(StudentTorget.no):
 
125 Nordmenn studerte hele graden sin i Latvia i fjor og landet er også et populært turistmål blant nordmenn. Med lave både studie- og levekostnader, samt kort vei hjem, er det ikke rart at landet, og spesielt hovedstaden Riga, er populære blant nordmenn. 
 

LES OGSÅ: Ti ting du bør oppleve som student i Latvia

 

Utdanningssystem

 
I Latvia tar det mellom tre og fire år å gå en bachelorgrad, eller en Bakalaurs, som det heter på latvisk. En mastergrad tar som regel to år, men noen er ettårige. 
 
Latviske barn starter på skolen som
 Fakta om Latvia
 
Offisielt navn: Latvijas Republika
 
Areal: 64 480 kvadratkilometer
 
Innbyggertall: 2 013385 
 
Hovedstad: Riga
 
Offisielt språk: Latvisk
 
Nasjonaldag: 18. november
 
Statsoverhode: Andris Bērziņš
 
Statsminister: Laimdota Straujuma
 
(Kilde: www.snl.no)
 
seksåringer og har da ni år med obligatorisk skole fremfor seg. Videregående skole er treårig og yrkesutdanning to- tre eller fireårig.  
 
 

Søknadsprosesser 

 
Du søker studie direkte til studiestedet og finner søknadsskjemaet på nettsiden deres. Har du ikke funnet ut hvor eller hva du vil søke ennå kan du bruke StudyinLatvia og Studievalg.no.
 
Når du søker kan du bli bedt om å ta en språktest. Skal du studere på engelsk er det vanligst å ta en TOELF- eller en IELTS-test. Du kan også bli bedt om å sende inn et motivasjonsbrev, anbefalingsbrev og selvfølgelig et oversatt vitnemål. Noen vil også kalle deg inn til et intervju som gjøres over Skype, og du kan bli bedt om å ta andre opptakstester, avhengig av hva du skal studere. 
 
 

Studiekostnader og finansiering

 
Skal du studere i Latvia må du betale skolepenger. For norske studenter som studerer på University of Latvia er skolepengene for tiden satt til 17800 kroner i året på alle studiene, men dette varierer fra studiested til studiested. 
 
Du kan få opptil 120 433 kroner i året som støtte til skolepenger av Lånekassen om du studerer ved et godkjent lærested i Latvia. Du får også 97 850 kroner i basisstøtte. Sjekk om studiet du vil gå er støtteberettiget her. Om skolepengene ikke overstiger 61 590 kroner, som er grensa for når Lånekassen slutter å gi deler av skolepengelånet som stipend på bachelornivå, vil du kunne få 50 prosent av skolepengelånet i stipend. Etter denne grensen gis resten av støtten kun som lån. Til utdanning på masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til 61 590 som stipend.
 
Du kan også få reisestøtte som skal dekke to hjemreiser i året. 
 
I tillegg til dette kan du få støtte til et tilretteleggingssemester eller et språkkurs på opptil fire uker om du skal studere på latvisk eller russisk. Du kan da få opptil 17 675 kroner i stipend til et språkkurs eller et delt lån og stipend til et tilretteleggingssemester. 

 
Opptakskrav 
 
Du må ha generell studiekompetanse for å studere i Latvia. Vitnemålet ditt kan skolen som utstedte det sannsynligvis hjelpe deg med å få oversatt. Hvis ikke finner du en autorisert oversetter her
 
 

Karaktersystem

 
Karaktersystemet i Latvia er et tallsystem fra én til ti, der ti betyr at du skiller deg veldig positivt ut, syv står for good, mens fire er almost satisfactory. Karakterene fra én til tre betyr at du ikke har bestått.  
 
 

LES OGSÅ: Sandra har studert fem år i Latvia

Språk 

 
Når du søker studier i Latvia vil du sannsynligvis bli bedt om å ta en språktest. Skal du studere på engelsk er det vanligste å ta en TOELF- eller en IELTS-test. TOELF-testen kan tas i Moss og koster 1500 kroner. IELTS-testen koster 2395 kroner og kan tas i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene. Påmelding til TOELF-testen skjer her, og til IELTS-testen, her, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet.  
 
