(StudentTorget.no):

Litauen er nok ikke det landet vi vier mest oppmerksomhet, hverken i reise- eller studiesammenheng. Men visste du at landet en gang var det største i Europa? Litauen var også det første til å erklære seg uavhengig fra Sovjet i 1990, og har i dag et av de raskest voksende økonomiene i EU.
 
Kanskje er det på tide å åpne øynene for landet som studieland? 
 
Siden selvstendighetserklæringen i 1990 har Litauen etablert et godt, demokratisk styresett og et nasjonalt utdanningssystem. Landet ligger som det sørligste baltikum-landet og har et mildt og moderat klima.
 
Her har du 24 universitet og 23 høgskoler å velge i. Vet du ikke hva eller hvor du skal studere ennå kan du finne studier på Aikos.smm.It og Studievalg.no. 

 
 
Søknadsprosess
 
Du kan søke både direkte til skolen og gjennom LAMA BPO. Søker du gjennom LAMA BPO får du også søkt på eventuelle gratisplasser.
 
Før du søker gjennom LAMA BPO må du få vitnemålet ditt godkjent hos Centre for Quality Assessment in Higher Education. LINK Send dem kopi av pass og oversatt og attestert kopi av vitnemålet ditt sammen med søknadsskjema. Du får svar omkring en måned etter at du har sendt inn papirene. 
 
For å komme inn på et studie i Litauen må du ha generell studiekompetanse. Du kan også bli bedt om å sende inn et motivasjonsbrev, anbefalingsbrev, gjøre et skype-intervju eller opptakstester. Du kan også bli bedt om å ta en språktest. 

 
Priser og finansiering 
 
Om du søker via LAMA BPO, kan du søke på gratisplasser ved studiestedene. Får du ikke det, må du betale skolepenger. Prisene varierer og kan ligge på alt mellom 8 000 og 50 000 norske kroner i året om du studerer på bachelornivå. Mastergraden er dyrere og koster gjerne mellom 56 800 og 70 000 kroner i året. 
 Fakta
Offisielt navn: Lietuvos Republika
 
Statsform: Republikk i Europa
 
Areal: 65 300 km²
 
Innbyggertall: 3 222 000 (2011)
 
Hovedstad: Vilnius
 
Offisielt språk: Litauisk
 
Nasjonaldag: 16. februar
 
Statsoverhode: Dalia Grybauskaite
 
Statsminister: Algirdas Butkevičius
 
Mynt: Euro
på eventuelle gratisplasser. 
 
Du kan få opptil 120 433 kroner i året som støtte til skolepenger av Lånekassen om du studerer ved et godkjent lærested i Litauen. Du får også 97 850 kroner i basisstøtte. Sjekk om lærestedet ditt er godkjent av Lånekassen her
 
Om skolepengene ikke overstiger 61 590 kroner, som er grensa for når Lånekassen slutter å gi deler av skolepengelånet som stipend på bachelornivå, vil du kunne få 50 prosent av skolepengelånet i stipend. Etter denne grensen gis resten av støtten kun som lån. Til utdanning på masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til 61 590 som stipend.
 
Du kan også få reisestøtte som skal dekke to hjemreiser i året. I tillegg til dette kan du få støtte til et tilretteleggingssemester eller et språkkurs på opptil fire uker om du skal studere på et annet språk enn engelsk. Du kan da få opptil 17 675 kroner i stipend til et språkkurs eller et delt lån og stipend til et tilretteleggingssemester. 
 
Ellers er prisene i landet lave og du klarer deg fint på støtten fra Lånekassen. Du kan spise et ordentlig måltid ute for rundt 40 kroner og du får en halvliter til rundt 15. Leieprisene ligger på litt under 40 prosent av de norske Du leier et sted å bo for rundt 40 prosent av det du ville betalt i Norge, og handleposen fyller du opp for rundt halvparten. 

 
Språk
 
I Litauen kan du studere på enten engelsk, russisk eller litauisk, og når du søker kan du bli bedt om å ta en språktest for å bevise at du kan språket godt nok. 
 Nyttige linker: 

Finne studier i Litauen: 
Aikos.smm.It og Studievalg.no

Språktester:
TOELF-test
IELTS-test

Andre nyttige linker: 
Lånekassen
Ansas landssider
NOKUT

 
Skal du studere på engelsk er det vanlig å ta en TOELF- eller IELTS-test. TOELF-testen kan tas i Moss og koster 1500 kroner. IELTS-testen koster 2395 kroner og kan tas i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene. Skal du studere på russisk kan du bli bedt om å ta en TORFL-test. 
 
Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester. 
 
Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i Litauen og tar et språkkurs ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret. 
 
(Kilder: Snl.no, ANSA.no, Lanekassen.no, Numbeo.com)

Klikk her for å se alle studier i utlandet