Vegard Vaa har en bachelor i skipsfart og logistikk fra Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Han fikk traineestillingen i DB Schenker rett etter studiene.

Her var han innom tre ulike avdelinger og fikk hentet inn ulik kompetanse og erfaring som har vist seg å være verdifull senere.

– Jeg tilbrakte de tre første månedene ved Schenkers terminal i Bergen. Her fikk jeg et overblikk over transport og logistikk i praksis, og ble godt kjent med alle de flotte menneskene som jobber der. Deretter fikk jeg jobbe ved sjøavdelingen i Oslo, sier han.

 

Mitt traineeprogram

Navn : Vegard Vaa
Alder : 27
Kommer fra : Rauland
Traineer i : Schenker AS

 

Fra teori til praksis

I sjøavdelingen fikk han brukt mye av det han lærte ved studiene på USN og sett hvordan teori fungerer i praksis. Deretter bar det videre til flyavdelingen på Gardermoen.

– Her fikk jeg se hvordan covid 19 har påvirket flyfraktmarkedet. Det var tre måneder hvor jeg fikk jobbe og lære ved både perishables, som driver med spedisjon av fersk fisk på fly, og general cargo som hjalp landet med import av blant annet munnbind.

– Siste del av traineeperioden tilbrakte jeg på hjemmekontor hos landavdelingens Business Development team, som bidrar til å utvikle dagens og fremtidens transport- og logistikkløsninger.


Da han var trainee fikk dermed erfaring innen de fleste produktkategoriene hos Schenker.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

– Som trainee finnes det ofte ikke noen «typisk» arbeidsdag, det var ofte veldig variert. Noen ganger gikk dagene ut på å observere og lære, for deretter å ta del i det operasjonelle arbeidet. Andre steder var jeg bare med for å observere og stille spørsmål.

– For eksempel kan jeg ikke kjøre uten sertifikatet på lastebil, men å få ta del i sjåførens arbeidsdag var uansett lærerikt, forteller han.


 

Førte til fast ansettelse

I dag jobber 27-åringen med sjøfrakt for Schenkers sjøavdeling i Norge og har kommet godt inn i driften. Som trainee under en pandemi, så han hvordan en så stor bedrift som Schenker var nødt til å omstille seg og tilpasse seg situasjonen.

– Hele oppholdet hos Business Development foregikk på hjemmekontor. Selv med gode IT-verktøyer og regelmessige samtaler via Teams er det ikke til å komme utenom at jeg lærer nye ting best på kontoret.

– Likevel synes jeg Schenker og avdelingen løste utfordringene på en veldig bra måte, sier han.

LES OGSÅ: Traineeintervju - Framtidsfylket

 

Kickstart på traineeprogrammet

Vegard startet på traineeprogrammet høsten 2019 hvor han da fikk anledning til å være med på Schenker Summit.

– Hele Schenker i Norge møttes for en helg. Det var en skikkelig kickstart i selskapet hvor vi fikk skape gode relasjoner fra første dag.

Å bli kjent med kolleger på en sosial arena er noe han har satt pris på og tatt med seg videre i jobben.

Grunnen til at han ønsket å søke på traineestillingen i Schenker var ikke bare for det sosiale. Han beskriver Schenker som en attraktiv arbeidsplass med mulighet for å lære mer og utvikle seg. Vegard forteller at han har en genuin interesse for transport og logistikk.

– Da jeg så traineestillingen i Schenker søkte jeg umiddelbart, men det var bare flaks at jeg kom over den. Husker jeg rett, var det dagen før fristen løp ut. Jeg tenkte: «I verste fall får jeg nei, det gjør ingenting å søke».

– Da jeg fikk tilbudet var valget lett; Fast jobb, der jobben går ut på å lære mer.


 

Man må vise hva man er god for

Det var ingen garanti om jobb etter endt traineeprogram, og dermed heller ingen binding i selskapet. Men Vegard trivdes og ønsket å få muligheten til å utvikle seg videre å bygge karriere innad i Shcenker.

– Ettersom det ikke er noen jobbgaranti, står du også fritt til å ta andre tilbud om de skulle dukke opp. Men Schenker ønsker selvsagt at du blir, om den rette muligheten for begge parter dukker opp i selskapet.

– Av erfaring, så ordner dette seg veldig greit, sier han.


For å bli trainee tror han det er lurt å følge med på hva som skjer i logistikkverdenen, og særlig hos Schenker eller det selskapet du kunne tenke deg å søke traineeprogram hos.

Han poengterer også at det er fint å ha interesse for det transport og logistikk generelt, men det er ikke dumt å ha en interesse for en spesiell del av det.

Det er uansett mye som går igjen, og alt henger sammen. Følg med på hva som rører seg i logistikkverden, i Schenker skjer det mye spennende.

På tross av at mye står på spill, har Vegard aldri vært så avslappet på et jobbintervju som hos Schenker. Hans tips for å få jobbtilbud er følgende:

– Vær deg selv, pust ut. Det er flinke folk som intervjuer deg.