(StudentTorget.no):

Chantal Barlow, Bente Hoseth, Lene Saue og Maritha Lundberg fra økonomi- og reiselivsstudiet ved Høyskolen i Harstad bestemte seg for å kombinere mat, bacheloroppgave og gjøre hverdagen for studenter litt enklere, dermed ble Hybelkokeboka til.

Delta i konkurranse og vinn Hybelkokeboka. Les mer nedenfor.

Boka kom ut i januar i år,  med et opplag på 700. Etterspørselen har vært stor, selv om boka ikke ikke har vært solgt i butikk.

Nå er andreopplaget på 1000 bøker klart.

Hybelkokeboka er bygd  med utgangspunkt i ukemenyer. Alle oppskriftene tilrettelagt for én person, og er lagt opp slik at du handler inn til en uke, og når uka er slutt har du fått brukt opp alle ingrediensene du kjøpte som ikke  kan lagres lenge, før du går inn i en ny uke.

 

Vanskelig å lage mat til én person

- Vi fikk en idé som vi utviklet underveis. Det er vanskelig å lage mat til en person.  Ofte når du finner oppskrifter på internett, kan plotte inn hvor mange personer man skal lage mat til, så blir det regnet om automatisk, men da får man ofte opp for eksempel at oppskriften inneholder et halv egg. Når du ikke er flink på kjøkkenet er det vanskelig å starte, forteller Bente Marie Hoseth, som er daglig leder av Hybelkokeboka studentbedrift.

KOKEBOKFORFATTERE: Disse fire står bak Hybelkokeboka. Fra venstre: Chantal Barlow, Bente Hoseth, Lene Saue og Maritha Lundberg .

De hadde ikke mye matfaglig kompetanse før de tok fatt på oppgaven, men fikk god hjelp på veien.


- Vi har blant annet hatt et samarbeid  med restaurant- og matfag ved Rå videregående skole I Kvæfjord. Vi har fått masse gode tilbakemeldinger på boka, det fantes ikke en slik på markedet fra før.  Gyldendal har også tatt kontakt , og er interessert i å gi den ut,  sier hun videre.

 

LES OGSÅ: Tom for middagsideer? Sjekk ut denne ukemenyen

 

Litt av en jobb



Før de startet som kokebokforfattere fikk de beskjed om at det var litt av en jobb de hadde begitt seg ut på.

Når du snakket med fagfolk, fikk vi responsen «er dere gale, vet dere ikke hvor stor jobb det er å lage oppskrifter til en person?», forteller Hoseth.

Oppskriftene har de kommet opp med selv.

- Ingen av oss er noen matfolk, men det er mange standardoppskrifter i boka, som seibiff og potetmos. Mengden har vi funnet ut av selv. Vi brukte kvelder, netter og helger for å teste oppskriftene og får å få de til å stemme overens med handlelistene. Noen oppskrifter fikk en tomat eller brokkolidusk i seg, slik at vi skulle få det til å gå opp, forteller hun.

Boka ble ferdig 22. desember 2010, og var klar til å selger i januar i år. Siden den ikke er utgitt på noe forlag, får man ikke solgt den i butikk, derfor har vi bare solgt den gjennom oss selv, Facebooksiden vår og hjemmesiden hybelkokeboka.no.


 

Nytt opplag

- Vi var faktisk utsolgt for boka i mars, og fått mange forespørsler i etterkant, men vi har ventet helt til i høst med å bestille et nytt opplag, fordi vi er en studentbedrift, og det er en lov som sier hvor mye studentbedrifter har lov å tjene, så vi har vært i diskusjon med skatteetaten, men nå har andreopplaget kommet.

Hun forteller at det ofte er foreldre som kjøper boka, som gir den til barna sine.

- Hvordan var det å lage boka?

- Det var utolig artig når vi kom i gang. Den ene av oss hadde et stort kjøkken, så vi var der og testet ut alle oppskriftene. Fra fredag formiddag til natt til mandag holdt vi på i ett. Vi var så heldige å få sponset råvarer fra en butikk.

De  har vært bevisste på alle ingredisene i oppskriftene skal kunne finnes i alle matbutikker.

 

Penger spart

Oppskriftene er basert på mat vi liker selv, det er norsk husmannkost, og ingrediensene skal finnes i butikken innerst i en fjord i Nord-Norge, så vel som i Oslo. Man skal ikke trenge å gå til spesialbutikker. Vi er veldig bevisst på at dette ikke skulle bli noe storby-bok, med en liten dæsj med ditt og datt av en ukjent ingrediens.


Det skal også være penger å spare på å følge Hybelkokeboka.

- Det er flere som har testet ut hvor mye penger de har brukt på mat før og etter man har tatt i bruk Hybelkokeboka, og det viser seg at det er en del penger å spare på det, sier hun.

- Er studenter for dårlige til å lage mat?

Nei, de er ikke for dårlige, men mange er altfor vant til å bare gå på butikken. Man planlegger ikke. Norge har blitt slik at du kan gå på butikken eller på Mc Donlads å få kjøpt seg ferdigmat, sier hun.

 

Sunne oppskrifter

De har bevisst valgt at oppskriftene i boka skal være sunne.

- Tanken er at maten skal være sunn. Vi har blant annet lagt opp til to fiskeretter per uke. Så blir det litt mer kosemat mot helga. En ernærlingsfysolog så igjennom boka, og var imponert over sammensetningen. Vi hadde ikke tenkt så mye på det i forkant, så det var egentlig litt flaks. Men norsk mat er så som regel ganske sunt.

Jentene har også deltatt i NM i studentbedrift med boka, og gjorde det svært bra, hvor de stakk av med økonomi- og regnskapsprisen og prisen for beste design.
Framover vil de fortsette å viderutvikle Hybelkokeboka.



- Vi jobber med den på si, vi har alle andre jobber, det er ikke noe å bli rik av dette her, forteller hun.

Boka kan kjøpes på nettsiden Hybelkokeboka.no. Du finner også informasjon om boka på Facebooksiden deres. Denne uka ble det klart at Hybelkokeboka blir å finne hos to bokhandlere: Bokhandlerne Harstad Libris og Notabene Bertheus i Harstad.