Foccaia er et italiensk brød med olje og salt. Det smaker spesielt godt på varme sommerdager.

 

Denne oppskriften er den originale med rosmarin som krydder. Her kan lage din egen vri med eksempelvis hvitløk og litt chili. Prøv deg frem!

 

Man tager:

 

1 kg hvetemel

30 g honning 

30 g havsalt

6 dl vann  

50 g gjær

 

 

Løs opp gjær og honning i lunkent (fingervarmt) vann. Om saltet er grovt bruk morter for å finmale og bland det inn i melet. Tilsett den oppløste gjær, vann og honningblandingen.

 

Elt godt i 10 minutter til deigen har en glanset overflate. Ta deigen i en bakebolle og dekk til med et fuktig klede eller evt. en bærepose. Og la deigen hvile og heve i en time.

  

Sett ovnen på 220 grader, ta deigen over i en smurt langpanne. Dytt deigen ned i pannen slik at den dekker ordentlig. Dryss over litt kvernet salt (helst Maldon) og en god slant olje har over deigen. Nå bruker du fingrene og trykker oljen og saltet ned i deigen. La det hele så heve i ca. 20 -30 minutter til dobbel størrelse. Sett så brødet inn i ovnen på nederste rille og stek i 10 minutter. Ta så brødet ut dryss over noen klyper rosmarin og legg det over på rist og stek i ytterligere 8 minutter. Brød tas ut, hell over en skvett med din beste extra virgin olivenolje og noen klyper til med Maldon salt.


 

Brødet avkjøles så på rist.