Fordelen med å være trainee er at du skaper et nettverk flere steder i organisasjonen, og får muligheten til å teste flere fagområder. Det er jo menneskene som bygger organisasjonen som sitter med kompetanse og erfaring, forteller Hanna. 

25-åringen har en master innen innovasjon og entreprenørskap, og forklarer at hun ble oppmerksom på ABB etter hyppig eksponering for  de tre bokstavene. 

– ABB-logoen dukket opp ganske ofte, enten det var på gata eller i mer fagrelaterte settinger. Det gjorde meg nysgjerrig, og jeg ønsket å lære mer om selskapet, som førte til at jeg etter hvert så at dette var en bedrift jeg ønsket å jobbe for.

– Må jo bare nevne, hvor vanvittig kult det er å jobbe hos ABB midt i det grønne skiftet også! Morsom reise å være med på.

Da Hanna fikk vite at ABB utlyste en traineestilling, tok hun sjansen og søkte. Med vellykket resultat.

– Jeg satt i bilen på vei til Lillehammer, med familien, vinteren 2020, og ble ringt med nyheten om at jeg fikk jobben. Jeg var helt i ekstase!

 

Jobber både i team og individuelt

Hanna befinner seg, per dags dato, i Mannheim i Tyskland. Der skal hun bo i seks måneder, før traineeperioden er over og hun får en fast stilling hos ABB.

Å bo i utlandet, er ikke nytt for Hanna, da hun tidligere, i masterperioden, hadde et internship og kveldsundervisning i Houston.

I Mannheim, samarbeider hun med et team som arbeider med digitale løsninger, blant annet et «energy management system».

– Min oppgave her er, sammen med teamet, å bygge opp forretningsmodeller rundt deres løsninger.

Videre, forteller hun at de i denne prosessen må ha fokus, og skaffe oversikt over både markedet, kundene og internt, over hvordan de kan sette opp de viktigste aktivitetene og kompetansen, som er nødvendig for å skape verdi for kunden.

– Mye av dagen består av arbeid i team, der vi samarbeider om å sette opp strategier for å vinne et prosjekt, men jeg jobber også individuelt med for eksempel tilbudsskriving og oppsett av en total markedsoversikt.

– Selv om dette gjøres på egen hånd, må jeg likevel forhøre meg med de rette menneskene som sitter med kompetansen.

 

Blir inspirert av mennesker med lang erfaring

En av de største fordelene med å være trainee, er ifølge Hanna at hun får nettverk på flere steder i organisasjonen. Hun kan også teste ut flere forskjellige fagområder. 

– Det er menneskene som bygger organisasjonen, som sitter med kompetanse og erfaring. Det å jobbe tett med flere kollegaer, på flere plasser, anser jeg som helt gull med å starte karrieren som trainee.

– Samtidig, er det helt unikt å kunne teste flere arbeidsområder i organisasjonen på så kort tid, for å få en litt ‘dypere’ forståelse av hvordan organisasjonen er satt opp.

ABB har en mentorordning, der traineene blir tilbudt mentorer med lang erfaring fra selskapet. Hanna forteller at dette er en person hun kan sparre med, dersom hun trenger hjelp, og ha som støtte for rotasjonene hun ønsker å ta.

Hun får også råd fra mentoren om hvilke områder hun bør fokusere på karrieremessig.

I tillegg til mentorordningen, får de en fadder blant fjorårets traineeprogramdeltakere.

– Denne personen kan du bruke til litt mer uformelle samtaler, eller enkelt og greit som en støttespiller.

Hanna forteller videre om et vellykket sosialt opplegg, med blant annet isbading, hyttetur og hengekøyeovernattinger.

I ABB, er det svært hard konkurranse om traineestillingene.

Ifølge Hanna, kom hun nok igjennom nåløyet både på grunn av hvordan hun er som person, og at hennes kompetanse passet godt med ABBs behov på dette tidspunktet.

– Det handler mye om riktig ‘fit’ for både deg og selskapet. Mitt tips, er å være oppriktig interessert; vis personlighet, og forsøk å se selv hvor nettopp du kan bidra. Du bør ta initiativ, være nysgjerrig og vite hva du vil.

 

Det mest positive med et traineeprogram

Så langt i traineeperioden, har Hanna fått svært godt utbytte, og hun bekrefter at, som trainee, er det mulig å utvikle seg og lære vanvittig mye.

Hun forteller at ABB er et stort og internasjonalt selskap, og at det derfor kan dukke opp muligheter også utenfor Norges grenser. Men hun trekker frem alle de dyktige menneskene hun har møtt, og det hun har lært av dem, som det mest positive med traineeprogrammet.

– Det sitter mye kompetanse i selskapet, og det å kunne ‘reise’ rundt og lære av denne kompetansen, er noe av det jeg verdsetter aller mest.

Traineeprogrammet varer frem til september, og Hanna forteller at hun i disse dager forsøker å finne ut av hvor veien går videre, når den tid kommer.

– Det er det jeg sitter og grubler på nå om dagen, men jeg er sikker på at ABB er selskapet jeg ønsker å jobbe for. Jeg har i det siste hatt noen fine samtaler med mentoren min, og føler selv at jeg er på rett spor inn mot min permanente jobb.

– Akkurat hva jeg skal jobbe med finner jeg nok ut av de siste månedene, men det viktigste er at det både er en ‘fit’ for meg og for selskapet.