(StudentTorget.no):
 
 
Estland er det minste av de baltsike landene. Blant vakker natur, travle handlegater og turistmagneten Tallinns gamleby, kan du velge mellom 11 universiteter og åtte høyskoler, samt en rekke yrkesskoler og private profesjonsutdanninger. 
 
Vet du ikke hva eller hvor du skal studere ennå, kan du finne studier i Estland på Studievalg.no og Studyinestonia.ee. Åtte studiesteder tilbyr studier på engelsk. 
 

Søknadsprosess

 
DreamApply, som tilsvarer samordna opptak, men inkluderer ikke alle studiesteder i Estland. 
 
Gjennom DreamApply kan du søke deg til Tallinn University, University of Tartu, Tallinn University of Technology, Estonian University, Life Sciences, Estonian Business School og Estonian Academy of Music. Andre studiesteder søker du deg til via 
 Fakta
Offisielt navn: Eesti Vabariik
 
Areal: 42 390, 45 230 km²
 
Innbyggertall: 1 325 000 (2013)
 
Hovedstad: Tallinn
 
Offisielt språk: Estisk
 
Statsoverhode: Toomas Hendrik
Ilves
 
Statsminister: Taavi Rõivas
 
Mynt: Euro
 
(Kilde: Snl.no)
søknadskjemaet du finner på nettsidene deres. 
 
Du må ha generell studiekompetanse og ha oversatt vitnemålet ditt til engelsk eller estisk.
 
Du kan også bli bedt om å sende inn motivasjonsbrev, et anbefalingsbrev, gjøre et skype-intervju, og en SAT-test. Alt dette finner du informasjon om enten på Dream Apply, eller på studiestedets nettsider. 
 
Du kan bli bedt om å ta en språktest for å dokumentere at du kan språket det skal undervises på. Skal du studere på engelsk er det vanlig å ta en TOELF- eller IELTS-test.
 
TOELF-testen kan tas i Moss og koster 1500 kroner. IELTS-testen koster 2395 kroner og kan tas i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene. Hør med studiestedet om du trenger en slik test, og eventuelt hvilken. 
 

Klikk her for å lese alt om utdanning i utlandet

 
Studiekostnader og finansiering
 
Du må betale skolepenger om du skal studere i Estland, og disse ligger stort sett på mellom 15000 og 67 500 norske kroner i året. Medisinstudiet koster nærmere 100 000 i året. 
 
Du kan få opptil 120 433 kroner i året som støtte til skolepenger av Lånekassen om du studerer ved et godkjent lærested i Estland. Du får også 97 850 kroner i basisstøtte. Sjekk om lærestedet ditt er godkjent av Lånekassen her
 
Om skolepengene ikke overstiger 61 590 kroner, som er grensa for når Lånekassen slutter å gi deler av skolepengelånet som stipend på bachelornivå, vil du kunne få 50 prosent av skolepengelånet i stipend.
 
Etter denne grensen gis resten av støtten kun som lån. Til utdanning på masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til 61 590 som stipend.
 
Skal du studere på estisk eller russisk kan du få støtte av Lånekassen til å ta enten et minst 4 uker langt språkkurs eller gå et tilretteleggingssemester. 
 
Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i Estland og lærer språk, samfunn og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret. 

 
Bolig og prisnivå

 

 Nyttige linker: 

Finne studier i Estland:
Studievalg.no 
Studyinestonia.ee

Søke studier: 
DreamApply

Språktester: 
TOELF-testen 
IELTS-testen

Andre nyttige linker: 
Ansas landssider 
Lånekassen
NOKUT
Studyinestonia

Leieprisene i Estland ligger godt under halvparten av de norske prisene. Velger du å bo på campus, vil rommet koste et sted mellom 700 og 1500 kroner i måneden.
 
Studentboligene skal være ganske nye og fine, og bor du på campus er det også en fin mulighet til å bli kjent med andre studenter. Du må dog passe på å søke i god tid. 
 
Leier du på det private markedet, må du ut med mellom 1800 og 4500 kroner. 
 
Du finner leieannonser i lokalaviser og oppslagstavler, men det er også lurt å snakke med andre studenter, professorer og folk du møter. 
 
Prisene i Estland ligger langt under de norske og du klarer deg fint på studiestøtten fra Lånekassen. Sammenligner du hovedstaden Tallin med Oslo, ligger prisene på vanlige dagligvarer, i likhet med leieprisene, på under halvparten av prisene i Norge. Du kan også i veldig mye større grad unne deg et måltid ute i ny og ne. Du spiser ute for rundt 60 kroner og får en halvliter for rundt 25. Bussbilletten koster 14 kroner og du drar på kino for 60. 

 
(Kilder: Snl.no, Ansa.no, Numbeo.no, Lanekassen.no, Studyinestonia.ee)