(StudentTorget.no):

Fadderuka er på mange måter den viktigste uka i løpet av årene du studerer (kanskje med unntak av eksamensukene). På denne tiden finner man nye venner, skaper et nettverk for fremtiden og blir kjent med en ny skole og et nytt studiested.

 

Samtidig er det jo sånn at 1-2 uker med stadige bli kjent-seanser, fyll og spetakkel kan bli i overkant slitsomt. Med det in mente har vi samlet sammen noen tips til hvordan du fikser fadderuka på best mulig måte.

 

1. Si ja og vær sosial

Når du er helt ny og ikke kjenner folk er det greit å ha en positiv innstilling. Vi vet at det er lett å bli nervøs i en setting som fadderuka, men nervøsiteten går heldigvis fort over. Selv om det innimellom kan føles både kleint og slitsomt å delta på fadderuka bør du prøve å være med på så mye som mulig.

 

Det er ikke sikkert du er et ja-menneske til vanlig, men akkurat disse to ukene bør du være det. Det er tross alt i fadderuka du har tid til å bli kjent med de nye medstudentene dine, og det er mye lettere å komme seg gjennom flere år med høyere utdanning hvis man har venner!


 

2. Ta en fridag hvis du føler for det

Selv om det er viktig å være sosial og bli med på alt det morsomme som foregår i fadderuka, kan det også være nødvendig med en liten timeout. Alkohol kan tære på både kropp og nattesøvn, så det er ingen skam å ta det rolig en dag. Du kan for eksempel være med deler av dagen og heller ta en tidlig kveld for å lade opp batteriene, eller finne en dag hvor det ikke er mange fadderuke-aktiviteter på kalenderen.

 

Les også: Slik sparer du penger de første ukene av semesteret

 

3. Møt opp på forelesning

I begynnelsen av uka bør du sjekke når de første forelesningene er og møte opp på disse. Det kan virke som bortkastet tid i en ellers feststemt fadderuke, men de første forelesningene kan by på viktig informasjon. Dessuten er det bedre for selvfølelsen å ikke begynne studietiden din som student med å hoppe over forelesninger.

 

4. Drikk med måte

Du trenger faktisk ikke å drikke deg fra sans og samling bare fordi det er fadderuke. Hvis du kommer rett fra videregående og var russ i våres har du kanskje også lært at det finnes noe som heter fylleangst. I så fall vet du at det er like jævlig som det høres ut og aller verst etter en blackout. Drikk med måte, så slipper du å våkne opp dagen derpå og lure på om du dreit deg ut foran alle de menneskene du skal studere sammen med i tre år.


 

5. Snakk med folk

Det er ikke rart om du blir både nervøs og sliten av å snakke med nye folk hele tiden. Hvis du er en av de som finner din egen klikk i løpet av de første dagene, så er det vel og bra. Men du bør likevel prøve å bli kjent med så mange som mulig i fadderuka. Alle disse fremmede folka er tross alt de du skal studere sammen med de neste årene, og det er aldri feil å ha et stort nettverk.

 

Den konstante minglingen er riktignok ufattelig slitsom til tider, og du trodde nok ikke at det faktisk var mulig med så mye smalltalk, men alt dette er noe du likevel bør lide deg gjennom. Ta initativ til samtaler og vis interesse for andre mennesker, og vipps, så har du en drøss med nye kamerater.