Hvordan kom du frem til at det var til Sør Korea/Seoul du ville dra?

Jeg tok ekstra programfag i japansk språk det første året på videregående, og har alltid hatt en forkjærlighet for Asia. Asiatisk kultur, mat, historie og ikke minst film, tv og musikk.

 

Utveksling i Sør-Korea

Navn: Aurora Skjønberg Maaby

Alder: 19

Fra: Oslo

Studerer: Koreansk språk

Studiested: Seoul i Sør Korea

 

Halvveis inn i japanskundervisningen fant jeg ut at jeg egentlig hadde et mye bedre øre for koreansk. Jeg så, og ser fremdeles på koreanske TV-dramaer, og jeg plukket opp ordene raskt. Språket er veldig melodisk i motsetning til den mer monotone japanske.

Mot slutten av videregående, bestemte jeg meg for å melde meg på et sommerkurs i koreansk språk og kultur på et universitet her nede. Så denne sommeren gjorde jeg det, og rett etter jeg kom hjem i august hadde jeg innsett at dette var et land som måtte utforskes mer.

Det var på tide å sette alle ordene og utrykkene jeg hadde plukket opp i sammenheng.

 

Hvordan er studiet og undervisningen?

For tiden studerer jeg koreansk språk som forberedelse på å starte en bachelorgrad her.

Bachelorgraden blir på engelsk, men jo mer koreansk jeg kan, desto flere fag kan jeg ta.

Undervisningen foregår mandag til fredag, 09:00 – 13:00. De første to timene hver dag er grammatikk, og de to andre timene varierer hver dag mellom enten lytting, snakking, skriving eller lesing. Det gir et helhetlig inntrykk av hvordan språket flyter der ute i dagliglivet.

Skoleåret er delt opp i fire semestre på ti uker hver, der uke fem har midtveiseksamen og uke ti har eksamen.

På skolen jeg går på, er klassene delt opp i flere nivåer. Man må ha minst 60% rett på grammatikkeksamen, og ikke under 50% på to av de andre, for å kunne gå et nivå opp neste semester.


  

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Jeg står opp rundt 08:15 og tar bussen til skolen som begynner 9:00.

Skolen har ti minutter pause mellom hver leksjon, så leksjonene i seg selv er på ca. femti minutter. Det passer fint ettersom vi går gjennom mye stoff på relativt kort tid.

Når klokka blir 10:50 har vi en tjue minutters pause, og da løper jeg på butikken for å kjøpe meg noe spise og en kaffe.

Etter skolen spiser jeg som regel lunsj med venner fra skolen.

Mandager og torsdager har jeg «Korean Culture Class». Det er valgfritt, men de som deltar får ekstrapoeng.

Så har jeg som regel lekser som må gjøres hver dag, og vi har også obligatoriske nettseminarer for å gå over ting vi har lært i timene, slik at det sitter ordentlig.

Selv om skoledagen ikke er så lang, og man bare har et fag, så skal mye tid og hardt arbeid legges ned i å gjøre det bra.

 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Sør Korea?

Språkbarrieren er en levende faktor, spesielt for meg som bor i kollektiv med fem koreanske jenter og én koreansk-kanadier. Det er min største utfordring her, men også min største motivasjon.

Utenom det går det meste greit.

Tanken på at jeg ikke har mulighet til å dra hjem til jul, fordi timeplanen min her ikke matcher med norsk jul, er litt kjipt.

Forurensningen er også noe man ikke tenker så mye på når man bor i Norge, men som astmatiker i Korea er det noen dager lungene ikke har det så bra.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Det er relativt dyrt å bo her i Seoul, med tanke på at levekostnadene ellers, som mat og dagligvarer, er en del lavere enn hjemme.

Jeg gjorde masse research på forhånd og fant ut at jeg kunne tenke meg å bo i kollektiv, ettersom dette er en by med ti millioner mennesker. En ettromsleilighet eller skolens enkeltrom koster omtrent det samme som jeg betaler for enerom i en leilighet med stort kjøkken, stor stue, og delt bad.

