(Campus):

Den trauste matpakken trenger slett ikke være så traust. Bakeverkstedet Godt Brød forteller deg hvordan du kan lage deg en god matpakke, og samtidig få i deg næringsstoffene du trenger.

Vekkerklokka skriker, du gnir søvnen ut av øynene, og skolen kaller. Økonomien er dårlig, og du tenker du bør smøre med deg matpakke. Men tanken på tørre brødskiver med svett gulost og tørr salami innpakket i bakepapir, gjør at du bruker opp de siste pengene i kantina.

Slik trenger det ikke være. På studentbudsjett lønner det seg utvilsomt å smøre med seg en frisk og sunn matpakke. Du sparer penger på det, og trolig tar det kortere tid enn å stå i en kantinekø.

Matpakken som tradisjon i Norge strekker seg fra 1930-tallet. Ordet matpakke kom på tredjeplass da tv-programmet «Typisk norsk» kåret typiske norske ord blant seerne. Godt Brød ble for første gang åpnet i Bergen i 1995. Gründeren som startet bakekjeden, ønsket å bruke økologiske varer.

 NÆRINGSRIK MATPAKKE:

✔ To grove brødskiver, eller fler hvis ønskelig.

✔Smør litt majones på den ene skiva, og litt sennep på den andre.


✔ Friske salatblader.

✔To skiver røkt kalkun.

Frisk agurk.

Rød paprika.

✔Litt rødløk på toppen

✔Og til slutt, legg brødskivene over hverandre og du har en smakfull sandwich.

Slik oppbevarer du matpakken best: 

 ✔ Pakk i plastikk.

✔ Oppbevar i kjøleskap.

✔ Velg pålegg med omhu. Det bør tåle å ligge litt.

✔ Matboks er også et godt alternativ, men den må rengjøres godt.

 

I varme, koselige omgivelser treffer nesen lukten av nybakt brød. Her finner vi daglig leder for Godt Brød på Grünerløkka i Oslo, Øyvind S. Hansen. Han har fagbrev som kokk, samt svennebrev som baker. Det ligger ferske, grove brød synlig rundt i lokalet. Men Hansen sier at han ikke er en kjempestor fan av matpakke.

– Jeg syns ikke det er noe appellerende med mat som har ligget innpakket i en sekk i flere timer, sier bakeren, og legger til at han har blitt litt kresen av å jobbe med så flotte råvarer hver dag.

En annen grunn er at han vet at Mattilsynet har strenge regler for hvor lenge mat kan ligge i disken.

– Maten kan ligge i disken i kun to timer, i over fire grader. Og det er nok en grunn til at de har det sånn, sier Hansen, og tipser om å velge pålegg som tåler å ligge litt.


 

Lurt med fiber

 

Hansen vet at mat er bra for konsentrasjonen, og understreker at det er veldig viktig å få i seg næring i løpet av en skole- eller arbeidsdag. Blant annet er det lurt å få i seg fiber.

 

 

– Brød det er mye sukker i, gjør at blodsukkeret øker ganske raskt. Dette fører til at man blir pigg i bare en time eller to. Da bør man heller spise sukkerfritt brød med mye fiber, som gir deg energi gjennom en hel skoledag, sier Hansen.

Bakeren forteller også at lunsj bør ha en brødvare i seg. Andre alternativer kan være bønner eller pasta, frukt, youghurt eller smoothie.

– Er det mange som kommer innom dere og kjøper lunsj?

– Vi har en stor del kunder som kjøper lunsj hos oss. Fortrinnsvis gjester som vil ha en sunn og velsmakende lunsj, men som ikke har tid eller lyst til å smøre den selv, sier Hansen.

– Lager du deg matpakke, da?

– Nei, eller jo. Her gjør jeg det, flirer bakeren.

Men jeg lager den alltid rett før jeg spiser´n! Jeg er veldig heldig som alltid har et tilgjengelig bakeverksted rundt meg, forteller Hansen.


– Hva er din favorittlunsj?

– Grovt rundstykke med pesto, og gjerne spekeskinke. Eller så enkelt som en bolle med brunost. Men det er viktig å passe på sukkereffekten, sier bakeren.

 

Komplett

 

 

MATPAKKE: Å lage en god og fresh matpakke er enklere enn du tror.

Hansen mener det mangler et bakeverk som er komplett næringsmessig utviklet. Da slipper man blant annet å tenke på pålegget. Han forteller også at han selv har vært med på å utvikle en slags muffins av grov deig, som inneholdt litt forskjellige grønnsaker.

 


LES OGSÅ:
Her kan du vinne Hybelkokeboka - delta i konkurransen


– Tanken med en slik muffins var å bake mye godsaker inn i den, slik at den ble saftig og velsmakende. Ved å slippe å dele den eller fylle den med pålegg etter at den er ferdigstekt, sparer man arbeid, og ikke minst utstyr. Da kan man for eksempel selge den på idrettsarrangement, hvor man i dag kun får kjøpt sjokolade og brus. Det er bare fantasien som setter stopper når det gjelder fyll. Alt kan bakes inn, forteller han, og ønsker et bakeverk som inneholder mye næring, og som gjerne er økologisk.

– Mat er alt for meg. Hvis jeg ikke er på jobb, lager jeg mat. Det er det jeg brenner for, avslutter Hansen.


Ifølge Godt Brøds hjemmeside, mener de at mat er makt. De mener også at det ligger mye helse i et godt brød, og forklarer dette ved at brødet ikke bare skal smake godt, men at det også skal gjøre godt.

Og du har også makt. Selv på trøtte morgener! Til å vurdere om det lønner seg både økonomisk og helsemessig å bruke noen få minutter på den gode, gamle nistepakka…

 

 VISSTE DU AT...


 Knutsen & Ludvigsen har laget en hyllest til matpakken, «Matpakkespisevise»?

I andre europeiske land er det vanlig med varm lunsj servert på skoler og lignende?

Det blir sagt at det er like mange måter å lage matpakke på som det fins nordmenn?

Matpakken oppstod som skolemat i Oslo i 1932 og spredde seg raskt til hele landet?

Forskere kaller det den mest dramatiske endringen i norsk matkulturs historie?

Det faktisk finnes ganske mange kule matbokser der ute, med alt fra The Beatles til tegneseriefigurer på?

 

Denne saken var på trykk i Campus 4/2011.