D enne høsten er Karianne Kojen Andersen (28) og Martha Grønning (24) henholdsvis trainee og praktikant ved Trøndelags Europakontor.

Der håper de å få brukt kunnskapen de har opparbeidet seg i praksis, og tilegne seg unik erfaring.

– Jeg søkte med bakgrunn av et ønske om å få mer kjøtt på beinet. Å virkeliggjøre, og utnytte det man studerer på lesesalen på Dragvoll. Europakontoret er en utmerket mulighet til å bruke kunnskapen man har tilegnet seg i løpet av studiet i praksis, forteller Martha Grønning.

Martha studerer for tiden master i Europastudier ved NTNU, og praktikantordningen er et samarbeid mellom NTNU og Europakontoret. Tidligere har masterstudenten vært på utveksling til Kiel, London, og Hildesheim.

Hun kan fortelle om varierte arbeidsoppgaver.

– Mine arbeidsoppgaver består blant annet i å utføre oppdrag og henvendelser fra aktører, organisasjoner og personer i Trøndelag.

Grønnings opphold varer i tre måneder, og hun får 15 studiepoeng for å jobbe ved kontoret.

I tillegg, tar hun masterfag tilsvarende 15 studiepoeng, hvilket gir henne rett til stipend og lån.

– Studielånet er min hovedinntekt, innrømmer hun.

– I tillegg betaler NTNU husleien min, så jeg betaler ingenting for å bo her, fortsetter hun. Jeg har også fått godkjent 1200 Euro i støtte fra et stipendprogram som heter «Erasmus student placement».

– Dette anbefaler jeg også andre studenter som tar et praktikantopphold i utlandet samtidig som de tar 30 studiepoeng i semesteret å søke på, sier hun.

  

Om praktikantstillinger i utlandet
  • Trøndelags Europakontor ble etablert i 2001, og er en kompetansepartner i EU/EØS-spørsmål for trøndersk nærings- og samfunnsliv.
  • Europakontoret hjelper trønderske interesser med å hente mer utav EØS-avtalen.
  • Som en del av mastergraden på Europastudier ved NTNU tilbys det nå et tre måneders praksisopphold ved Trøndelags Europakontor. Praktikantoppholdet gir 15 studiepoeng.
  • NTNU tar sikte på å sende ut tre masterstudenter fra europastudier i løpet av året.
  • Fristen for søknad om praksis hos EU-delegasjonen i Brussel våren 2011 var 5. november
  • Andre EU-relaterte praktikantstillinger finner du her. Her er ikke søknadsfristene faste, men utlyses på ambassadens hjemmeside.

    Kilde: Trøndelags Europakontor

 

Varierte arbeidsoppgaver

Også Karianne Kojen Andersen har stort sett ulike arbeidsdager.

Arbeidsoppgavene ved Trøndelags Europakontor er å bistå trønderske interesser i møtet med Europa, og være en kompetansepartner i EU/EØS-spørsmål for trøndersk nærings- og samfunnsliv. Dette innebærer blant annet å formidle kontakter til europeiske nettverk og kompetansemiljø i Brussel, arrangere studiebesøk, og bistå med informasjons- og partnersøk.

Kojen Andersen er i Belgias hovedstad i hele 11 måneder, og søkte seg til traineestillingen ut fra tidligere erfaringer, som praktikant ved Norges faste delegasjon til Europarådet i Strasbourg.

– Jeg har tidligere vært på studiebesøk hos Trøndelags Europakontor i Brussel, og visste derfor at det fantes en traineestilling på kontoret, sier Karianne.

– Etter en fullført mastergrad i Europastudier fra NTNU, var et traineeopphold i Brussel en flott mulighet til å få relevant arbeidserfaring, samtidig som det gir en mulighet til å relatere kunnskapene om EU og europeisk integrasjon til trøndersk nærings- og samfunnsliv, forteller hun videre.

 

En fantastisk by

For EU-interesserte er dette en ekstra spennende periode å være i Belgia på. Landet opplever i indre politiske spenninger og regjeringskriser, samt at Belgia holder formannskapet i EUs ministerråd.

For Martha er Brussel uansett et attraktivt sted for en EU-nerd.

– Brussel er en fantastisk by med konserter, uteliv og kulturelle tilbud, stråler hun.

– I tillegg, befinner man seg midt i Europa og kan lett reise til London, Amsterdam eller Paris. Det finnes også flere byer i Belgia man kan ta toget til for en billig penge, slik som Antwerpen, Ghent, Leuven og Brugge, fortsetter hun.

At Brussel byr på et rikt kulturliv, kan også Karianne si seg enig i.

Hun legger også stor vekt på byens faglige betydning:

– Jeg trives veldig godt i Belgia, og det er en spennende tid å være her i forhold til de interne politiske forholdene.

– I tillegg er jo Brussel en veldig attraktiv arbeidsplass når man har interesse for EU og europeiske forhold, og det er utrolig mye kompetanse samlet i denne byen, noe som gjør det veldig interessant faglig sett å være her.

  

Positiv opplevelse

Jentene er også enige om at deres opphold i Brussel så langt har vært en utelukkende positiv opplevelse.

– Opplevelsen har vært veldig positiv, det er utfordrende og lærerikt, og så er det et utrolig godt arbeidsmiljø ved kontoret. Alt i alt en utrolig verdifull erfaring å ta med seg videre, forteller Karianne.

– Sosialt har Brussel overgått alle forventninger. Man blir kjent med nye folk veldig fort, om det er gjennom deltakelse på konferanser eller en øl etter jobb, sier hun.

– Dessverre er det slik, at det er lettere å komme i kontakt med andre norske eller skandinaviske aktører i byen, innrømmer hun. Det norske miljøet er etablert og relativt tett.

– Dette trenger absolutt ikke vært negativt, men man går glipp av et viktig belgisk kulturelt og språklig aspekt ved å omgås kun nordmenn. Men et opphold i Brussel, er hva du gjør det til, poengterer hun.

 

Har dere noen tips for de som ønsker å søke på deres stilling?

Det er mange som kniver om jobber som gir mulighet til relevant erfaring. Søknadsprosessen er derfor viktig; hva skiller deg ut fra de andre søkerne?

– Utover dette er det alltid bra å være seg selv. I tillegg er jo erfaring bra å ha, men jeg mener at personligheten uansett er det viktigste. Man må ville jobbe sammen med deg, sier Martha.

Karianne oppsummerer det slik:

– Erfaring fra frivillig arbeid og språkferdigheter er alltid en fordel, men det viktigste er likevel å være seg selv.