Hvordan fant du ut at det var hit du ville dra?
Å dra til Korea for å studere, var ikke noe jeg bestemte meg for før et halvt år i forveien.
Jeg vurderte diverse studier i Norge, men da jeg hadde bestemt meg for å studere noe relatert til internasjonale relasjoner/politikk, falt det ganske naturlig å ta disse studiene i utlandet.
Navn: Marius Lee Solum
Alder: 24 år
Studie: Internasjonale studier
Studiested: Korea University i Seoul, Sør-Korea
Valget falt på Korea da jeg hadde litt erfaring med landet (grunnet tidligere opphold), samtidig som at jeg tenkte det ville være økonomisk gunstig å bo i et land som ligger et stykke under Norge når det gjeler generelt prisnivå.
Å kunne forbedre språkkunnskaper i både engelsk og koreansk var selvfølgelig også en bra motivasjon.
Fortell litt om skolen og studentmiljøet?
Skolen min heter Korea University på engelsk og er en av de tre beste skolene i Korea. Skolen er privat og har vel rundt 20.000 studenter.
Koreas nåværende president samt en hel del andre relativt kjente koreanere (både innen idrett, politikk og business) har gått her.
Studentmiljøet ved min avdeling er relativt internasjonalt i forhold til andre avdelinger.
De fleste i avdelingen min har bodd i utlandet og har gått på internasjonale videregående skoler. De fleste prater flytende engelsk og det er en stor andel av utvekslingsstudenter ved avdelingen min.
Fortell litt om studiet og undervisningen
Studiet internasjonale studier i seg selv er kanskje litt ambiguøst per definisjon, men det er i stor grad opp til en selv hva man har lyst å konsentrere seg om.
Vi har et stort utvalg av fag å velge mellom, blant annet økonomi, finans, internasjonale relasjoner, politikk, kultur, internasjonal lov og andre samfunns- eller statsvitenskaplige fag.
Undervisningene varierer fra fag til fag, men det er ofte mye å gjøre i alle klassene. Det er vanlig at et fag har minst 2 eksamener, 1 framføring og 1 større innleveringsoppgave.
Alle klassene har oppmøteplikt, og selv om mange av klassene er ganske interaktive har vi også klasser der vi i stor grad kun har forelesning.
All undervisning ved avdelingen min foregår hovedsakelig på engelsk med et par unntak, da det kreves en viss koreansk kompetanse for å kunne fullføre studiene.
Hvordan var søknadsprosessen?
Å søke seg inn her, som utlending, er en hel del lettere enn for en vanlig koreaner som må være blant de topp 2 prosent beste i landet under en slags opptaksprøve.
Jeg måtte sende karakterer fra videregående og vitnemål, samt bevis på at jeg hadde fullført grunnskolen i Norge.
Jeg måtte også sende med to anbefalingsbrev fra tidligere lærere, og skrive en liten stil på hvorfor jeg hadde valgt å studere ved akkurat denne skolen.
Etter innsending av alle papirer, og betalt søknadsavgift, hadde jeg et telefonintervju med to professorer ved skolen min. Under dette intervjuet, ble det spurt om motivasjon for valg av skole, samt litt prat rundt hvorfor jeg ville studere i akkurat Korea.
Alt gikk egentlig veldig raskt, det tok ca. 1 måned fra søknad til opptak.
Hvordan er prisnivået der?
Prisnivået her er generelt lavere enn Norge, da kanskje med unntak av bolig.
For eksempel koster en boks brus rundt 2, 50 kroner, og en halvliter øl koster mellom 5 og 15 kroner.
Alkohol og tobakk priser ligger altså et stykke under Norge, priser i butikker på røyk ligger på mellom 10-12,50 kroner (spørs om du kjøper koreansk eller utenlandsk røyk).
Mat på restauranter har også et veldig prissprik, men på de billigste stedene kan man få et måltid til 15-20 kroner, mens på litt finere steder koster det ofte rundt 50-70 kr per person.
Melk og brød er noe dyrt, rundt 10 kr literen/brødet.
