Når du først skal jobbe ved siden av studiene, hvorfor ikke jobbe med noe som faktisk er interessant? En studierelevant deltidsjobb kan gi deg sjumilsstøvler på karriereveien.

Likevel benytter mange studenter ikke denne sjansen.

– Det finnes mange muligheter under studietiden, og deltidsjobb er kjempeviktig, for det gjør at du får en bredere plattform når du er ferdig, sier Gisle Hellsten, leder av Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo.

 

Han har mer enn to hjerneceller.

– Men de relevante deltidsjobbene er en utfordring å finne, legger han til.

 

Faglig foring

I Hausmannsgate i Oslo sitter Maral Mirshahi (28) på et lyst og luftig loftkontor, og løser verdensproblemer.

Frem til i sommer var hun masterstudent innen International Relations, og jobbet 25 prosent som prosjektassistent ved Peace Research Institute Oslo (PRIO). Nå, med en rykende fersk mastergrad i hånda, har hun nå fått fast fulltidsjobb på samme sted.

 

I studietiden holdt hun i trådene på blogger og seminarer som skulle skape offentlig debatt om neglisjerte humanitære saker. Blant annet bidro hun til å arrangere et seminar om hvorvidt fremtidens kriger kommer til å utføres av drapsroboter.

– Det heter Institutt for Fredsforskning. Men altså, det er jo ikke fred man forsker på, det er konflikter og kriger. Men da med henblikk på å redusere det, forteller Mirshahi smilende.

Å jobbe innenfor et studierelevant felt, gir et par faglige åpenbaringer:

– Når man kun studerer, blir noen emner kjedelige fordi man ikke ser sammenhengen. Men med en gang man jobber med det, bare en uke, så skjønner man, "å ja, var det dette de mente?" sier Mirshahi.

Hun mener det er viktig å se koblingene mellom det man studerer og den virkelige verden.


 

Spar deg for karriereforvirringen

Som student hadde Maral Mirshahi tre engasjement for PRIO, i tillegg til å ha vært praktikant på den norske ambassaden i Katmandu og i FNs utviklingsprogram.

– Jeg har alltid gått etter ting som jeg synes er spennende og morsomt. Dette er jo mye mer enn pengene, det er et springbrett for mange muligheter, sier hun.

Og jobberfaringene ga henne ikke bare sjumilsstøvler på karriereveien, de hjalp henne også til å finne ut hva hun ville drive med.

– Jeg har blitt bedre kjent med meg selv. Og det er bra, for det er ikke noe vits i å satse på en ting som er skikkelig stilig på papiret, men hvor jeg ikke trives eller er god, sier hun.

Dette er NHO-leder, Kristin Skogen Lund enig i:

– Det er smart å få innblikk i hva arbeidslivet faktisk er, og dermed være bedre i stand til å knytte det du lærer i studiene til det. Og kanskje også vite bedre hva du faktisk er interessert i, og hva du ønsker å jobbe med, sier hun.

Dama som to år på rad ble kåret til Norges mektigste kvinne, og har hatt toppstillinger i alt fra Aftenposten til Coca-Cola, jobbet ikke nevneverdig ved siden av studiene. Det angrer hun litt på.

– Hvis jeg kunne gjøre om den tiden, skulle jeg ønske at jeg hadde skjønt litt mer av hva jeg var interessert i mens jeg studerte. Jeg kunne spart meg selv noen år med forvirring og dårlig selvtillit hvis jeg hadde fått det inn tidligere, forteller hun.


 

Ikke vær pingle, nå

Det er rimelig uproblematisk å si det er bra for karrieren din å ha en deltidsjobb på et prestisjefylt forskningssenter. Problemet er kanskje mer å snappe opp de studierelevante deltidsjobbene, hvor åtti andre over-achievers kretser rundt som hauker.

Mirshahi mener likevel at mange studenter gir opp for tidlig, fordi de ikke tør, og går ut fra at de er underkvalifiserte.

– Det var interessant, for de fortalte i ettertid at det var andre søkere som hadde mer erfaring enn meg, eller høyere utdanning. Men det er kombinasjonen av hva du kan og hvem du er, som til syvende og sist gir deg jobben, sier hun.

Et godt utgangspunkt er derfor å søke på jobber du virkelig er interessert i, og som passer dine kvalifikasjoner, både faglige og personlige.

– Jeg husker at søknaden til PRIO var veldig gøy å skrive, for det var så oppriktig. Jeg hadde kjempelyst til å jobbe med dette, fordi jeg visste at jeg kunne det det handlet om, og jeg visste at jeg hadde mulighet til å vokse på det.

– Det tror jeg skinner veldig igjennom, i forhold til om man bare ramser opp ting man tror de vil høre, sier Mirshahi.


Når du skriver en søknad, kan det være en pekepinn: hvis du sliter med å forstå hvorfor du er riktig for jobben eller motsatt, så bør du kanskje revurdere. Tenk over hva som engasjerer deg, råder hun.

På spørsmål om hvorfor hun ikke bare skaffet seg en fet jobb i en klesbutikk i stedet for å sitte og forske på døve verdensproblemer, smiler Maral.

– Det kunne jo skjedd. Men jeg jobber bare med ting jeg synes er interessant for meg: Jeg shopper ikke, så jeg hadde ikke hatt noen glede av rabatter.

 

Nyttige fakta

PRIO - Peace Research Institute

Oslo - forsker på betingelsene for fredelige relasjoner mellom stater, grupper og folkeslag.

Master of Science in International Relations tilbys på Universitetet i Ås, og handler om internasjonale relasjoner, utenrikspolitikk, sikkerhetspolitikk og utvikling.

Karrieresenteret på UiO har en nettside hvor du kan finne studierelevante deltidsjobber.

Finn også ledige deltidsjobber på KarriereStart.no.