Ø nsket om å studere medisin i utlandet, brakte Marthe Thorsø til Riga.
At hun endte opp i den latviske hovedstaden var imidlertid litt tilfeldig.
Flere universiteter rundt om i Europa ble vurdert, men jeg endte opp med å bli imponert over hva Riga Stradins University kunne tilby. Og etter å ha hørt kun fine ting om Riga som by av venner og familie, var det Riga som havnet øverst på listen, forteller hun.
Jeg trives veldig godt i byen, så jeg har aldri angret på at jeg dro hit for å ta utdannelsen min, fortsetter medisinstudenten.
Navn: Marthe Thorsø
Alder: 22 år
Utdanning: Medisin
Studiested: Riga Stradins University, Latvia
Utfordrende studium
Marthe beskriver søknadsprosessen, for å komme inn på medisinlinjen ved Riga Stradins University, som ganske enkel.
Du trenger ingen opptaksprøve, men du må skrive et motivasjonsbrev, samle inn et par anbefalingsbrev fra gamle lærere, legeattest, passbilder, og vitnemål, forklarer medisinstudenten som søkte om skoleplass gjennom Sonans.
22-åringen kan fortelle at medisinstudiet er utfordrende.
De to første årene er særlig krevende, ettersom man da har mange store prekliniske fag, som krever svært mye arbeid og er vanskelige å bestå.
I hvert fag har studentene både forelesninger og obligatoriske klasser.
Fra tredje året blir studentlivet enklere, man har færre fag og de er mer klinisk rettet, sier Marthe.
Likevel er det, for mange studenter, en utfordrende overgang, å gå fra å ha lange lesedager de to første årene til å ha mer fritid det tredje året.
Jeg fullfører det tredje året til sommeren og synes det til tider har vært vanskelig å motivere seg selv til å lese, når du vet at du har tid neste dag også, forteller hun.
Fra det fjerde året består studiet av blokkundervisning, hvilket betyr at studentene har et fag om gangen, istedenfor å ha flere fag hver uke.
Ifølge Marthe, er en av de største forskjellene mellom studenttilværelsen i Latvia og i Norge, at lærerne og professorene i Latvia er mer autoritære.
Du har ofte undervisning i små grupper og lærerne kommer tett på deg, noe som kan være litt skummelt i starten, men man blir raskt vant til det, forteller medisinstudenten.
På universitetet i Riga, er det også vanlig å ha tentamener i alle fag, gjennom hele semesteret. Studentene blir dermed testet grundig i hvert fag før den avsluttende eksamen.
Dette gjør det, hvert fall for meg, lettere å lese jevnt gjennom semesteret og dermed blir ikke eksamenstiden så tung som den kanskje blir i Norge, sier Marthe.
Godt studentmiljø
Medisinstudiet er krevende og mye av tiden går dermed med til undervisning og pensumlesing, forklarer 22-åringen.
En medisinstudents hverdag består for det meste av søvn, klasser, lesing og mat. Men innimellom, får vi tid til deilige lunsjer, på en av Rigas mange uteserveringer eller kanskje en kald øl, hvis vi fortjener det!
Marthe beskriver studentmiljøet i den latviske hovedstaden som veldig bra, både blant de norske studentene og de internasjonale.
Det arrangeres flere arrangementer hvert semester, for å holde studentgruppen sammen, og det er veldig gøy å delta på disse, smiler hun.
ANSA Latvia har også bidratt til å gjøre studenttilværelsen lettere og har gjort at det norske studentmiljøet ikke kunne blitt bedre.
Vi har det veldig gøy sammen både under sosiale, faglige og sportslige arrangementer, og ANSA gjør det veldig lett for en norsk student i utlandet å føle seg inkludert og ivaretatt fra starten av studiene til du er ferdig utdannet, fortsetter 22-åringen.
Medisinstudenten er selv landsleder for ANSAs (Association of Norwegian Students Abroad) avdeling i Latvia og trives veldig godt med dette.
Jeg tror at det er veldig viktig for en student å ha noe og gjøre ved siden av skolen, enten det er trening, organisasjonsarbeid eller en annen interesse. Å kunne legge fra seg skolearbeidet er, i hvert fall for meg, viktig for å holde motivasjonen oppe, og for å få mest ut av studietiden, sier Marthe.
Kan anbefales
22-åringen kan fortelle at språkforskjellene til tider byr på utfordringer i studenthverdagen.
Gjennom de første semestrene av studiet har vi latvisk på skolen, og vi lærer oss en god del, men man har likevel daglige utfordringer med å gjøre seg forstått, innrømmer Marthe.
I tillegg, har vi problemet med at cirka halvparten av Latvias befolkning, og en stor mengde av pasientgruppen vi møter på sykehusene, snakker kun russisk, fortsetter medisinstudenten.
Til tross for enkelte språklige utfordringer, har Marthe likevel funnet seg godt til rette som student i den latviske hovedstaden.
Det lave prisnivået gjør blant annet at studentene i Riga har mulighet til å nyte en studenttilværelse med mange goder.
Vi har råd til å spise ute på gode restauranter og gjerne ta oss en dag på spa, hvis skoleuken har vært slitsom, sier hun.
Prisnivået har økt litt etter at Latvia gikk over til Euro i januar, men forskjellen er ikke stor nok til at vi ikke kan ta oss litt friheter, bemerker hun.
Leieprisene er også greie, men varierer selvfølgelig etter hvilket område du vil bo i og hvor høy standard du vil ha på leiligheten, opplyser medisinstudenten.
Bor man sammen med én eller to medstudenter kan man finne svært rimelige løsninger. Det er imidlertid ikke alltid husleien som utgjør de største utgiftene, men kostnadene for strøm, vann og varme som må betales hver måned, utdyper Marthe.
22-åringen anbefaler gjerne andre nordmenn å studere ved Riga Stradins University. Hun oppfordrer nye studenter til enten å ta kontakt med en av de norske kontaktpersonene ved universitetet, eller med representanter i styret til ANSA Latvia.
Jeg husker at jeg hadde tusen forskjellige spørsmål da jeg begynte, men jeg lærte fort at studentene i semestrene over meg hadde mange gode tips å komme med, og ikke minst mange gode notater man kunne låne, minnes medisinstudenten.
Jeg vil også tipse nye studenter til ikke å tro på alle historier man hører om vanskelige fag og skumle lærere, men heller entre klassen med et åpent sinn og gjøre opp sin egen mening om faget og læreren, oppfordrer Marthe til slutt.