Sett den i kjøleskapet til dagen etter. Varm forsiktig opp rett før servering.
- Pisk grundig og server i små kopper.
(Kilde: Melk.no)