(StudentTorget.no):

Potet er et fantastisk produkt, både når det gjelder sunnhet, bærekraft og økonomi, sier Gerd S. Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

– Mange studenter tror at poteter tar lang tid å tilberede, at det er kjedelig tradisjonsmat og at det er usunt. Dette stemmer ikke. Potet er et godt valg for helsen, miljøet og lommeboken, forteller Gerd.

 

 

Poteter inneholder god næring

Det er mange fordeler med å spise poteter, forteller Gerd. Sammenlignet med nudler, hvit pasta og ris har poteten et lavere kaloriinnhold, og mer fiber. En porsjon potet (170 g eller tre mellomstore poteter) inneholder 136 kcal, mens en porsjon pasta (160 g) inneholder 240 kcal og en porsjon ris (60 g tørr ris) 210 kcal.

– Poteter er en viktig kilde til karbohydrater og vitamin C. Sammenliknet med hvit ris eller pasta, har poteter et høyt næringsinnhold og er anbefalt som en naturlig del av et norsk kosthold, sier Gerd.

– Tre mellomstore poteter vil gi deg 1/3 av dagsbehovet av vitamin C, og en god metthetsfølelse.


 

Poteter er miljøvennlige

Det er et mål å få til klimanøytral matproduksjon i Norge, forteller Gerd, og det finnes flere gode grunner til å dyrke og spise poteter.

Fem grunner til at vi burde spise og dyrke poteter i Norge (Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no):

1. Verden trenger mer mat, og da må det produseres mat som er egnet i ulike klimasoner. Potet er godt egnet i store deler av Norge.
2. Skal alle i verden få mat, må vi må spise mer plantebasert kost og mindre rødt kjøtt. Dette er både internasjonale og norske myndigheter enige om.
3. Frukt og grønt har mye lavere miljøfotavtrykk enn animalske matvarer.
4. Norsk produksjon av frukt og grønt har lavt forbruk av plantevernmidler, lavere enn land lenger sør, fordi vi har et kaldere klima.
5. Norge har rikelig med rent vann og fornybar energi. Norsk produksjon er derfor miljømessig god, selv om den alltid kan bli bedre. Det jobbes hele tiden med nye sorter og nye metoder.

Poteter har også lav co2 ekvivalens pr. kilo råvare, på 0,2 (Undersøkelse DK). 


LES OGSÅ: Ukesmeny: Varierte og spennende retter

 

Poteter passer inn i studentbudsjettet

Opplysningskontoret for frukt og grønt har gjort en prissammenligning av poteter og andre matvaregrupper. Prissammenligningen er basert på kolonial.no og meny.no sine priser på det rimeligste alternativet i hver varegruppe.

– Prisene er et gjennomsnitt av prisene for hver varegruppe hos de to nettbutikkene, og er regnet om til per porsjon. En porsjon tilsvarer 170 g rå potet, 60 g tørr ris, 75 g tørr pasta og 62 g nudler, sier Gerd.

I figuren under kan du se en prissammenligning av poteter, fullkornsris og andre kornprodukter (Opplysningskontoret for frukt og grønt):

 

 

– Som man kan se av figuren er poteter både sunt og billig, og egner seg godt for et studentbudsjett, sier Gerd.


 

Kan brukes i mange forskjellige retter

Poteter kan brukes i mange forskjellige retter. Gerd anbefaler studenter å lage ulike retter med poteter, som for eksempel potet- og linsegryte, bakt potet med ulike toppinger eller potetskrellchips.

– Vi har mange gode oppskrifter på frukt.no, og flere oppskrifter blir lagt til utover høsten, tagget med #diggpotet på Instagram, sier Gerd.

– Onsdag 2. oktober feirer vi den norske potetdagen, og vi oppfordrer alle til å ta i bruk denne fantastiske råvaren.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt – www.frukt.no