1. Verdens første snøkule

Snøkulen ble oppfunnet i Wien, i det herrens år 1900, da Erwin Perzy forsøkte å forbedre lyspæren ved å tilsette vann og semulegryn, noe han håpet skulle gi lyspæren en sterkere glød.

Det skjedde selvfølgelig ikke, men effekten var fascinerende nok.

Fem år senere startet selskapet hans, Original Vienna Snow Globes, masseproduksjon av snøkulene. Selskapet finnes fremdeles, og ledes i dag av oppfinnerens barnebarn.

 

2. Verneverdig kaffe

Kaffe handler om mer enn bare å bli kvitt morgengruff for Wiens innbyggere, det er en del av kulturen deres.

Wiens berømte kaffehus oppstod på 1600-tallet. Mer presist, sies det at kaffetradisjonene i Østerrike fikk sitt startskudd, etter at ottomanerne hadde etterlatt seg flere sekker med kaffebønner, utenfor bymuren, i kjølvannet av den misslykede beleiringen av Wien, i 1683.

I 2011, ble kaffehustradisjonen i Wien innlemmet i UNESCOs liste over immateriell kulturarv, med den begrunnelse at kaffehusene er et sted "hvor tid og sted blir konsumert, men bare kaffen havner på regningen".

 

 

3. Flest spioner

Wien er den hovedstaden i verden med høyest konsentrasjon av spioner.

Etter forrige verdenskrig, ble byen et perfekt møtested for partene som utkjempet den kalde krigen, der den lå som en ventil mellom øst- og vestmaktene i det nøytrale Østerrike.

I dag har organisasjoner som OPEC (Organisasjon for petroleumseksporterende land), IAEA (Det internasjonale atomenergibyråaet) og OSCE (Organiasjon for sikkerhet og samarbeid i Europa) sine hovedkvarterer i Wien, og sikrer at det fremdeles myldrer av diplomater og etteretningsoffiserer i byen.


 

4. Schönbrunn-palasset

Schönbrunn-palasset er en av Wiens mest populære turistattraksjoner, og var i sin tid «jakthyttte» og sommerresidens for habsburgerne.

Hagen er faktisk større enn hele fyrstedømmet Monaco til sammen.

Selve bygningen er ikke mindre imponerende, med 1500 rom som i sin tid ble betjent av 3000 tjenere.

Til tross for slike imponerende fasiliteter, mente keiserinne Maria Theresa (1717-1780) at palasset var altfor lite til at det kunne tilfredsstille hennes behov.

 

 

5. Heuriger

Wien kan skryte av å være den eneste hovedstaden i verden som produserer betydelige mengder vin.

Vingårdene, innenfor bygrensene, produserer edle dråper som østerrikerne vet å sette pris på.

Vinen blir servert i såkalte heuriger, som best kan beskrives som en slags vinkro, hvor bøndene serverer vinen sin til gjester. De selger bare sin egen vin, og når de ikke har mer igjen, stenger de for sesongen.

 

6. 200 ball i året

Er du av det danseglade slaget, er Wien byen for deg. Hvert eneste år, holdes det over 200 ball i byen.

Ballene blir vanligvis unnagjort i løpet av tre måneder, mellom januar og mars, og det mest populære stedet å gå på ball er Hofburg-palasset, midt i smørøyet av Wien. Live-orkestre spiller klassisk musikk, valser, og til og med noen mer populære stykker fra det 20. århundre, slik at det finnes noe for alle og enhver.

Totalt kan du få med deg over 2000 timer med dansing i Wien.


 

7. To klimasoner

Wien ligger ved elven Donau, som foruten å være Europas nest lengste elv, også renner gjennom hele fire hovedsteder (Wien, Bratislava, Budapest og Beograd).

Som om ikke det var nok, ligger også Wien teknisk sett i to forskjellige klimasoner. På den ene siden, er Wien del av det såkalte midt-europeiske overgangsklimaet og, på den andre, den tørre pannoniske sonen.

 

8. Nyttårskonserten

Wien-filharmoniens nyttårskonsert er en av byens mest populære hendelser i løpet av året.

Men du bør kanskje vente litt med å sette av datoen. For et bedre sete, må du nemlig ut med over 10 000 kroner, og billettene er så ettertraktede at de heldige må velges ved trekning.

De av oss uten dype lommer og god karma, kan likevel trøste seg med at konserten blir TV-overført i en sending, som årlig har over 90 millioner seere i over 90 land.

 

9. Zentralfriedhof

Zentralfriedhof, eller sentral-gravplassen på norsk, åpnet i 1874 og har en befolkning av døde som er dobbelt så stor som antallet levende sjeler i Wien.

I den første tiden, var det en hestedrevet trikk som fraktet avdøde menneskers jordlige legeme fra bysentrum til gravplassen, før den etterhvert ble byttet ut med en elektrisk sporvei langs rute 71.

Denne trikken kjører fremdeles på ruten i våre dager, og, blant lokalbefolkningen, er det vanlig å bruke eufemismen «Han har tatt 71-trikken», når en person dør.


 

10. Søt eller sterk pølse

Når du kjøper en pølse med brød fra en av de unike pølsebodene i Wien, bør du være istand til å svare på om du ønsker den søte kremser-sennepen eller sterk estragon.

Noen ganger blir disse to alternativene forkortet til süss (søt) eller scharf (sterk).

 

(Kilder: frommers.com, clarknorton.com, chloesaustrianadventure, mentalfloss.com)