(StudentTorget.no):

For 21 år gamle Karsten Kvalsvik Tåtøy startet interessen for utenlandsstudier da han var på jordomreise og besøkte noen venner som studerte i Vietnam. Der ble han tatt med på sosiale studentkvelder, vist rundt i den flotte byen Hoi Ann og så et idyllisk studiesenter på stranden.
 
- Jeg ble interessert, så jeg tok en titt på Kulturstudiers hjemmeside. Etter å ha lest om fagene, sett på bilder og studentblogger vokste interessen. Da reisen min videre gikk til diverse land i sørlige Afrika, møtte jeg mange reisene som snakket godt om Ghana og dets varme åpne folk, natur og kultur. Global oppvarming og miljø synes jeg er et spennende tema, noe som også blir mer og mer aktuelt i verden i dag. Jeg var interessert i å kombinere reise med studier, så da virket Global Miljøforvaltning i Ghana mitt i blinken for meg! 
 
 

Skolen og studentmiljøet

 

LOKALE NAVN: I Ghana kalles Karsten ofte "Obroni", som betyr hvit mann, eller "Yaw", som gis til alle som er født på en torsdag i Akan-kulturen. 

 


 
 Ukas utenlandsstudent

 

Navn: Karsten Kvalsvik Tåtøy
 
Alder: 21
 
Studie: Global Environmental Management (Global Miljøforvaltning)
 
Studiested: Cape Coast i Ghana, Afrika
 
 
Studiesenteret er idyllisk plassert på stranden om lag 40 min utenfor byen Cape Coast. Det er palmer, hengekøyer, kokosnøtter, en nydelig strand og deilig badetemperatur i havet. Karsten forteller at selve klasserommet er et slags stråhus uten vegger, som gir en deilig bris under forelesninger i det varme ghanesiske klimaet. En vanlig skoledag er fra klokken 8-15.30, og det er som regel en forelesning og selvstudie hver dag. Det gir nok av tid til både bading og soling i solsteiken på stranda. Hver fredag drar de også på forelesninger til University of Cape Coast sammen med de ghanesiske studentene. 
 
- Det er også tre turer med feltarbeid i studiet, noe som garantert gir deg en dypere forståelse av faget og forholdene i Ghana miljø- og sosial-messig. Det har også gitt meg de mest interessante og sterkeste inntrykkene av Ghana! 
 
- Hvordan er prisnivået der?
 
- Det er relativt billig å være student i Ghana! Det har et spennende marked, der du får tak i masse forskjellige grønnsaker, kjøtt og fisk. Om man slår seg sammen og lager mat, kan man få seg et realt godt måltid for en billig penge. Det finnes også noen gode restauranter! Det har forskjellige prisklasser avhengig om du går fra lokal-restaurant til turist-restaurant. For et stort måltid med drikke, kan man regne med å betale mellom 15kr – 60 kroner. 
 
Karsten kan anbefale studentboligene som er inkludert i studieavgiften. Man kan også velge å finne seg en annen leilighet i Cape Coast på egenhånd, og da får man 5000 kroner trukket fra studieavgiften. 
 

LES OGSÅ: Maria (21) studerer arabisk i Egypt

 

Livet som student i Ghana

Karsten har ingenting å utsette på studentmiljøet. Mangfoldet med forskjellige nasjonaliteter og studiebakgrunner gjør det enda mer spennende å studere i et helt fremmed land. Det gjør også skoletimene mer givende med kloke innspill og nye perspektiver fra de ghanesiske studentene. Han forteller at folk er hyggelige og åpne, man lærer masse om andre kulturer og kanskje også noe mer om seg selv.
 
- Livet er helt herlig! En virkelig god mulighet til å skape et nytt nettverk med venner, og bo sammen med et spekter av forskjellige nasjonaliteter. Er du heldig som meg, får du æren av å bo sammen med en ghanesisk student, noe som kan gi mange fruktbare samtaler og nærmere kulturell forståelse av Ghana. Det sprudler av liv på gata! Ofte er gatene fylt med afrikansk musikk, og folk som danser og synger. Det tar heller ikke lang tid før du hører noen rope frasen "Obroni" (som betyr hvit mann) av en entusiastisk lokal mann med bredt smil. Plukker du opp noen ord på lokalspråket "phante", kan du imponere stort med få ord, og oppleve mange latterfylte herlige møter, forklarer han.

