Hvordan kom du fram til at du ville dra til Latvia for å studere?

Jeg søkte ved flere studiesteder, men Riga skilte seg ut med direkteruter fra min hjemby, et voksende studentmiljø og en fin by med mye historie.

I tillegg, fikk jeg et godt inntrykk av skolen gjennom kontaktpersonene.

 

Utveksling til Latvia

Navn: Eir Sørfjordmo

Alder: 23 år

Studerer: Medisin

Studiested: Riga Stradins Universitet

 

Fortell litt om skolen og studentmiljøet.

Jeg studere ved Riga Stradins Universitet (RSU), som er ett av to universitet i Riga som tilbyr engelskspråklig medisinutdanning til utenlandsstudenter.

Det er en god blanding av latviske og utenlandske studenter, med studenter fra blant annet Tyskland, Sverige, London, Sri Lanka, Norge og USA.

Studentmiljøet er veldig bra, det finnes studenter i et vidt spekter av aldre og man finner alltid noen likesinnede.

Det tilbys også andre studieretninger ved universitetet, og tannlege er et studie som også er veldig populært for utenlandsstudenter.

 

Fortell litt om studiet og undervisningen,

Jeg begynner på 7. semester nå til høsten.

Før jeg begynte ved studiet, hadde jeg gjort meg opp noen tanker om hva medisinstudiet inneholdte, men det er først når man begynner at man skjønner hvor utrolig spennende og vidt dette studiet er.

De to første årene er de fleste fagene teoretiske, og det kreves mye lesing for å få gode karakterer, men de fleste fagene er spennende og det er ikke vanskelig å motivere seg.

Studiemodellen som RSU følger, innebærer kontinuerlig testing, med ukesprøver, månedsprøver (colloquium) og eksamener. På denne måten leser man konstant og slipper ”skippertak” mot slutten av året. Når man kommer til eksamen, er det ofte bare enkel repetisjon av det man har blitt testet i fra før.

Fra tredjeåret er det mer praksis, og man får besøke ulike avdelinger ved ulike sykehus i Riga, og får opp øynene for hvordan hverdagen som lege kan arte seg. Da skjønner man hvor utrolig mange retninger det finnes, og innser at man kan bli så å si hva som helst.


 

Hvordan var søknadsprosessen?

RSU opererer ikke med opptaksprøver som mange andre land, derimot baserer de opptaket på karakterer, motivasjonsbrev, referansebrev, legeerklæring og annen dokumentasjon.

Det er lurt å være tidlig ute, da det tar litt tid å få samlet all dokumentasjonen man trenger for oppfylle søknadskravene.

 

Hvordan er prisnivået i Latvia?

Prisnivået er generelt lavt sammenlignet med Norge.

Latvia har egen valuta som er Lat, der 1 lat er ca. 12 norske kroner.

Prisnivået for mat, transport, levekostnader og underholdning er vesentlig lavere enn i Norge. En øl koster rundt 10 kroner.

 

Hvor mye betaler du for å leie bolig?

Boligprisene er også mye lavere enn i Norge.

Jeg har selv en flott, nyoppusset sentralt beliggende leilighet på 112 kvm, som jeg deler med en person, og vi betaler til sammen 4000 kroner.

 

Hva gjør man på fritiden?

Mye av tiden går med til skole og lesing, men man har alltid tid til annet innimellom.

Mye av restrende tid går med til venner, trening (blant annet skolelag innen flere idretter), kino og mye mer.

 

Hva er det beste ved å studere i Riga?

Studentmiljøet er definitivt noe av det beste ved å studere her.

Miljøet er i stadig vekst og ANSA har opprettet en avdeling i Latvia, og det blir arrangert mange sosiale arrangementer.


 

Er det noe du syns er negativt eller utfordrende ved å studere i Latvia?

Jeg tror ikke dette er spesielt bare for Riga og Latvia, men medisin- og tannlegestudiene er krevende studier. Vi har tross alt ansvar for liv etter endt utdannelse.

Alle kan ha dårlige dager der man vil kaste boka i veggen, men mestringsfølelsen som kommer tilslutt når man har lært noe, gjør det verdt det.

 

Har du noen gode tips til andre som ønsker å studere i Latvia?

Først og fremst: få ut fingeren og søk, du kommer ikke til å angre.

Jeg opplever at mange syns det er litt vanskelig å hoppe ut i noe ukjent.

Jeg anbefaler derfor alle å ta kontakt med tidligere studenter (ANSA har egne sider på facebook og på ansa.no/latvia) for å få svar på alt man lurer på, og for å bli kjent med noen på forhånd. Det bruker å hjelpe.