(StudentTorget.no):

Søndag 23. februar 2020 er fastelavnsdagen og i forbindelse med denne er det mange som skal lage fastelavnsboller med krem og syltetøy. Fastelavn betyr tradisjonelt «kvelden før fasten», og markerte tidligere starten på en tredagers faste. Fastelavnskvelden var det vanlig å spise feit, god mat, og fastelavnsbollene vi spiser i dag henger igjen fra denne tradisjonen.

Her finner du oppskrift på vanlige og veganske boller og krem, som du kan kose deg med til helgen!

 

Slik lager du fastelavnsbollene

Dette trenger du
40 g gjær (helst fersk)
100 g sukker
90 g smeltet smør/margarin
3 1/2 dl melk
1/2 kg hvetemel
1 ts kardemumme

For å gjøre oppskriften vegansk trenger du bare å bytte ut melken med en valgfri plantemelk og smøret med et vegansk, melkefritt smør. Mandelmelk fungerer for eksempel godt til denne oppskriften. Ønsker du å gjøre bollene laktosefrie i stede, kan du bytte ut smør og melk med laktosefrie alternativer.

Slik gjør du det
Smuldre opp all gjæren i en bolle og hell sukkeret over gjæren. Bland dette til sukkeret og gjæren er smeltet sammen. Smelt smøret i en kjele eller i mikrobølgeovnen. Mål opp melken og bland denne sammen med det smeltede smøret. Når blandingen er blitt lunken, hell melk og smør over gjær- og sukkerblandingen og blant dette sammen. Ha i melet gradvis mens du elter deigen. Mål opp 1 ts kardemomme som blandes inn sammen med melet.

La deigen heve i minst 30 minutter før du baker bollene. Rull bollene i passe store størrelser, etter hvor store du ønsker at de skal være. Bollene stekes på 225 grader, på midterste rille, i 5-10 minutter.


 

Slik lager du kremen

Dette trenger du
En boks med kremfløte
1 dl sukker

eller

En boks med kokosmelk
2-3 ts melis
1 ts vaniljesukker

Miksmaster eller håndvisp til å vispe kremen.

Slik gjør du det
Å lage krem er veldig enkelt! Legg alle ingrediensene i en bolle og miks det sammen med en miksmaster eller håndmikser. Pass på at du ikke visper for lenge, da blir kremen kompakt og ikke spesielt god!

Vent til bollene er avkjølt og dekk de med valgfritt syltetøy (gjerne bringebær- eller jordbærsyltetøy) og den hjemmelagde kremen. Strø melis over bollene. Dette smaker helt fantastisk!

Vil du prøve en annen variant av fastelavnsbollene kan du bytte ut syltetøyet med mandelmasse i stede. Mandelmasse få du kjøpt i butikken eller du kan lage det helt selv!

LES OGSÅ: Kremede blåskjell, chiliwok, svin tikka i pita, søtpotetsuppe, omelett i pita, kyllingminestrone

 

Slik lager du mandelmasse

Dette trenger du
250 g mandler (uten skall)
250 g sukker
Eggehviten fra to egg

Slik gjør du det
Kok opp en gryte med vann og legg mandlene i gryten i 10 minutter for å få skallet til å løsne. Bruk en miksmaster til å male mandlene i små biter eller hakk disse i småbiter selv. Knekk eggene og skill eggeplommen fra eggehviten. Bland alle ingrediensene sammen til en jevn masse.

Ønsker du en vegansk versjon av mandelmassen, så kan du lage denne av 2 1/2 dl lys sirup og 250 g mandler.

StudentTorget ønsker alle en flott fastelavnshelg med mange fastelavnsboller!