STUDENTINTERVJU: Student i Mexico

 

Navn: Idunn Hals Bjelland
Alder: 27
Studie: Master i Corporate Social Responsibility
Studiested: Universidad Regiomontana, Monterrey, Mexico

 

 

Om skolen / studiestedet

 

 

Hvordan fant du ut at det var hit du ville dra?

Jeg hadde et ønske om å reise og lære meg et språk. Min mexicanske svigerinne tipset meg om å dra til Mexico. Jeg meldte meg opp til et fire måneders språkkurs på Universidad de Monterrey, noe jeg ikke har angret et sekund på. Jeg fikk mange nye venner fra hele verden og muligheten til å oppleve fantastiske reisemål. Da kurset nærmet seg slutten hadde jeg forelsket meg i landet, og jeg meldte meg på et semesterprogram for utvekslingsstudenter ved Tecnologico de Monterrey for å forlenge oppholdet.

Etter dette dro jeg hjem for å studere videre, men etter fullendt bachelorstudie i Norge bestemte jeg meg for å dra tilbake til Mexico og studere en mastergrad ved Universidad Regiomontana. Det som i utgangspunktet skulle være som et fire måneder langt opphold i Mexico, har i dag resultert i en mastergrad fra landet, og til sommeren gifter jeg meg med en mexicaner.


 

Fortell litt om skolen og studentmiljøet?

Sammenlignet med Universidad de Monterrey og Tecnologico de Monterrey, er Universidad Regiomontana en forholdsvis liten skole med bare 5000 elever. Undervisningen på bachelornivå foregår som regel på dagtid, mens masterundervisningen er på kveldstid.

Skolen tilbyr mange aktiviteter til sine studenter, og en egen studentgruppe har ansvaret for å arrangere sportslige, musikalske og kulturelle sammenkomster.

 

Fortell litt om studiet og undervisningen

Master i Corporate Social Responsibility er et to-årig studium som er forholdsvis nystartet. Vi var mellom fire og fem studenter i hvert fag, og de små klassene gjorde det lettere å få god oppfølging av lærere og ett tett klassemiljø. Undervisningen var variert og besto av foredrag, seminarer, debatter og workshops. Av og til fikk studentene, i grupper eller alene, ansvar for deler av undervisningen. Vi hadde ukentlige oppgaveinnleveringer i hvert fag og eksamen en gang i måneden. Ved semesterslutt presenterte vi en større eksamen i form av oppgaveløsning på skolen eller som hjemmeeksamen.


Karakterskalaen er prosentbasert, 70% og oppover er bestått og 100% er toppkarakter.

LES OGSÅ: Studielandsguide: Mexico

 

 

Søknadsprosessen

 


Hvordan er søknadsprosessen?

Søknadsprosessen er veldig grei og skjemaene som må fylles ut er enkle. Studenter tatt inn på karaktergrunnlag fra videregående og eventuelt bachelorstudium. Man må derfor kunne vise til resultater fra tidligere utdanning, samt bekrefte at man har økonomisk belegg for å betale skolepenger. Studentvisum kan man søke om på immigrasjonskontoret i byen der man studerer.

LES OGSÅ: Mexico - studievalg-link sak

 

 

Livet som student i Mexico

 

 

Hvordan er prisnivået der?

Mexico er generelt mye billigere enn Norge, men prisnivået varierer veldig avhengig av om man befinner seg i storbyer, typiske turiststeder eller på mindre tettsteder. Monterrey har noen av Latin-Amerikas dyreste boligstrøk og i disse områdene må man betale langt mer for bopel, mat, drikke, kino og en tur på byen enn hva det koster i resten av byen. Generelt må man regne med å betale mellom 1200 og 3500 kroner i husleie, avhengig av hvor man ønsker å bo og om man leier rom i kollektiv eller egen leilighet.


På en god restaurant koster en øl mellom 10 og 15 kroner og et glass vin mellom 20 og 40 kroner. Hovedrettene ligger stort sett rundt 70 kroner. Med andre ord, med stipend og lån fra Lånekassen lever man generelt svært godt som student i Mexico.

 

Hvor mye betaler du for å leie bolig?

Første året av masterstudiet bodde jeg for meg selv i ett av de mer eksklusive områdene av byen. Jeg leide en umøblert to-romsleilighet og betalte 2900 kroner inkludert strøm. Andre året leide jeg et eldre hus i samme område sammen med to andre studenter. Huset var over tre etasjer, vi hadde hvert vårt soverom, stor stue, kjøkken og bakgård og betalte 1900 kroner i måneden per person.

 

Hva gjør man i fritiden?

Mexicanere er et sosialt folkeslag som stadig arrangerer ulike aktiviteter sammen med med venner og familie. De finner alltid en unnskyldning for å samles og inviterer hverandre daglig på sammenkomster og fester. Arrangementene er generelt mye større enn hjemme og alle er velkomne til å delta,  enten det er bursdag, klubbkveld, utdrikningslag, grillfest eller en kveld på byen som står på programmet.


Mexicanerne jobber lange dager og vet å utnytte kveldene; det er ikke uvanlig å gå på restaurant klokken ti om kvelden eller møtes på en kaffe når klokken nærmer seg midnatt. Mexicanerne er svært fleksible, stiller opp på kort varsel og planlegger ikke sine aktiviteter og sammenkomster like nøye som oss nordmenn.

De store byene har et rikt kulturliv og gode treningfasiliteter både inne og ute. For mange studenter er mesteparten av hverdagen konsentrert rundt campus, da universitetene har egne studentklubber for dans, fotball, sang, matlaging, gitarspill og mye annet.   

 

Hva synes du er det beste med å studere der?

Det beste med å studere i Mexico er det deilige klimaet. Selv om det kan bli kaldt innendørs på vinteren, er mesteparten av året preget av solskinn og høye temperaturer. Det er enkelt for studenter å komme seg rundt i landet og ferieparadisene ligger lett tilgjengelig. Menneskene er åpne og gjestfrie og tar godt imot alle som besøker landet deres.

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Mexico?


I begynnelsen hadde jeg litt vanskeligheter med å tilpasse meg de innfødtes forhold til tider og avtaler. Mexicanere følger sjelden klokka og endrer ofte avtaler i siste liten. For å trives er det derfor viktig å være fleksibel og ikke stresse når noe ikke går som planlagt. Hvis man er invitert ut eller selv har invitert folk hjem er det en fordel å legge på en time til opprinnelig avtalt klokkeslett. 

 

Har du noen tips til andre som ønsker å studere i Mexico?

Ønsker du å studere i Mexico, så bør du gjøre det. Selv om det krever en del papirarbeid for å få studentvisum og eksamenspapirer, forsvinner dette bak alle de fantastiske opplevelsene et studieopphold i Mexico gir. Mye kan være vanskelig å ordne hjemmefra, og det er lurt å ta med seg alle nødvendige papirer til landet i god tid før semesterstart for å ordne det som måtte gjenstå.

Jeg anbefaler alle å omfavne omgivelsene og kulturforskjellene, ikke forvent at ting er som hjemme. Folk er mer avslappet og mye tar lengre tid enn vi er vant til, men om man stiller med åpent sinn og bruker litt energi på å forstå kulturen og tradisjonene er Mexico et land med utrolig mye å by på.