Jeg betaler ca. 4000 kroner i måneden for å bo her, men jeg går på en skole som ligger litt utenfor sentrumskjernen i Seoul, og bor en liten busstur unna skolen.

Det må også sies at standarden på boligene her er annerledes en det mange er vant med fra Norge. Vi snakker knøttsmå bad der dusjslangen ofte bare henger på veggen og du dusjer midt i rommet uten et eget kabinett.

Det må da også nevnes at jeg måtte betale sikkerhetsdepositum for å bo her på ca. 11 000 nok. Hvis du skal bo i egen leilighet kan depositumet bli opptil ti ganger det jeg betalte, og sånn sett er et rom på skolen ofte et bedre alternativ.

Kollektivet fant jeg gjennom en nettside etter mye googling, og jeg har seks måneders oppsigelse.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Det jeg elsker med Seoul, og Korea generelt, er at uansett hvilken tid på døgnet eller dag i uka det er, er det alltid noe som skjer.

Her finnes det kafeer og nærbutikker som er åpne 24/7, og konserter og festivaler dukker stadig opp der du minst venter det.

På fritiden liker jeg å oppleve ting og ta landet inn for det det er.

Utelivet her er glimrende, shoppingmulighetene mange. Det er ikke dyrt å gå ut å spise med venner, så det gjør jeg opptil flere ganger i uka. Jeg har også vært på en del konserter, og hjemme har jeg fått en forkjærlighet for å se på koreanske TV-dramaer i stua sammen med de andre i kollektivet.

Her må jeg også legge til at mye av tiden jeg ikke er på skolen går med til å pugge, gjøre lekser eller praktisere språk.

 

Hvordan er studentmiljøet?

Studentmiljøet her er supert.

Fordi det er så billig å spise ute – og alkoholen er ikke spesielt dyr den heller – er dette en bra by å være sosial i. Og når man da også går på universiteter, med såpass store campuser, har man som regel alt man trenger fra bibliotek til kafeer rett i nærheten.

Man møter stadig nye mennesker og opplever nye ting. Denne byen har noe for alle.

Det er veldig enkelt å leve på den måten du selv er mest komfortabel med, enten det er på en klubb fredag kveld eller biblioteket etter skolen.

ANSA Sør-Korea har også en del events, så hvis man er medlem der, er det ofte ting som skjer hvis man har lyst til å henge med andre norske studenter. De holder blant annet norsk julebord i desember og 17. mai-feiring hvert år.

Skolen min har også ett faddersystem, så jeg har min egen fadder jeg møter en gang eller to i uka, praktiserer språk og gjør aktiviteter med.


  

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Vil du studere koreansk språk, så anbefaler jeg sterkt Kyunghee University. Mange andre skoler, som for eksempel den jeg gikk på i sommer, fokuserer som regel enten på det muntlige eller det skriftlige, mens Kyunghee har en god balanse mellom de to.

I tillegg har de en vakker campus fylt med trær, pene bygninger og billige kaffesjapper.

Hvis du vil studere koreansk språk anbefaler jeg definitivt å gjøre det her, men du må forberede deg på mye jobb og hardt arbeid. Leksene og skriveoppgaver blir sjekket hver dag, og nå som jeg har hatt midtveiseksamen kan jeg garantere at, mister du en dag skole og ikke leser på egenhånd, blir veien videre bare enda tyngre. Møt opp til alle timer og les på stoffet utenfor skolen.

Du burde ha en motivasjon, en grunn og gjerne et mål for å studere her.

Mitt mål er å gjøre livet mitt her enklere. Jeg vil kunne ta noen fag på koreansk om et år eller to i graden min, og kunne se på dramaer uten undertekst.

Hvis du har motivasjonen på plass sier jeg bare kjør på!

Jeg koser meg masse hver dag med lærerne og alle menneskene jeg møter på skolen.

Uansett om man er her bare et semester eller helt til man har nådd toppnivå, garanterer jeg en unik, lærerik opplevelse. Jeg ville i hvert fall aldri vært foruten.