Hvert år reklamerer butikkene med julevarer allerede fra oktober, nå oppfordres unge til å starte søken etter julejobb like tidlig. 

Ifølge Dine Penger har mange bedrifter allerede begynt å lyse ut stillinger som julehjelp, til tross for at det fremdeles er tre måneder igjen til jul.

Administrerende direktør i Finn Jobb, Eirik Bache-Wiig mener det er lurt å være ute i god tid for å sikre seg de mest spennende julejobbene.

– Er du tidlig ute med å lete, finner du kanskje noen godbiter som passer deg ekstra godt, sier han, men legger til at det ikke lønner seg å være for kresen. Nesten all arbeidserfaring er positiv. 

 

Originale julejobber

Ifølge Bache-Wiig er det stor variasjon innen julejobber som averteres, og selv om det er mest å finne innen salg og service, er det fullt mulig å finne mer alternative jobber.

– En av de mest originale utlysningene er kanskje jobbene som smånisser og alver hos FotoKnudsen, sier direktøren til Dine Penger.

Andre steder som ofte trenger hjelp i julestria er de typiske gaveprodusentene som lekebutikker, skiforretninger og bokhandlere.

Allerede nå søker lekebutikkene i kjeden Toys"R"Us 104 julehjelper til desember, skriver nettsiden. Hos både NAV og FINN er det svært mange treff om man søker på deltidsjobb. Et søk på «ekstrahjelp» gir 62 treff, «ekstrajobb» gir 27 treff og «lørdager» 115 treff.


 

Rettigheter og regler

I likhet med vanlige deltidsjobber er det enkelte ting som er viktige å huske når man skal søke julejobb.

Blant annet er det aldersbegrensning på noen typer arbeid. For å selge tobakk, øl og vin må du ha fylt 18 år, mens salg av brennevin har 20-års aldergrense.

I tillegg må du ikke glemme at hvis du tjener mer enn Lånekassens inntektstak på 136.061 kroner (2010), mister du deler av stipendet, med 60 øre for hver krone du tjener over grensen.

Selv om en julejobb kun pågår i en begrenset tidsperiode, er det vel så viktig å ha en skikkelig arbeidskontrakt, skriver Dine Penger.

En arbeidskontrakt bør inneholde konkrete punkter om arbeidsoppgaver, lønn, arbeidstider og andre forhold på arbeidsplassen.

 

Tips for deltidsjobb:

1. Bruk nettverket ditt - familie, venner, bekjente - til å spre informasjon om at du er interessert i jobb.

2. Sjekk rubrikkannonsene i avisen og på nett, sett eventuelt inn din egen annonse.

3. Ta kontakt med vikarbyråer.

 

Kilder: VG, Finn, Dine Penger