(StudentTorget.no):
Hva gir vel mer vår- og sommerfølelse enn grillmat? Her kommer en rekke alternativer til både grillretter og tilbehør.
Helt til sist finner du til og med en passende sommerdessert som også tilberedes på grillen!
Om du ikke rekker å prøve alt i løpet av en uke, kan du glede deg til å prøve noe nytt på grillen hver uke fremover!
Alle oppskriftene er hentet fra Matprat.no, og er beregnet til to porsjoner.
Vel bekomme!
Grillspyd med svinefilet, fersken og purre
Dette trenger du:
400 g indrefilet av svin (gjerne marinert)
2 fersken
½ stk purre
50 g hakkede hasselnøtter
Salt
Pepper
Slik gjør du:
1. Skjær kjøttet i 2x2 cm. Ha på salt og pepper hvis du ikke har valgt marinert kjøtt. Du kan også marinere kjøttet selv.
2. Del fersken og purre i like store biter som kjøttet.
3. Tre på grillspydene med lagvis kjøtt, fersken og purre – 3-4 biter av hver på hvert spyd. Har du mer råvarer igjen, så lag flere spyd. Bruker du grillspyd av tre bør disse ligge litt i vann først slik at de ikke så lett blir svidd.
4. Grill spydene på sterk varme i 3-4 minutter.
Grillet Hawaiiburger
Dette trenger du:
400 g karbonadedeig
1 ts salt
½ ts pepper
4 ss salsa
2 ss olje
4 grove hamburgerbrød
8 salatblad
4 ananasringer
2 tomater i skiver
1 rødløk i tynne skiver
¼ stk slangeagurk i skiver
Dressing:
4 ss kesam mager, (1 %)
2 ts søt chilisaus
Slik gjør du:
1. Bland godt sammen karbonadedeig, salt, pepper og salsa. Form deigen til 4 burgere.
2. Pensle med litt olje og grill burgerne 4-5 minutter på hver side.
3. Bland sammen kesam og søt chilisaus.
4. Server burgerne på hamburgerbrød med salat, ananas, tomat, rødløk og agurk. Topp det hele med dressing.
Grillet kyllingfilet med agurksalat
Dette trenger du:
2 kyllingfileter
salt og kvernet pepper
ca. 3 ss søt chilisaus
evt. litt hakkede urter
Agurksalat:
1 slangeagurk
2 båter revet hvitløk
2 ss hakket frisk mynte
1 ss flytende honning
3 dl matyoghurt
salt og kvernet pepper
ca. 1 ts olivenolje
Pynt:
ca. ¼ stk slangeagurk
1 bunt reddik
Slik gjør du:
1. Del agurken i to og skrap ut frøene. Riv den grovt og klem ut vannet. Bland agurk, hvitløk og mynte. Bland honning og yoghurt og vend inn agurken. Smak til med salt og kvernet pepper. Drypp over litt olivenolje.
2. Grill kyllingfiletene i ca. 5 minutter på hver side, gjerne i en grillpanne. La dem hvile noen minutter.
3. Skjær fire lange agurkskiver med en ostehøvel. Lag en slynge av hver skive og legg litt agurksalat i midten.
Grillspyd med laks og gresk salat
Dette trenger du:
400 g laksefilet, uten skinn og bein
1 ss fennikel, malt
1 ss nellik, malt
1 ss chili, malt
Trespyd
4 pitabrød
Gresk salat
2 tomater
0,5 agurk
200 g fetaost
3 stk sjalottløk
100 g sort oliven
2 ss oregano, frisk
2 ss olivenolje, kaldpresset
Tzatziki
0,5 agurk
1 fedd hvitløk
1 ss olivenolje, kaldpresset
2 dl matyoghurt
Salt og pepper
Slik gjør du:
1. Legg trespyd i vann ca. 20 minutter.
2. Skjær laksefilet i store terninger, og på hvert spyd trer du fire lakseterninger.
3. Bland fennikel, nellik og chili til en krydderblanding, som du ruller spydet i.
4. Grill spydene i 2 minutter på hver side.
5. Gresk salat: Skjær tomat, agurk og fetaost i terninger, og sjalottløk i tynne båter. Bland inn oliven og finhakket oregano og hell olivenolje over salaten.
6. Tzatziki: Skrell agurken, del den på langs, ta ut innmaten og riv den grovt. Dryss litt salt over og la agurkraspen hvile i 15 minutter før du siler av væsken. Finhakk hvitløk. Bland alle ingrediensene og smak til med salt og pepper.
7. Server laksespyd i pitabrød med salat og tzatziki.
Havets skattekiste
Dette trenger du:
100 g steinbitfilet, uten skinn og bein
100 g seifilet, uten skinn og bein
100 g laksefilet, uten skinn og bein
100 g brokkoli
0,5 paprika
1 gulrot
solsikkeolje
aluminiumsfolie
salt
pepper, grovmalt
sitronsaft
rømme
Slik gjør du:
1. Skjær steinbit, sei og laks i små terninger, brokkoli i buketter, paprika i strimler og gulrøtter i tynne skiver.
2. Smør olje på like mange ark aluminiumsfolie som du skal lage skattkister. Det er bedre å lage flere små enn få store.
3. Legg et utvalg av grønnsaker på folien, og fiskebiter over grønnsakene.
4. Dryss over salt og pepper og drypp til slutt på litt sitronsaft.
5. Legg en spiseskje rømme på toppen av hver pakke, brett sammen folien og legg pakkene på varm grill i ca. 5-10 minutter.
Texmexspyd
Dette trenger du:
200 g ytrefilet av svin
100 g fersk chorizopølse
½ stk rød paprika
1 maiskolbe
½ rødløk
½ dl olje
½ pose tacokrydder
2 grillspyd
Slik gjør du:
1. Tre kjøtt og grønnsaker/frukt i passende biter vekselvis på spyd.
2. Rør krydderet inn i oljen og pensle den på spydene.
3. Grill spydene på alle sider i ca. 10 minutter til sammen.
Grillet kamskjell med asparges
Dette trenger du:
8 kamskjell
olje
salt og pepper
salat
4 poteter
8 asparges
1 tomat
1 ss frisk gressløk
0,75 dl kaldpresset olivenolje
2 ss rødvinseddik
salt og pepper
Slik gjør du:
1. Pensle kamskjell med olje, dryss litt salt og pepper over.
2. Stek dem på grillen i ca. 30 sekunder på hver side.
3. Kok potet og skjær i båter.
4. Kok asparges knapt møre og del i to.
5. Flå skinnet av tomaten, skrap ut kjernehuset og skjær tomatkjøttet i små terninger.
6. Bland potet, asparges, tomat, finhakket gressløk, olivenolje og rødvinseddik. Smak til med salt og pepper.
Grilldessert
Dette trenger du:
200 g jordbær
2 bananer
½ frisk ananas
2 ss frisk mynte
1 appelsin
1 ss sukker
Slik gjør du:
1. Del jordbær i to, eller bruk dem hele om de er små
2. Del bananer i tykke skiver, og ananas i terninger.
3. Legg alt i doble foliekurver, press over litt appelsinsaft og dryss over sukker.
4. Klem folien godt sammen, legg det på varm grill i ca. 5 minutter.
Vel bekomme!
Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar! Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her! |