L atvia er en liten republikk som ligger i Nord-Europa ved Østersjøen.

Økonomisk sett, er Latvia en av de raskest voksende økonomiene i EU, og landet har en høy grad av økonomisk frihet.

Gjennom det siste tiåret har hundrevis av nordmenn studert hele graden sin i Latvia, særskilt innen helse ettersom opptakskravene ikke er like høye som i Norge.

Med lave studie- og levekostnader, samt kort vei hjem, er det ikke rart at landet, og spesielt hovedstaden Riga, er populært blant nordmenn.

Landet er ellers et populært turistmål blant nordmenn, kjent for sine vakre strender, skoger og innsjøer.

Landet er også kjent for sin matkultur, og latvisk mat er preget av lokale råvarer og tradisjoner. Populære retter inkluderer blant annet svartbrød, spekemat og poteter.

 

Latvia

Hovedstad: Riga

Totale innbyggertall: ca. 1,9 millioner

Areal: 64 589 km²

Offisielt språk: Latvisk

Statsform: Parlamentarisk republikk

Valuta: Euro (EUR)

 

 

Utdanning og universiteter

Latviske barn starter på skolen som seksåringer og har da ni år med obligatorisk skole fremfor seg. Videregående skole er treårig og yrkesutdanning to- tre eller fireårig.

Her er en liste over noen av universitetene i Latvia, sammen med informasjon om deres fagområder:


 

University of Latvia

Det eldste og mest anerkjente universitetet i Latvia, grunnlagt i 1919. Universitetet har en rekke fakulteter og tilbyr flere studieprogrammer på forskjellige nivå, særskilt innen matematikk, fysikk, informatikk, biologi og økonomi.

 

Riga Technical University

Grunnlagt i 1862 og er en av de ledende tekniske universitetene i Baltikum. Tilbyr studieprogrammer innenfor fagområder som ingeniørvitenskap, informatikk, arkitektur, økonomi og samfunnsvitenskap.

 

Riga Stradins University

Grunnlagt i 1950 og er en av de ledende medisinske universitetene i Baltikum. Tilbyr studier innen medisin, tannlegevitenskap, helsevitenskap, sosialarbeid og psykologi.

 

Latvia University of Life Sciences and Technologies

Grunnlagt i 1939 og har spesialisert seg på fagområder innenfor jordbruk, skogbruk, miljø og matvitenskap. Har studielinjer innen jordbruk, skogbruk, veterinærmedisin, miljøvitenskap og matvitenskap.

 

BA School of Business and Finance

Grunnlagt i 1992 og tilbyr studier innen økonomi, forretningsdrift, ledelse og markedsføring.

 

Her til lands tar det mellom tre og fire år å gå en bachelorgrad, eller en Bakalaurs, som det heter på latvisk. En mastergrad tar som regel to år, men noen er ettårige.

Vet du ikke hvor eller hva du vil studere ennå, kan du bruke Studievalg.no.


 

Karaktersystem

Karaktersystemet i Latvia er et tallsystem fra én til ti, der ti betyr at du skiller deg veldig positivt ut, syv står for «good», mens fire er «almost satisfactory». Karakterene fra én til tre betyr at du ikke har bestått.

 

 

Søkeprosess

Du må ha generell studiekompetanse for å studere i Latvia. Vitnemålet ditt kan skolen som utstedte det, sannsynligvis hjelpe deg med å få oversatt. Hvis ikke finner du en autorisert oversetter her.

Du søker studie direkte til studiestedet og finner søknadsskjemaet på nettsiden deres. Har du ikke funnet ut hvor eller hva du vil søke ennå, kan du bruke StudyinLatvia og Studievalg.no.

Du kan også bli bedt om å sende inn et motivasjonsbrev, anbefalingsbrev og selvfølgelig et oversatt vitnemål.

Noen vil også kalle deg inn til et intervju som gjøres over Skype, og du kan bli bedt om å ta andre opptakstester, avhengig av hva du skal studere.

LES OGSÅ: Latvia - studievalg-link sak

 

Språk

Det latviske språket tilhører den baltiske språkfamilien, og det er en av de eldste språkene i Europa.

Når du søker studier i Latvia, vil du sannsynligvis bli bedt om å ta en språktest. Skal du studere på engelsk er det vanligste å ta en TOELF- eller en IELTS-test.

Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet.

Skal du studere på latvisk eller russisk, er det flere av lærestedene som tilbyr kurs i språket. Du kan da få støtte av lånekassen til enten et minimum fire ukers språkkurs du tar før semesterstart, eller til et tilretteleggingssemester.

Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i Latvia og tar et språkkurs ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder.

Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.

 

 

Godkjenning av studiet

Når du skal bevege deg ut i det store utland for å studere, er det viktig å huske at godkjenning av søknaden din om støtte fra Lånekassen ikke nødvendigvis betyr annet enn nettopp at du får studiestøtte.

Derfor er det viktig også å passe på at du vil få utdanningen godkjent i Norge etter å ha studert i utlandet.

Heldigvis går dette stort sett bra, men spesielt innen helsefag har det vist seg å kunne bli vanskelig å få autorisasjon i Norge etter endt studie i utlandet.

Ta derfor kontakt med NOKUT og få bekreftet at utdanningen du har tenkt til å ta er godkjent, enten det er helse eller et annet fagområde du skal studere innenfor.

Skal du studere helsefag, bør du også ta kontakt med Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, som er de som bestemmer om du får jobbe innen yrket du har valgt når du er ferdig utdannet og tilbake i Norge.

 

 

Nyttige linker:

Finne studier i Latvia:

Studievalg.no

StudyinLatvia

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test

IELTS-test

 

Andre nyttige linker:

ANSAs landside

Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev? 

Anbefalingsbrev – hva skal med? 

Autorisert oversettelse

Numbeo

NOKUT

Lånekassen

 

 

Prisnivå og boligforhold

Prisnivået i Latvia er svært lavt i forhold til i Norge, og som norsk student med studielån lever du godt her.

Det er litt dyrere nå enn for ett tiår tilbake, men det samme kan du si om de fleste andre steder.

Vanlige dagligvarer som melk og brød får du for en tredjedel av det du betaler i Norge. Mat og drikke på utesteder er likeså billig.

Det samme gjelder månedskort for kollektivtransport, men her fins forskjellige priser avhengig av om det skal dekke alle typer transporttilbud eller ikke.

Det er også relativt billig å bo i Latvia, selv om det er dyrere å bo alene enn i kollektiv. Vil du bo alene, er gjennomsnittsprisen fortsatt generelt under halvparten av det det koster i Oslo.

Samtidig må du huske, imens du ser etter bolig, at prisene for strøm og vann er vanligvis ikke inkludert, og kan være relativt høye i forhold til husleia.

Om vinteren kan faktisk strømprisene overgå leieprisen, så det kan være lurt å be husleier vise deg eksempler på hvor mye de forrige leietakerne har måttet betale.

Pass også på at du får en leiekontrakt på engelsk, og les den nøye før du signerer.

 

 

Kultur

Med et folketall på under 2 millioner, er Latvia et av EUs minst befolkede land, men til gjengjeld er landet og spesielt Riga et yndet turistmål.

Nordmenn er blant de som reiser mest til den historiske byen, som er hjem til Europas største samling av arkitektur innen jugendstilen.

Landet har gått gjennom store forandringer de siste årene og byr på en god blanding av gammel og ny historie.

 

 

På gjennomreise i Latvia

Riga er, som tidligere nevnt, hovedstaden og den største byen i Latvia. Den er kjent for sin gamleby, som er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Her kan du utforske en rekke historiske bygninger og kirker, inkludert Riga-katedralen og Riga-slottet.

Byen har også en rekke museer, inkludert Latvias nasjonalmuseum og kunstmuseet Riga Bourse.

Du kan også oppleve en livlig kultur- og underholdningsscene, med et bredt utvalg av restauranter, barer og teatre.

Daugavpils, Latvias neststørste by, er kjent for sin gamle festning, som nå huser et kunstmuseum, samt har en nydelig innsjø og flere parker.

Denne byen har også en rekke kirker og katedraler, inkludert Daugavpils katedralen, som er en av de største katedralene i Latvia.

I Jelgava kan du finne en av største parkene i Latvia. Andre severdigheter er dens mange kirker og monumenter, inkludert Jelgava-hovedkirken og den berømte Driksa-vannmøllen.

Hvis du vil søke deg til fine strender, er Liepaja, en av Latvias kystbyer, stedet for deg. Karosta-stranden er den mest populære, selv om de har andre.

For de mindre badeglade, kan denne byen også skryte av en del historiske bygninger og monumenter, inkludert Karosta-fengselet og St. Josephs-katedralen.

Byen har også en livlig musikkscene, med en rekke festivaler og konserter året rundt.

En annen, mer nordlig kystby, er Ventspils. Byen holder årlig en livlig sommerfestival, som trekker til seg turister fra hele verden.

Ellers er dens gamleby en av de best bevarte i Latvia.

I tillegg, som en kystby, har den flere vakre strender og spennende marineseverdigheter, inkludert Ventspils oseanografiske museum.