F inland er en nordisk nasjon med en arktiske klima som bidrar til lignende sesonger som i Norge, med kalde mørke vintre og lyse netter om sommeren.
Hovedstaden, Helsinki på finsk og Helsingfors på svensk, er en vakker by ved kysten. Turistattraksjoner inkluderer blant annet Helsinki-katedralen, Suomenlinna-festningen, Temppeliaukio-kirken og Esplanade-parken.
Midterst i Finland, ligger Tampere (eller Tammerfors). I omgivelsene rundt byen, finnes det noen vakre innsjøer og fossefall, en ypperlig plass for de naturglade. Eller hvis du er et mer urbant menneske, har byen et florerende musikkmiljø hvor de regelmessig arrangere festivaler og konserter gjennom året.
Rovaniemi ligger i Lappland-regionen, nær polarsirkelen, i det nordlige Finland. I disse arktiske omgivelsene går det rykter, særskilt blant finnene selv, at en glad fet man, kledd i rødt og med lang hvit skjegg, ved navnet julenissen, bor. Det finnes i hvert fall et Santa Claus Village temapark her for enhver å utforske.
Ved siden av juleeskapader, er byen en flott destinasjon for å se nordlyset, og ellers utforske det vakre finske landskapet.
Hovedstad: Helsinki
Totale innbyggertall: Ca. 5,5 millioner mennesker
Areal: Ca. 338 000 km²
Offisielt språk: Finsk og svensk
Statsform: Parlamentarisk republikk
Valuta: Euro (EUR)

Utdanning og universiteter
Finland er kjent for sin utdanningssektor, med en utdanningsmodell som ofte blir brukt som en referanse for andre land, inkludert Norge. Derfor er det en selvfølge at landet huser flere anerkjente universiteter som tilbyr utdanning på et høyt nivå.
Her er en oversikt over noen av de mest anerkjente universitetene:
University of Helsinki
Landets eldste og største universitet, grunnlagt i 1640. Universitetet har en bred portefølje av fagområder, men særskilt kjent er de for sin forskning innen bioteknologi, helsevitenskap og miljøforskning.
Aalto University
Et nyere universitet, grunnlagt i 2010 via en sammenslåing av tre høyskoler. Den fokuserer på fagområder innen teknologi, økonomi og kunstfag.
University of Turku
Grunnlagt i 1920, og har et renomme for sin forskning innenfor sosial- og helsevitenskap, humaniora og naturvitenskap.
Tampere University
Enda et nytt universitet, dannet i 2019 via sammenslåing av to tidligere universiteter. Den portefølje dekker fagområder rundt samfunnsvitenskap, teknologi og helsefag.
University of Oulu
Kjent hovedsakelig for sin rolle innad forskning innen fagområder som informasjonsteknologi, materialvitenskap og helsefag, og særskilt dens forskningsprosjekter innen nanoteknologi og bærekraftig energi.
Merk deg at landet utdanningsinstitusjoner bruker et karaktersystemskala fra 0 til 5, der 5 er den høyeste karakteren. Karakterene gis på individuell basis, og det finnes ingen standardisert testing eller rangering av studenter.
Hvis du tilhører et land utenfor EU/EØS-området, må du vanligvis søke om studentvisum før du kan studere her. Visumsøknaden må sendes inn i god tid før studiestart og krever vanligvis dokumentasjon på blant annet opptak til studieprogrammet, forsikring og økonomisk støtte.
For utvekslingsstudenter som studerer her gjennom et utvekslingsprogram, kan det være mulig å få unntak fra noen av visumkravene, avhengig av oppholdets varighet og nasjonalitet. Det kan være lurt å sjekke med den finske ambassaden eller med studieveileder på det finske universitetet for mer informasjon om spesifikke krav og prosedyrer.

Søkeprosess
Du må undersøke om skolen din har en utvekslingsavtale med Finland, eller om du må søke om studieplass direkte til universitetet. Søknadsskjema finner du vanligvis på nettsidene deres, men i noen tilfeller må du kontakte dem og få det tilsendt.
Når du søker studieplass kan du bli bedt om å ta en språktest, samt levere et motivasjonsbrev, et anbefalingsbrev, et essay og selvfølgelig vitnemål.
Om du skal studere på engelsk, kan det hende at du må gjennomføre en IELTS- eller TOELF-test på forhånd, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet. Uansett, kan begge testene tas opptil to år før du starter studiene.
På samme måte, hvis undervisningsspråket på studieprogrammet er på finsk eller svensk, kan det hende at du må ta en test for å bevise at du har tilstrekkelige språkkunnskaper.
Noen studiesteder vil også be om en økonomisk garanti. Får du støtte fra Lånekassen, kan du få dette av dem.
Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester.
Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i Finland og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.

Finne studier i Finland:
Påmelding til språktester:
Andre nyttige linker:
Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev?
Anbefalingsbrev – hva skal med?

Prisnivå og boligforhold
Livskostnadene i Finland og Norge kan være sammenlignbare på flere områder, men det er også noen forskjeller.
Mat og drikke er gjerne billigere, spesielt alkohol og tobakk. På den annen side kan spesielle importvarer eller visse matvarer som er mindre vanlige i Finland være dyrere å få tak i her.
Kollektivtransport er generelt sett billigere, spesielt for kortere avstander, men til gjengjeld er billeie dyrere, spesielt i høysesongen når etterspørselen er høyere.
Leieprisene på boliger kan være veldig varierende avhengig av region. De fleste steder er som oftest et snev billigere, men større byer som Helsinki og Turku har høye boligpriser.

Kultur
Badstue, eller sauna, er en viktig del av finsk tradisjon. Mange finner det avslappende å besøke en badstue etter en lang dag med arbeid eller fysisk aktivitet.
Finske badstuer er ofte laget av tre og varmes opp med vedovn. I tillegg, er de fleste badstuer bygd nær en innsjø eller elv, som man kan hoppe ut i for å kjøle seg ned.
Landet er ellers kjent for sin høye kvalitet på design og håndverk. Den finske designbevegelsen på midten av 1900-tallet har blitt en viktig del av landets historie og har ført til en rekke velkjente designere og designprodukter, som for eksempel Marimekko og Alvar Aalto.