 

AKTIV FRITID: Karsten forteller at det er nok av eksotiske fritidsmuligheter i Ghana. 

 

 
Karsten trekker frem et eksempel fra en dag han skulle ut for å klippe seg. Da han kom til salongen satt han mellom to familier og mange barn. Nesten alle stirret og smilte til ham og jeg følte seg noe malplassert, men på en morsom måte. Klippen til kun seks kroner viste seg å gå ganske galt, så lillebroren til frisøren fulgte ham til en ny salong. På gaten stopper gutten opp utenfor en damesalong og insisterer på at Karsten skal gå inn. Han presenterer seg med sitt ghanesiske navn Yaw, som gis til alle som er født på en torsdag i Akan-kulturen. Etter å ha fått en hårklipp fra tre damer som jobbet på ham samtidig, gikk det bra til slutt. Hver gang han møter dem på gata hilser de med ordene "Wofa Yaw", som betyr onkel Yaw. 
 
- Det er bare helt herlig! Man blir virkelig sjarmert av det ghanesiske folket, sier Karsten.
 

LES OGSÅ: Louise er på utveksling i Cape Town, Sør-Afrika 

 

Mangler ikke fritidsaktiviteter

Karsten har ikke problemer med å aktivisere seg på fritiden. Det finnes for eksempel mange skreddere i byen, og det er billig å få skreddersydde klær. 
 
- Dra til markedet og finn deg fargesprakende afrikansk tekstil til noen freshe afrikanske klær. Dra på kurs i trommespilling, afrikansk dans, lær basics i språket "fante" eller lag afrikansk mat. Sett av en dag i Cape Coast, og dra oppdagelsesferd med bare vannflaske og kamera. Da kommer du nærmere deler av byen du ellers aldri ser, og du vil nesten garantert få noen artige møter med lokalbefolkningen. 
 
Han forteller også at ghaneserne er veldig religiøse, enten de kristne eller muslimer. Hvis du tar deg en tur til den kristne gudstjenesten i gospel-kirken på søndager, vil man visstnok få seg en spesiell opplevelse. 
 
- Dra også innom Cape Coast Castle, som ligger meget sentralt i historien om slavehandel i Ghana, og hvordan det har formet landet i dag. Utenbys kan du for eksempel dra på jungelvandring og «Canopy Walk» i regnskogen Kakum National Park, eller ta surfekurs på de vakre strendene i Bosoa! Et hav av muligheter!
 
Det beste med å studere i Ghana mener han er den avslappende stemningen, den spennende maten, de skreddersydde klærne, språket, tropisk natur og de nye internasjonale vennskapene. 
 
- Når alt kommer til alt tror jeg det beste er møtet med en ny kultur du aldri har opplevd før. Det vil gi deg nye perspektiver og tanker om verden, og hvor du ser deg selv i den. Du vil garantert få opplevelser og erfaringer du tar med deg resten av livet! 
 
 
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Ghana?
 
- Vil ikke si at det er så mye. De fleste vil nok ha en liten utfordring med forståelse av tid her. Du vil raskt oppleve uttrykket "African time", som rett og slett betyr at ting går litt saktere enn du er vant til i hjemme. Når man for eksempel skal ut å spise kan det ta lang tid. Det er da lurt å planlegge, og kanskje ta med noe småsnacks å knaske på, forteller han.
 
 
Har du noen tips til andre som ønsker å studere i Ghana?
 
- Smør deg med tålmodighet, solkrem og myggspray med et smil om munnen! Det er bare å åpne hjertet ditt, for Ghana er et fantastisk land som byr på masse kultur og nye mennesker du aldri noensinne har vært borti før! Det er kjempegøy, og du vil lære masse!