(StudentTorget.no):

Har du lyst til å lage julesøtsakene selv i år? Her finner du oppskrifter på pepperkaker og andre søtsaker du kan lage i juleferien.

 

Pepperkaker

Det blir ikke jul uten pepperkaker! Og hva er vel bedre en hjemmelagde pepperkaker? Gjør det til en hyggelig aktivitet med venner eller familie i juletiden og lag kakene sammen. 

Ingredienser:
250 g sukker
2 dl sirup
1 ss kanel
1/2 ss pepper eller ingefær
1/4 ss nellik
250 g smør
1 ss natron
2 egg
650-800 g hvetemel

Slik gjør du det:
Start med å legge smøret i bollen du skal bruke. Kok opp sukker, sirup og krydder i en kjele. Krydderoppkoket lukter helt fantastisk og får hele leiligheten til til å lukte herlig av julekrydder.

Rør hele tiden slik at blandingen mikses ordentlig. Du må nå velge om du skal tilsette pepper og lage tradisjonelle, norske pepperkaker eller ingefær og gå for gingerbread cookies i stede.

Tilsett natron i krydderblandingen (som nå vil boble og vokse utrolig fort) og hell så blandingen over smøret. Rør blandingen sammen til smøret er helt smeltet og blandingen er blitt kaldt.

Klekk eggene i en liten bolle og rør disse sammen. Tilsett eggene samtidig som du rører godt.

Til slutt tilsetter du melet, litt og litt av gangen, til pepperkakedeigen er klar og uten klumper av mel.

For at deigen ikke skal bli alt for klissete når du skal bake, så kan den gjerne stå noen timer i kjøleskapet før du baker pepperkakene.

Du kan også oppbevares pepperkakedeigen i kjøleskapet i flere dager, hvis du ikke vil bake alle kakene på en gang.

Tilberedning:
Bruk en kjevle til å få deigen så tynn som mulig og stikk så ut kakene med en pepperkakeform.

Tilsett mer mel om nødvendig og strø mel over kjøkkenbenken der du skal bake for å hindre at kakene setter seg fast.

Kakene stekes på midterste rille i noen minutter ved 225 grader (200 grader i varmluftsovn).

Tips!
Ønsker du å gjør pepperkakene melkefrie, kan du bruke melkefritt eller vegansk smør når du baker. Vil du gjøre pepperkakene veganske kan du bytte ut smøret med vegansk smør, og eggene med veganske eggerstatninger eller en spiseskje eplesaus per egg.


 

Eplechips

Eplechips er perfekt for deg som ønsker deg en sunnere snack i jula! Disse er også urolig lette å lage.

Ingredienser:
Fire store epler
Kanel og ingefær til å strø over eplene

Slik gjør du det:
Skjær eplene i tynne skiver (jo tynnere, jo bedre). Tips! Bruk gjerne en ostehøvel for å skjære skivene ekstra tynne.

Fordel epleskivene på en eller flere stekeplater kledd med bakepapir. Bland sammen krydderet i en liten bolle og strø det over eplene.

Liker du en søtere (og noe mer usunn) variant av eplechips, så kan du blande inn sukker sammen med krydderet også.

Chipsen stekes i ovnen på 100 grader, i 3-4 timer, til eplene er helt tørre og sprøe.

Sitter eplechipsen fast i hverandre, er de lette å knekke/dra fra hverandre før de legges i en liten serveringsbolle.

LES OGSÅ: Dette bør du spise til eksamen

 

Karameller

Hjemmelagde karameller smaker utrolig godt og er overraskende lett å lage. Overrask familien med hjemmelagde karameller til jul!

Disse kan også være fine som julegaver, gitt bort i en et pent pyntet glass eller en boks med julemotiv.

Her finner du en oppskrift på ca. 50 melkefrie, veganske karameller, men fløten og smøret kan byttes ut med den klassiske varianten hvis du skulle ønske det.

Dette trenger du:
50 g vegansk smør
3 dl soyafløte
2 dl sirup
3 dl sukker
Cellofan (gjennomsiktig folie) til å pakke inn karamellene i.

Slik gjør du det:
Smelt smøret i en kjele. Tilsett soyafløte, sukker og sirup. Karamellene kokes på middels varme i ca. 20 minutter, mens du rører jevnt i kjelen.

Når karamellene er ferdig kokt helles blandingen på et bakepapir der den skal ligge til den er avkjølt og blandingen har stivnet.

I mellomtiden kan du starte med å klippe cellofanen i passe store biter, avhengig av hvor store du vil at karamellene skal være.

Bruk en kniv til å dele karamellen i firkantede biter.

Pakk til slutt inn karamellene. Nå er det bare å momse i vei på dine helt egne karameller! Nam!