L itauen er nok ikke det landet vi vier mest oppmerksomhet, hverken i reise- eller studiesammenheng.
Men visste du at landet en gang var det største i Europa?
Litauen var også det første til å erklære seg uavhengig fra Sovjet i 1990, og har i dag et av de raskest voksende økonomiene i EU.
Kanskje er det på tide å åpne øynene for landet som studieland?
Litauen er det sørligste baltikum-landet og har et mildt og moderat klima.
Siden selvstendighetserklæringen i 1990, har landet etablert et godt, demokratisk styresett og et nasjonalt utdanningssystem.
Hovedstad: Vilnius.
Totale innbyggertall: ca. 2,79 millioner
Areal: 65 300 kvadratkilometer
Offisielt språk: Litauisk
Statsform: Republikk
Valuta: Euro (EUR)

Utdanning
Litauen er et stadig mer populært studieland blant internasjonale studenter, spesielt innenfor teknologi, ingeniørfag, økonomi og ledelse.
Her er fem av universitetene i Litauen:
- Vilnius University
- Kaunas University of Technology
- Vytautas Magnus University
- ISM University of Management and Economics
- Lithuanian University of Health Sciences
Vet du ikke hvor eller hva du vil studere ennå, kan du bruke Studievalg.no.

Søknadsprosess
For å komme inn på et studie i Litauen, må du ha generell studiekompetanse.
Du kan søke både direkte til skolen og gjennom LAMA BPO.
Søker du gjennom LAMA BPO får du også søkt på eventuelle gratisplasser. Får du ikke det, må du betale skolepenger.
Men før du søker gjennom LAMA BPO, må du få vitnemålet ditt godkjent hos Centre for Quality Assessment in Higher Education.
Send dem både en kopi av pass og en oversatt og attestert kopi av vitnemålet ditt, sammen med søknadsskjema. Du får svar omkring en måned etter at du har sendt inn papirene.
Du kan også bli bedt om å sende inn et motivasjonsbrev, anbefalingsbrev, gjøre et skype-intervju eller opptakstester.

Språk
I Litauen kan du studere på enten engelsk, russisk eller litauisk, og når du søker kan du bli bedt om å ta en språktest for å bevise at du kan språket godt nok.
Skal du studere på engelsk er det vanlig å ta en TOELF- eller IELTS-test. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene.
Skal du studere på russisk kan du bli bedt om å ta en TORFL-test.
Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester.
Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i Litauen og tar et språkkurs ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder.
Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.

Finne studier i Litauen:
Centre for Quality Assessment in Higher Education
Påmelding til språktester:
Andre nyttige linker:
Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev?
Anbefalingsbrev – hva skal med?

Prisnivå og boligforhold
Prisene i Litauen er lave og du klarer deg fint på støtten fra Lånekassen.
Kort sagt, kan du leie et sted å bo for rundt 40 prosent av det du ville betalt i Norge, og handleposen fyller du opp for rundt halvparten. Kollektivtransport er også veldig billig.
Derimot, er mat og drikke på utesteder nok litt nærmere norske priser, selv om det er fortsatt noe billigere.
De fleste universitetene i Litauen tilbyr studentboliger for sine studenter, og disse boligene er vanligvis rimelige og ligger i nærheten av universitetsområdet.
Studentboliger kan variere i standard, fra enkle rom med felleskjøkken og bad, til større leiligheter med eget bad og kjøkken. Kvaliteten kan variere, men de fleste er vanligvis rene og godt vedlikeholdt.
Private leiligheter kan også være et alternativ for studenter som ønsker å bo utenfor campus. Det finnes flere fornuftige alternativer i de større byene som Vilnius, Kaunas og Klaipeda.

Kultur
Musikk og dans er viktige elementer i litauisk kultur, og landet har en stolt tradisjon innenfor folkesang og folkedans.
Litauernes folkemusikk har en særegen lyd, preget av noter fra kanklės (et litauisk strengeinstrument som ligner en zither) og birbynė (en type litauisk blåseinstrument lik en klarinett).
Religion spiller også en viktig rolle i litauisk kultur, og litauerne har et flertall av katolikker. Det finnes mange kirker og klostre rundt om i landet, som er viktige kulturelle og historiske steder.