Transportkostnader, hvertfall når det gjelder kollektivtraffiken, ligger på 5 kroner for enveis billett. Denne billetten vil kunne ta deg stort sett overalt innenfor bygrensene, skal du ekstra langt eller ut til forstedene vil det koste noe mer, en krone kanskje.
Taxier starter på ca. 12 kroner på dagtid og en halvtimes tur vil som regel ikke koste mer enn maks 50 kroner.
Hvor mye betaler du for å leie bolig?
Jeg betaler ca. 3000 kr i måneden for bolig, da i kombinasjon med et depositum på ca. 50.000 kr.
Jeg bor relativt dyrt i forhold til andre studenter, men etter å ha bodd på diverse hybler tidligere, fant jeg ut at jeg måtte ha meg et eget sted.
Hva gjør man i fritiden?
I Korea, er det egentlig ikke så vanlig å delta på så mange fritidsaktiviteter. Skoledagene er lange og mange deltar i diverse klubber organisert gjennom skolen på fritiden. Disse klubbene kan være alt fra idrett til mer akademisk orienterte samlinger.
Det er også en ganske utbredt drikkekultur her, både rundt skolen og i arbeidslivet.
De fleste jeg kjenner som jobber, har veldig få eller ingen hobbyer i det hele tatt, og blant elevene så er det vanlig å møte venner rundt skoleområdet.
Dataspill er også generelt veldig populært, på et lite område meden omkrets på 100 meter vil du finne kanskje 15 internettkafeer.
Hva synes du er det beste med å studere der?
Det beste med å studere her, er det å kunne ta del i et internasjonalt studentliv, møte folk fra hele verden og samtidig lære lokalt språk og kultur.
Livet utenom studiene er også gøy, man treffer lett nye venner og Seoul er en by som aldri sover, man kan gjøre det aller meste til enhver tid.
Hverdagsliv, enten det er i Korea eller Norge, blir fort en kjedelig vane, men det er alle mulighetene utenom som utgjør forskjellen.
Å ha muligheten til å reise rundt i Asia, uten å måtte sitte på fly i over 10 timer er veldig fint.
Maten i Korea er også veldig god!
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Sør-Korea?
Jeg har færre muligheter til å treffe venner og familie i Norge, og jeg merker at norskkunnskapene mine er litt rustne.
Jeg vil også tro jeg ligger litt etter, når det gjelder nettverk i Norge innenfor studieretningen min, men forhåpentligvis er dette noe jeg får mulighet til å forbedre når jeg kommer tilbake.
På samme måte, er det et akseptabelt tap med tanke på erfaringene jeg tilegner meg her.
Det har vært en del utfordringer, spesielt i begynnelsen.
Da jeg ankom universitetet som internasjonal student, ble jeg ikke ønsket like varmt velkommen som utvekslingsstudenter. De forskjellige hjelpeapparatene de har for utvekslingsstudenter, er mye bedre enn hva de tilbyr internasjonale studenter.
Språkbarrierene var også selvfølgelig en utfordring i starten, men etter litt tid og tilvenning går det ganske greit.
Å studere i et internasjonalt miljø der folk har svært diverse meninger og oppfatninger, var også utfordrende i starten, men for all del en positiv og lærerik utfordring.
Har du noen tips til andre som ønsker å studere i Sør-Korea?
For de som vil studere i Korea, anbefaler jeg dere å undersøke en del om landet på forhånd, sånn at man vet man kommer til.
De aller fleste jeg kjenner her, av internasjonale studenter, har vært veldig fornøyde med oppholdet sitt her, men det er også store kulturelle forskjeller.
Det er noe begrensede studiemuligheter her med tanke på diverse studieretninger (med mindre du prater koreansk flytende), men kommer du inn på et av toppuniversitetene så vil utdanningsnivået være rimelig høyt, og med en stor andel professorer med grader fra «Ivy League»-skoler.
Vær også obs på at en bachelorgrad i Sør-Korea tar 4 år, mens Lånekassen kun støtter 3 av disse.
Hvis du først har bestemt deg for å studere i Korea vil jeg også anbefale deg å lære koreansk, i hvertfall til en viss grad. Det vil gjøre livet ditt mye enklere.