(StudentTorget.no):

Er hybelmiddagen kun frossenpizza og halvfabrikata? Ofte, mener stjernekokk Erling Sundal, som tidligere har vunnet blant annet NM i kokkekunst.

Han er av den oppfatning at studenter flest ikke er spesielt flinke på kjøkkenet. Mange mangler inspirasjon og klager over dårlig økonomi.

- Det er gjerne slik at interessen for å lage mat kommer med alderen. Samtidig må jeg innrømme at jeg nesten daglig møter foreldre med stor økonomisk trygghet som ikke klarer å skrelle en potet, eller vet hva som er foran og bak på en fisk, ler kokken.

Sundals beste råd til studenter som skal lage mat alene, er at man må tørre å være kreativ. Istedet for å henge seg opp i oppskrifter, er det viktig å  leke med smaker og råvarer. Hvis man for eksempel skal lage en salat, kan de tradisjonelle salatbladene lett byttes ut med finkuttede rå eller forvellede grønnsaker. Det finnes også mange alternativer til en varm middag bestående av kjøtt eller fisk.

- Det er nok dessverre ofte slik at studenter velger dyre alternativer i butikken. Istedet for ferdige nudler og halvkokt ris, bør de velge ubehandlede råvarer. Det tar ikke veldig mye lengre tid å tilberede, og man får også bedre kontroll over hva man putter i seg.

- Industrimat inneholder mye tilsetningsstoffer, understreker stjernekokken.

Få draget på damene
Mange studenter er flinke til å samles for å lage mat sammen. Noen ganger kan dette sette prikken over i'en i en sosial tilstelning. Hjemmelaget mat kan nemlig både påvirke stemningen og gjøre sammenkomsten ekstra minneverdig - samt piffe opp en ellers kjedelig kveld.

Sundal indikerer i tillegg på at hjemmelaget mat også kan gi gutta bedre drag på damene.

- I tillegg kan man jo også  få bedre selvtillit, noe som øker inspirasjonen for å heve nivået ved neste sosiale lag. Samtidig kan man også inspirere de andre i selskapet til å overgå det de selv fikk servert i den middagen, smiler Sundal.

Selv om mange iblant kan oppleve at det sosiale aspektet mangler for å tenke spennende, eller at man ikke har tid til å lage en skikkelig middag, finnes det altså mange lettvinte, enkle alternativer til den tradisjonelle grandisen.

Studentkokken Helstad mener imidlertid at grandisen ikke bør undervurderes som en billig og enkel avveksling i en ellers hektisk hverdag.

- Men skal man først ha grandis, så synes jeg ofte den blir bedre om man legger på noe ekstra garnityr selv, avslutter lærerstudenten.

 

Stjernekokk Sundals tips til hybelkokken

 

✔ Kjøp store pakker med kjøtt. Da har du nok til flere måltider.

✔ Inviter venner på middag.

✔ Eksperimenter litt, slik at du får noen vellykkede matprosjekter på nakken

✔ Gå til anskaffelse av krydder du liker.

✔ Ikke vær redd for å piffe opp ferdigmat.

✔ La deg inspirere av butikktilbud og bekjente.

✔Ikke bruk for mange ingredienser; det enkle er alltid det beste

✔En middag behøver ikke å være varm.

✔Salater er et godt middagsalternativ. Eksperimenter gjerne med grønnsaker.

✔Lag mat selv. Da har du kontroll over hva du spiser.

✔Velg ubehandlede råvarer.

✔Lek med smaker og råvarer framfor å henge deg opp i kokebøker.