Hvordan kom du frem til at det var til Wien/Østerrike du ville dra?

Jeg ville studere medisin, men kom akkurat ikke inn på studiet i Norge gjennom Samordna opptak, samtidig som jeg hadde et ønske om å studere utenlands.

 

Utveksling til Østerrike

Navn: Eleni Glavas

Alder: 24

Fra: Hurum i Buskerud.

Studerer: Medisin

Studiested: Karl Landsteiner University of Health Sciences, i Krems, Østerrike

 

Jeg søkte på veldig mange forskjellige universiteter, blant annet i Polen, Ungarn, Slovakia, Tyskland og Østerrike.

Etter at jeg hadde tatt opptaksprøver og vært på intervjuer, satt jeg igjen med et par universiteter, der Karl Landsteiner i Krems, Østerrike var det beste alternativet for meg.

Krems ligger dessuten bare 50 snaue minutter fra den fantastiske byen Wien.

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Østerrike og i Norge?

Siden dette er medisin på et privat universitet, er studiehverdagen og timeplanen allerede planlagt for deg. Dette er en stor fordel, fordi det er ganske uvanlig å bli ferdig med studiet innen «ordinær tid» i Østerrike ellers.

Da jeg studerte biologi på Universität Wien, måtte man sette sammen fagene sine selv, og det var ikke selvfølgelig at man kom inn på alle fagene man hadde regnet med, derfor var det nesten umulig å bli ferdig til normert tid på en bachelor eller master.

Jeg har ikke studert i Norge, men jeg tror ikke at det er noen store forskjeller mellom Østerrike og Norge på dette plan.


 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Undervisningen er rett og slett fantastisk!

Medisinstudiet er delt opp i et engelsk bachelorprogram (3 år) og et tysk masterprogram (3 år).

I bachelorprogrammet har vi både et fullt medisinsk curriculum, i tillegg til kjemi, matte, fysikk, health sciences, applied sciences og scientific thinking.

Dette fører til en større og mer helhetlig forståelse av medisin som fag, men også en større grad av forståelse med tanke på det massive medisinske apparatet som må bistå for at en lege skal kunne gjøre jobben sin.

Dette er utrolig interessant og har allerede hjulpet meg mye i å forstå hvordan sykehus og helsevesenet fungerer.

Vi er også så heldige at vi har to valgfag, der vi har et bredt spekter av medisin-relevante fag vi kan spesialisere oss i.

Masteren er på tysk, og består av grupper på 3, som hver dag først har undervisning på sykehuset, for så å gå til pasientene om ettermiddagen, for å få den utrolig viktige praktiske tilnærmingen man trenger som fremtidig lege.

Gruppene roterer mellom forskjellige avdelinger på sykehuset. Det er veldig viktig å ha sett hvordan forskjellige avdelinger fungerer i tett oppfølging av det teoretiske, med tanke på spesialiseringen etter studiet.

Masterstudiet er på tysk, siden det er viktig å kunne kommunisere med pasientene, men universitetet tilbyr tyskkurs gjennom de 3 første bachelorårene.

Tysk er ikke så vanskelig som mange tror – kan man engelsk og norsk godt, har man allerede en stor fordel når det gjelder å lære seg språket!

Karl Landsteiner University of Health Sciences blir forøvrig støttet av Lånekassen.


 

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

En vanlig studiedag for meg, består av å gå på forelesninger på formiddagen/ettermiddagen og lesing om kvelden.

Forelesningstiden varierer fra 1.-3. året, og kan være alt mellom fra kl 08:45-17:00, til kanskje bare én kort forelesning om dagen.

Det er gjennomgående mye å pugge, men man blir fort vant til arbeidsmengden.

 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Østerrike?

Østerrike er et veldig enkelt land å ferdes i. Alt fungerer som det skal, og folk er veldig hyggelige og hjelper deg gjerne.

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Det fine med Østerrike, som man ikke har i Norge, er at man ikke trenger å tenke på prisene når man går ut med venner på en øl eller en middag.

Det er veldig vanlig for østerrikere å spise ute, i hvert fall 1-2 ganger i uken, noe som gjør at man fort blir kjent med nye folk.

Det er også veldig vanlig for studenter (spesielt i Wien) å sette seg på en café og bli sittende der dagen lang, med lesestoffet fra universitetet.

Ett glass vin koster rundt 3-4 EUR, og en vanlig middagsrett (stor porsjon) rundt 10 EUR.

Angående leieprisene, man kan få alt fra et rom i et møblert bofellesskap fra 380EUR, til en egen leilighet relativt nærme sentrum i Wien (40m2) til 550EUR. Strøm og gass ikke inkludert.

Prisene i Krems er omtrent de samme som i hovedstaden, fordi Krems er en vakker studentby med 4 universiteter, derav er etterspørselen er høy.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke er på universitetet, treffes vi gjerne ved en «Heurigen», som er et sted der man får vinbondens egenproduserte vin og mat (se vedlagt bilde).

Ellers kan man nyte late dager langs vannkanten ved Donau, som strekker seg både gjennom Krems og Wien.

Krems ligger i vakre Wachau – har man lyst på en liten utflukt, så finnes det mye kultur og sport i nærområdet, eventuelt kan man dra til hovedstaden Wien.

Wien er en utrolig fantastisk by, og det finnes gode pendlermuligheter for studenter som har lyst til å bo i Wien, men studere i Krems. Hovedstaden kan by på absolutt alt av kunst og kultur, sport, fritidsaktiviteter, natteliv og mye mer.

Hot tip: Østerrike er spesielt kjent for dets mange storslåtte ball; det finnes utallige ball å velge mellom, både om vinteren og om sommeren (se bildet). Å bli med på et ball, er en god mulighet til å smake på et lite stykke Østerrike!

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet i Krems er supert!

I og med at de fleste studentene ikke er fra Krems opprinnelig, skjønner man fort at alle leter etter noen å henge med og man blir fort kjent.

Det finnes også mange eventer, der det er mulig å bli kjent med studenter på kryss og tvers av de forskjellige trinnene.

I tillegg, er også ANSA Østerrike tilstede med hovedstyre og lokallag i både Graz, Krems og Wien.

Gjennom ANSA får man tilgang til medlemsgoder, som blant annet studentforsikring, dobbeltmedlemskap for diverse organisasjoner (for eksempel legeforeningen) og tilgang til eventer som ANSA Østerrike arrangerer: landsmøte/hyttetur i vakre Wachau, skitur i Østerrike/Sveits, sommerleker i Tyskland, og diverse andre lavterskel-eventer som hjelper med å bygge opp et nettverk i et nytt land.


 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg vil anbefale Østerrike som studieland, og Karl Landsteiner University of Health Sciences på det varmeste.

Ved eventuelle spørsmål, angående studiet og studielivet i Krems/Wien, er det bare å ta kontakt – Karl Landsteiner University of Health Sciences er også tilstede på utdanningsmessen i Lillestrøm!