Hva gjør du hvis studiestøtten viser seg å ikke strekke til, og du ikke er motivert for å jobbe deltid på butikken på hjørnet?

Tord Are (21) valgte å droppe klærne.

– Man skal på en måte drive naken-yoga i en ring bestående av 20-30 mennesker av begge kjønn som kan gi ganske intense blikk når de måler deg opp og ned.

Da Tord Are Meisterplass innså at studiestøtten ikke kunne finansiere hans mange fritidsaktiviteter, gikk han på utkikk etter en jobb som både var godt betalt og underholdende.

 

 

På samme tid fikk han vite fra ei venninne at det var mangel på menn i yrket hennes. Slik ble det til at Meisterplass i dag kan bruke følgende sjekkereplikk ute på byen: "Hei, Tord Are. Aktmodell!".

– Foruten ønsket om å kunne bruke den sjekkereplikken, ville jeg bli kvitt sperren jeg hadde for å være naken foran andre mennesker. Det var også på lista mi over ting jeg må gjøre i livet før jeg dør, forteller Meisterplass.

21-åringen studerer til å bli sivilingeniør i teknisk geofag ved NTNU, og deltidsjobben er overhodet ikke relevant for studiene hans. Allikevel tror Meisterplass at det lønner seg å ha såkalt ”utradisjonelle” deltidsjobber.

– Det er en erfaring de fleste ikke har, og det gjør den eksklusiv, sier han.


 

Shopping på oppdrag

Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at studiefinansieringen fra Lånekassen utgjør en stadig mindre andel av studentenes økonomi, og hele 2 av 3 er avhengige av å ha deltidsjobb ved siden av studiene for å få hjulene til å gå rundt.

Men er alle deltidsjobbene nødt til å være kjedelige, eller finnes det alternativ som kan gjøre erfaringen både mer interessant og spennende?

En deltidsjobb som blir stadig mer populær er det å være en "mystery shopper". Da opptrer man som potensielle, ukjente kunder i butikk, og hensikten er å måle kundeopplevelse og kjøpsatferd i butikken.

Stein Bakker er daglig leder i SeeYou, som tilbyr denne målingsmetoden. Han tror "mystery shopping" kan passe fint som en alternativ deltidsjobb.

– Ja, for oppdragene varierer både i kompleksitet og om det er rene telefonundersøkelser, besøk i butikker eller testing av nettsteder. Arbeidstidene er fleksible, så oppdragene kan gjøres både på dagtid, om kvelden eller i helgene.

Bakker er heller ikke fremmed for at man som "mystery shopper" kan tilegne seg relevant erfaring med tanke på den enkelte students utdanning.

– Jeg tror deltidsjobben kan være relevant i utdanningssammenheng.

– Man får god innsikt i fokusområder som ulike kunder i ulike bransjer har, og måling av kundeopplevelser er kritisk i forhold til å utvikle en ansatts evne til å representere en bedrifts verdier og målsetninger, sier han.


 

 Ikke følg strømmen

Som fulltidsstudent med flere hobbyer enn en gjennomsnittlig student, er Meisterplass avhengig av å ha ekstrainntekt ved siden av studiene.

I den travle hverdagen er det vanskelig å få tid til alt, noe han allerede har merket i forhold til deltidsjobben.

– Aktmodell er noe jeg gjør fast, men det er allikevel ikke ofte jeg får muligheten, da det kolliderer med skolen, og er avhengig av at de har behov for akkurat det jeg kan tilby.

Han anbefaler allikevel andre å søke deltidsjobb som aktmodell, den eneste ulempen han ser er at det kan være fysisk krevende å stå i ro så lenge.

– Den sjenerte delen, det å komme over at du faktisk viser de mest intime delene av kroppen din til så mange ukjente mennesker, går over etter en liten stund.

– Etter det er det bare koselig. Du snakker med de som maler deg, ser på hvor flotte bildene blir og kjenner på hvor deilig det er å ha lagt vekk sperren, forteller han.

 

Hva tjener man som aktmodell?

– I mitt tilfelle tjener jeg 200 kroner per time, inkludert matpause med mattilbud, og flere småpauser mellom ”seansene”.

Meisterplass er ikke ukjent med utradisjonelle jobber, og på bloggen hans kan man lese at han blant annet kan skilte med roller både i diverse småfilmer og i en reklamefilm for Lerum, samt en jobb som mannekeng sammen med Frøken Norge-jentene.

– Det er viktig å ikke alltid følge strømmen. Fordelene med å ha en jobb litt utenom det vanlige er at det først og fremst er mye morsommere.

– Du får bekjentskap utenom det vanlige, tjener ofte bedre og siden det er utradisjonelle jobber føles det mindre som en jobb, og mer som en hobby.

– Jeg tror det er lurt å komme i kontakt med minoritetsarbeidsgruppene, type kunstnere, musikere, atleter og så videre. Tenk så moro det hadde vært å for eksempel jobbe med Therese Johaug?, sier Meisterplass entusiastisk.

– Kanskje det blir det neste?


 

Andre alternative deltidsjobber

Statist
Lange dager med mye venting, og betalingen varierer, men du kan regne med en dagslønn på 750 - 1000 kroner.

Produkttester
Du får du produktene hjemsendt gratis mot at du gir tilbakemelding på produktet. Her kan du spare deg for mange innkjøp.

Dagmamma
Hvis du har tid å avse på dagtid, kan du tjene gode penger på å leke.

Blogger
Skriv om livet ditt, og tjen penger på annonseinntekter.

Blodgiver
Gjør en god gjerning, få betalt for det. Du mottar enten en gave eller noen kroner i betaling.