 Nyttige linker: 
 
Finne studier i Latvia: 
 
 
 
 
Påmelding til språktester:
 
 
 
 
Andre nyttige linker: 
 
 
 
 
 
 
Skal du studere på Latvisk eller russisk er det flere av lærestedene som tilbyr kurs i språket. Du kan da få støtte av lånekassen til enten et minimum fire ukers språkkurs du tar før semesterstart, eller til et tilretteleggingssemester. 
 
Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i Latvia og tar et språkkurs ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.
 
 

Godkjenning av studiet 

 
Når du skal bevege deg ut i det store utland for å studere er det viktig å huske at godkjenning av søknaden din om støtte fra Lånekassen ikke nødvendigvis betyr annet enn nettopp at du får studiestøtte. Derfor er det viktig også å passe på at du vil få utdanningen godkjent i Norge etter å ha studert i utlandet. 
 
Heldigvis går dette stort sett bra, men spesielt innen helsefag har det vist seg å kunne bli vanskelig å få autorisasjon i Norge etter endt studie i utlandet. Ta derfor kontakt med NOKUT og få bekreftet at utdanningen du har tenkt til å ta er godkjent, enten det er helse eller et annet fagområde du skal studere innenfor. Skal du studere helsefag bør du også ta kontakt med Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, som er de som bestemmer om du får jobbe innen yrket du har valgt når du er ferdig utdannet og tilbake i Norge.  

 

LES OGSÅ: Medisin- eller helsestudier i utlandet? Dette må du vite før du søker

 

Prisnivå

Prisnivået i Latvia er svært lavt i forhold til i Norge, og som norsk student med studielån lever du godt i Latvia. Du får et måltid ute for under hundrelappen og en halvliter for litt over 10 kroner. Et studentmånedskort i Riga koster mellom 80 og 140 kroner, avhengig av om det skal dekke all kollektivtransport eller ikke. Vanlige dagligvarer som melk og brød får du for en tredjedel av det du betaler i Norge.
 
Under ser du priseksempler på ti varer så du kan sammenligne med prisene i Norge. Dette er gjennomsnittspriser og kan variere i takt med endringer i valutakursen. Disse tallene er hentet november 2014.
 
 
Varekjøp Pris i Norge Pris i Latvia
1 kinobillett 110 kr. 50 kr.
1 liter melk 15 kr. 8 kr.
1 bussbillett 30 kr. 5,50 kr.
1 flaske vin (middels standard) 120 kr. 51,50 kr.
1 cappuccino 33 kr. 16 kr.
1 par Nike-sko 1067 kr. 641 kr
1 kg kylling 103 kr. 41,50 kr.
1 måltid fastfood 95 kr. 44 kr.
Husleie 1-roms leilighet pr. mnd. i sentrum 10270 kr. 2800 kr.
Treningssenter pr. mnd. 466 kr. 409 kr.
 
(Kilde: Numbeo.com)

 
Bolig 
 
Det er også relativt billig å bo i Latvia. Vil du bo alene er gjennomsnittsprisen for en ettroms i sentrum rundt 2800 norske kroner i måneden. Bor du i kollektiv med flere blir det billigere. Hva du må ut med til sammen kan imidlertid variere veldig og når du ser etter bolig er det viktig å huske på at prisene for strøm og vann kan være relativt høye i forhold til husleia. Om vinteren kan faktisk strømprisene overgå leieprisen, så det kan være lurt å be husleier vise deg eksempler på hvor mye de forrige leietakerne har måttet betale. Pass også på at du får en leiekontrakt på engelsk, og les den nøye før du signerer. 
 
 

 

 

Kultur

 
Med et folketall på 2,1 millioner er Latvia et av EUs minst befolkede land, men til gjengjeld er landet og spesielt Riga et yndet turistmål. Nordmenn er blant de som reiser mest til den historiske byen, som er hjem til Europas største samling av arkitektur innen jugendstilen. Landet har gått gjennom store forandringer de siste årene og byr på en god blanding av gammel og ny historie. 
 

LES OGSÅ: Stor Latvia-quiz