(StudentTorget.no):

Navn: Solveig Hansine Torgersen.
Alder: 20 år.
Fra: Ulsteinvik.
Studerer: Medisin.
Studiested: University of Split, School of Medicine i Kroatia.

Hvordan kom du frem til at det var til Split/Kroatia du ville dra?

At jeg endte opp akkurat i Split er litt tilfeldig. Etter utveksling på videregående fant jeg ut at jeg definitivt ville studere i utlandet. Etter mye googling og utforsking av ulike land og universiteter, falt valget på universitetet her i Split. Jeg hadde aldri vært i Kroatia før, men angrer ikke et sekund på at jeg valgte Split. 

Hva er den største forskjellen på å studere i Kroatia og i Norge?

Nå har jeg aldri studert i Norge annet enn videregående, men den største forskjellen er nok at undervisningen går utelukkende på engelsk. I tillegg er undervisningen her lagt opp i undervisningsblokker slik at vi bare tar et fag om gangen.

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Medisinstudiet her er ett 6-årig løp, som hjemme i Norge. De tre første årene er pre-kliniske år og inneholder alle de grunnleggende fagene, deretter kommer tre kliniske år hvor mesteparten av undervisningen foregår på sykehuset. All undervisning her foregår i undervisningsblokker med påfølgende eksamen.


Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Vi har ganske varierende timeplan alt etter hvilket fag vi har, så dagene varierer. Som oftest prøver jeg å stå opp tidlig, for å få tid til trening og mat før selve skoledagen. Denne våren har vi hatt anatomi, som ofte har vært lagt til ettermiddagen, så da må man legge «fritiden» sin til morgenen, da kveldene går med til lesing på biblioteket.

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Kroatia?

I starten ble det mye Google Translate for å få kjøpt matvarer, men nå begynner jeg å lære meg navnene på ulike matvarer, og vet hva jeg skal ha.

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Prisnivået her er relativt billig for oss nordmenn. Prisene på restauranter og utesteder går litt opp nå i turistsesongen, men i forhold til Norge er det fremdeles rimelig å gå ut på byen eller til middag. Jeg visste lite om prisene og spesielt leieprisene da jeg flyttet ned, men leieprisene ligger stort sett et sted mellom 200-700€ i måneden. Leilighetene er veldig forskjellige, så prisene styres av hvilken standard man ønsker, og hvor i byen man ønsker å bo. 

LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!


Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Split er jo for mange kjent som et feriested med fantastiske strender, og vi har etter hvert blitt kjent med de fleste strendene. Byen har mye å tilby, både utesteder, restauranter, museer og mer. Ingenting slår en is på Rivaen i solnedgang! (strandpromenade i Split red.anm.) Både skolen og andre lokale klubber i byen tilbyr ulike idretter, og jeg har endt opp med CrossFit på en av de lokale boksene. Dette har etterhvert blitt det stedet jeg møter de kroatene jeg nå er venner med.

Hvordan er studentmiljøet der?

 Studentmiljøet er kjempebra! Vi er en ganske liten skole, og på det internasjonale programmet kjenner man de fleste. Både skolen, den internasjonale studentorganisasjonen vår og ANSA steller i stand ulike arrangementer i løpet av året. Dette året har vi hatt månedlig pub-quiz i regi av ANSA, noe som har vært kjempegøy!

LES OGSÅ: Studielandsguide Kroatia

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Definitivt! Mine tips vil være at man må tenke seg godt om på om man faktisk vil studere i utlandet. For min del har det vært nesten utelukkende positivt, men til tider melder hjemlengselen seg. Det å se venner dra hjem i langhelger og småferier uten å kunne dra selv, kan gå litt innpå en. Ellers er det også viktig å tenke på at det er akkurat dette man vil studere. det er selvsagt litt vanskelig, men det er viktig å ikke ta så altfor lett på valget. Når man først har bestemt seg er det lurt å sjekke ut flere universiteter, kanskje man til og med kan finne noen som studerer ved universitetene som kan svare på spørsmål en måtte ha? Bruk tid, gå en runde med deg selv, og gå helhjertet inn for avgjørelsen!

LES OGSÅ: Teuta er studentpraktikant i Kroatia

https://www.instagram.com/p/BP0EUQNFL-8/?taken-by=solveighansine