(StudentTorget):
Nå er de norske rotgrønnsakene på sitt aller beste – de smaker godt og er rimelige i innkjøp. Siden dagene blir litt kjøligere er det klart for litt «hotte» retter:
Potetsalat med rødløk og kikerter
En mettende og deilig salat til middag eller til lunsj.
Ingredienser (til fire porsjoner):
- 1 kg potet
- 2 ss rapsolje
- 1 ts flaksalt
- 1 boks hermetiske kikerter
- 1 stk vårløk
- 250 g rød cherrytomat
- 100 g fetaost
- 70 g ruccula
Dressing:
- 2 ss hvitvinseddik
- 3 ss rapsolje
- 2 ts dijonsennep
- Nykvernet svart pepper
- ¼ ts salt
- 1 båt hvitløk
Sånn gjør du det:
- Sett ovnen på 225 grader C.
- Vask potetene godt og del dem i båter. Bland dem med olje.
- Fordel potetbåtene ut over en stekeplate med bakepapir. Strø på salt og stek dem midt i ovnen i ca. 25 minutter til de har fin farge og er gjennomstekte.
- Skyll kikertene godt i rennende kaldt vann, og la dem renne godt av.
- Vask, skrell og skjær vårløk og rødløk i tynne ringer.
- Legg de bakte potetbåtene på et serveringsfat og bland med kikerter, tomater i båter og smuldret fetaost. Topp salaten med løk og ruccula.
- Pisk sammen eddik, olje og sennep til dressingen. Tilsett salt, pepper og finhakket hvitløk.
- Hell dressingen over salaten og nyt.
Lurer du på hva du skal lage til middag denne uken? Her er ukens oppskrifter.
Hver uke deler Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no spennende og sunne oppskrifter som passer for deg som lever på et studentbudsjett.
Thailandsk potetgryte
Ingredienser (til 4 porsjoner):
- 2 ss olje
- 3 stk finhakket sjalottløk
- 500 g skrelt potet i terninger
- 1 stk rød paprika i strimler
- 1 ss rød thai curry paste
- 2 ts revet frisk ingefær
- 1 boks kokosmelk
- 1 dl grønnsakbuljong (utblandet)
- 1 stk finhakket rød chili
- 2 ss tomatpuré
- 1 stk sitrongress
- 1 kopp kokte grønne linser
- 1 stk saften av lime
- 1 dl hakket frisk koriander
Sånn gjør du det:
- Varm olje i en gryte, fres løken, tilsett potetbitene. Stek et par minutter.
- Ha i curry paste, ingefær, kokosmelk, buljong, chili og tomatpuré.
- Rør rundt og kok opp. Kok til potetene begynner å bli møre, 7-8 minutter.
- Skyll linsene godt.
- Ha i linser og strimler av paprika de siste kokeminuttene.
- Smak til med limesaft. Har i mer væske om gryta blir for tykk.
- Serveres med finhakket koriander og båter av lime.
Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no
Gulrotsuppe med selleri og ingefær
Ingredienser (til 2 porsjoner):
- 2 stk gulrot
- 1 stk potet
- 0.13 stk sellerirot
- ½ stk løk
- 1 båt hvitløk
- ½ ss olje
- 1 ss revet frisk ingefær
- 1½ stk grønnsakbuljong (terning)
- 6 dl vann
- 1 dl crème fraîche
Sånn gjør du det:
- Skrell gulrot, potet, knollselleri, løk og hvitløk i mindre biter. Surr grønnsakene i olje noen minutter uten at det tar farge.
- Tilsett ingefær og la det steke forsiktig en liten stund.
- Ha i buljong og vann og la suppen koke under lokk til gulrøttene er møre, ca. 15 minutter. Kjør suppen glatt med en stavmikser.
- Tilsett crème fraîche og smak gulrotsuppen til med salt og litt kajennepepper. Pynt med friske korianderblader ved servering.
Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no