(StudentTorget.no):

Navn: Daniel Hjelle.
Alder: 26.
Fra: Svelvik, Vestfold.
Studerer: Master, Advanced Material Science, Det tekniske universitetet i Graz.
Studiested: Graz, Østerrik

Hvordan kom du frem til at det var til Graz/Østerrike du ville dra?

Jeg har alltid vært ganske reiselysten av meg og hadde bestemt meg for å benytte meg av utvekslingsmulighetene som var tilgjengelig i bacheloren min. Ett av disse stedene var Graz i Østerrike. Da jeg var halvveis ferdig med utvekslingssemesteret mitt, ble jeg oppmerksom på hvilke masterprogrammer Det tekniske universitetet i Graz hadde å tilby. Ett av disse var Advanced Material Science. Dette så jeg som en perfekt overgang fra det jeg studerte i bacheloren min og jeg tenkte at det var verdt å sende inn en søknad, da jeg hadde begynt å bli ganske glad i Graz og ønsket å fortsette mine studier her.

Hva er den største forskjellen på å studere i Østerrike og i Norge?

En ting jeg har latt merke til er at professorene ser på deg som en kollega og ikke en student. Så forholdet mellom lærer og student er tettere enn hva jeg erfarte i Norge. Jeg synes også det er et mye nærmere forhold mellom universitetene og bedriftene i området enn hva jeg opplevde i Bergen. Dette gjør det lettere å komme i kontakt med konkrete bedrifter man kan jobbe med/i etter at man er ferdig med utdannelsen.


Fortell litt om studiet og undervisningen?

Studiet er en 2-årig master der jeg spesialiserer meg innenfor halvledere og nanoteknologi. Her er det mer vanlig med færre studiepoeng per fag (normalt mellom 2-4 studiepoeng) slik at man kan ende opp med å ha 7-10 fag per semester. Det første semesteret var nesten bare obligatoriske fag, og de fagene er plukket ut med tanke på hva din bakgrunn fra bacheloren er, mens det etter hvert i studiet åpnes for valgfrie fag innenfor ditt felt. Her er det mye å velge mellom, slik at det skal være mulig å finne de fagene som interesserer deg. Jeg har hovedsakelig hatt laboratoriumfag eller vanlige forelesninger. Noe jeg setter pris på, men som igjen gjør at det forventes en del selvdisiplin fra studenten, er at det er mye mer fleksibilitet med tanke på eksamensdatoer i forhold til Norge. Dette gjør at det skal være mulig å finne en dato du kan ha eksamen i faget ditt slik du har tid til å forberede deg.

LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

En vanlig studiedag for meg vil først være å reise til universitetet, slik at jeg er der noe før første forelesning starter og ta en kopp kaffe. Heldigvis for meg, siden jeg er et B - menneske, har de fleste forelesningene mine startet litt senere på dagen. Så er det vanlig med lunsj rundt 12:00 tiden før jeg går videre til neste forelesning. Hvis det er mye dødtid mellom forelesningene pleier jeg å lese litt på pensum eller gjøre aktiviteter med andre studenter. Studiedagene er veldig varierende fra dag til dag, der man en dag ikke har noe undervisning og neste dag har undervisning fra 0800 – 1900. Dette kommer an på de fagene du har valgt.

LES OGSÅ: 10 ting du ikke visste om Wien


Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Østerrike?

Det virker som engelskspråklige utenlandsstudenter er noe nytt for universitetene i Graz, så det vil dessverre forekomme at noen forelesere ikke er like flinke i engelsk. Det er heldigvis ganske sjeldent og med dialog finner man alltid frem til en god løsning.

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Mat og drikke i vanlig matbutikk er rundt 10-20% billigere her enn i Norge, og restaurantprisene gjør det mulig å gå ut for å spise og drikke noe oftere enn det du ville ha gjort i Norge. Universitetene har også egne restauranter der studenter får 90 cent rabatt på menyen. Her kan man få salat/suppe med hovedrett for rundt 4,70 euro. En ting som er veldig annerledes her i forhold til Norge, er at det sjelden er mulighet for å bruke kort her. Kontanter er som regel det eneste mange godtar som betaling.

LES OGSÅ: Østerrike - studievalg-link sak


Når det gjelder leiepriser, betaler jeg for øyeblikket 460 euro inkl. alt for en ca. 40 kvm. fullt møblert leilighet jeg disponerer selv. Så jeg vil si at leieprisene er betraktelig lavere her enn hva jeg er vant med i Bergen.

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Hvis jeg ikke er på skolen, bruker jeg tiden på å trene, være med venner eller studere. Graz har flere fine parker hvor man kan slappe av eller drive med sportslige aktiviteter. Jeg pleier også ofte å gå opp et sted som heter Schloßberg som befinner seg midt i byen. Dette er en liten topp hvor man kan få god utsikt over hele byen. Når jeg har litt lengre tid (som for eksempel i helger) bruker jeg tiden på å gå tur i fjellene, besøke nabolandene til Østerrike og stå på snowboard om vinteren. Her er det alltids noe du kan gjøre.

LES OGSÅ: Stor Østerrike-quiz


Hvordan er studentmiljøet der?

Jeg opplever at det er et godt og stort studentmiljø her. De fleste som bor her i Graz er studenter. Det er studenter fra hele verden her og det er ingen problem å komme i kontakt med de aller fleste. Østerrikske studenter er ganske lett å komme i kontakt med, men noen ganger må det være du som tar første kontakten. Hvis man ikke snakker tysk er den gjennomsnittlige studenten her veldig flink i engelsk, så kommunikasjon er ingen problem. I sommersemesteret arrangeres det mange forskjellige events på universitetsområdene der det ofte er live-musikk. Her man kan sosialisere med andre studenter og kjøpe billig drikke og mat. Disse arrangementene er absolutt verdt å få med seg.

LES OGSÅ: Eleni studerer medisin ved Karl Landsteiner utenfor Wien

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg vil absolutt anbefale andre studenter til å studere her på Det tekniske universitetet i Graz. Jeg har bare gode erfaringer med Universitetet. Byen er ikke alt for stor og det er veldig kort vei til andre land som Tsjekkia, Slovenia, Kroatia, Tyskland, Italia etc. Fjellene og naturen rundt er også ekstremt fine. Jeg vil anbefale andre studenter å ta de intensive kursene i tysk som arrangeres før semesterstart og ikke være redd for stille spørsmål hvis det er noe de lurer å på. De fleste østerrikere er meget løsningsorienterte og ønsker å hjelpe deg. Graz er også en sykkelby, så å ha en sykkel er anbefalt. Her er det viktig å merke seg at det dessverre forekommer sykkeltyverier ganske ofte, så det er lurt å investere i en god lås.

LES OGSÅ: Østerrike: Miriam-sofie studerer i Wien