(StudentTorget.no):

 

Om landet

 
Mexico har over 100 millioner innbyggere, hvorav mer enn 20 millioner bor i hovedstaden; Mexico by. Myntenheten heter Mexicansk Peso (NMP). Mexico har flere anerkjente universiteter som tilbyr utvekslingsprogram på engelsk, mens for å ta et helt bachelor- eller masterstudium i landet kreves som oftest gode spanskkunnskaper.
 
Landet har vakker natur med noen av verdens fineste strender og storslåtte fjellandskap. Det finnes over 60 indianerstammer i Mexico og knapt noe land i verden har flere festivaler.
 
 

Skoleåret

 
Skoleårets oppstart varierer fra skole til skole. Selv om de fleste følger samme skoleår som oss her hjemme, opererer noen institusjoner med såkalte trimestre. Det vil si at skoleåret er delt opp i tre bolker som normalt varer fra september til desember, fra januar til april og fra mai til august. Mellom hver bolk har studentene tre til fire ukers ferie.
 
Studenter som vil ta en hel grad i Mexico kan søke frem til semesterstart, men for utvekslingsprogrammer er søknadsfristen noe tidligere. Som utenlandsstudent er det viktig å være tidlig ute, da prosessen krever en del papirarbeid. I de fleste tilfeller ankommer studentene landet på turistvisum og søker deretter studentvisum på immigrasjonskontoret i byen de studerer i.
 
 

Kultur og kulturforskjeller

 
Et av kjennetegnene ved den mexicanske kulturen er det åpne og gjestfrie folket, og som utlending blir man alltid tatt godt imot uansett hvor i landet man reiser. Mexicanerne setter pris på sin turisme og gjør en stor innsats for å ta vare på besøkende.
 
Mexico kan gjennom norske øyne oppfattes som noe konservativt. Kirke og religion har en viktig rolle i samfunnet, og selv om mye har skjedd de siste årene er blant annet samboerskap fortsatt uvanlig. Ungdommer som ikke må flytte grunnet jobb eller studier bor ofte hjemme og følger foreldrenes regler frem til de gifter seg. Men til tross for at katolisismen står sterkt i landet, er mexicanerne glade i å feste. Tequila, dans, hatter, masker og musikk til langt ut på morgenkvisten hender ikke sjeldent, og besteforeldre så vel som småbarn deltar på moroa. Familie er svært viktig for mexicanerne, både på det sosiale plan og som et sikkerhetsnett.
 
Mexico er kjent som tacoens hjemland, men den som reiser til landet og forventer å få servert tacoskjell med kjøttdeig og rømme vil bli overrasket. Den mexicanske tacoen har lite til felles med vår oppfatning av taco; retten serveres som små lefser av hvete eller mais, fylt med ulike typer kjøtt eller skalldyr, chilisaus og ost. Taco er som kebab for nordmenn, populær føde for mexicanere på vei hjem fra byen.
 
En annen ting man må prøve når man er i Mexico er chile relleno; chili fylt med grønnsaker og kjøtt, og enchiladas de pollo som er tortillachips blandet med kyllingbiter, chilisaus og ost.
 
Av drikke står tequila høyt på lista samt clamato som er en blanding av øl eller vodka og tomatjuice. Aguas frescas er alkoholfrie fruktsafter som er svært populære.
 
 

Uteliv

 
Mexicanerne er glade i bylivet, men de går sent ut. Kvelden starter gjerne med en middag eller noen øl i titiden før turen går videre til diskoteker eller takterrasser for å møte venner og danse. Drinkene selges ofte i pappkopper som rommer en liter, og det er vanlig å kjøpe en helflaske med blandevann som settes på bordet og deles mellom venner.
 
Utestedene opererer ofte med gratis inngang for jenter mens guttene må betale inngangspenger. I tillegg er det vanlig at guttene betaler regningen på bordet når kvelden er over.
 
 

Prisnivå

 
De fleste nordmenn vil oppleve Mexico som svært billig, men dette varierer veldig etter hvor i landet man befinner seg. De små, mer ukjente tettstedene har betydelig lavere prisnivå enn de typiske turiststedene.
 
Likevel, uansett hvor i Mexico man bor vil man leve langt bedre på Lånekassens utbetalinger enn man gjør i Norge. Du kan få en god middag på restaurant til halvparten av norsk pris, og en øl koster sjelden mer enn 15 kroner.
 
 

Bolig

 
Norske studenter bor generelt veldig bra og får langt mer for pengene i Mexico enn i Norge. Det er for eksempel ikke uvanlig å ha hushjelp et par dager i uka. Som regel hjelper universitetene til med å finne bosted og selv om boligene de tilbyr ofte koster litt mer, er det enklere og tryggere enn å leie på egenhånd. Dersom man ønsker å leie noe på egenhånd og ikke er kjent i området bør man rådføre seg med lokale man kjenner for å forsikre seg om at prisen står i forhold til bostedet.
 
For et rom i et studentkompleks betaler man rundt 1000 kroner per måned for de enkleste, og opp til 3000 kroner for rom med fasiliteter som svømmebasseng og treningsrom. Hvis man går sammen flere om å leie en større leilighet, kommer man langt med 2500-3000 kroner i måneden per person. Det finnes mange nettsider der man kan søke etter leiligheter, disse er ofte på spansk, men har et godt utvalg av møblerte leiligheter og rom i kollektiv.
 
 

Reise til og fra

 
Det går mange ruter fra Norge til Mexico, og i tillegg til rute-flyvninger har det nylig blitt mulig å bestille charter-reiser til sør i Mexico. Prisene varierer etter tid på året og hvor tidlig man kjøper billettene, men man kan regne med å betale mellom 6000 og 9000 kroner tur/retur.
 
 

Forsikringer

 
Mange forsikringsselskap opererer med noe som heter Studentforsikring verden: en helårsforsikring som koster rundt 3000 kroner og dekker alt man trenger av forsikringer som student i Mexico.
 
 

Helse

 
De private sykehusene i Mexico holder en veldig høy standard og gir førsteklasses service. Helsetilbudet i rurale strøk kan derimot være svært varierende. For å oppholde seg i Mexico bør man ha tatt vaksine mot hepatitt A og en oppfriskningsvaksine på difteri, stivkrampe, kikhoste og polio.