Hvordan kom du frem til at det var til Lisboa/Portugal du ville dra?

Etter jeg hadde fullført de første 3 årene av siviløkonomgraden (5-årig) på BI i Oslo, var jeg usikker på hvilken mastergrad jeg skulle velge etterpå og følte vel egentlig at det ikke var en spesiell spesialisering som skilte seg ut.

Jeg tok derfor et friår og gjorde research på hvilke skoler og grader som finnes der ute.

Jeg visste at jeg helst ville til Europa eller USA, så jeg googlet rett og slett «lists of schools in Europe and the US». Jeg hadde noen kriterier som jeg lette etter og kunne sammenligne skolene etter, blant annet lengde på masteren (2 år), muligheter for utveksling, ikke krav om GMAT, og ranking på Financial Times.

Jeg gjorde grundig research på skolene som møtte kriteriene og valgte ut et par skoler jeg søkte på.

Jeg valgte Lisboa og Catolica-Lisbon, fordi mastergraden «Management with Strategy and Entrepreneurship» traff veldig mitt interessepunkt. I tillegg, var det gode muligheter for utveksling på anerkjente skoler og muligheter for å bygge sin egen grad ved bruk av valgfag.

Jeg hadde heller aldri vært i Lisboa eller Portugal, så sol, strand og koselig gamleby var absolutt fristende!

 

Utveksling til Portugal

Navn: Kristin Hjulstad Linderud

Alder: 25

Fra: Ås

Studerer: Master in Management with Strategy and Entrepreneurship

Studiested: Catolica Lisbon School of Business and Economics

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Portugal og i Norge?

Nå har jeg bare tatt bachelor i Norge, men etter hva jeg har hørt fra venner som tar masteren sin i Norge, tror jeg det er hakket mer arbeid her.

Vi bruker trimestere, så det er 4 trimestere i ett år.

Man har altså 4 fag i et halvt semester (ca. 2mnd) med avsluttende eksamen i de fagene, og så 4 nye fag med eksamen til semesterslutt.

Det betyr konstant «eksamensperiode», men det betyr også at forelesningene er veldig to-the-point. Professorene bruker ikke tid på uviktige temaer, så man trenger ikke lure på hva som er relevant til eksamen.

Ellers er det mye fokus på å delta i timene (man får ofte karakter på dette), gruppeoppgaver, presentasjoner og innleveringer.

Det er sjeldent at den siste skriftlige eksamen teller for mer enn 50% av karakteren.

I tillegg er det godt og varmt fra rundt april til oktober, noe som er herlig for kalde nordmenn!

Med stranden 20 minutter unna med tog fra sentrum, blir det fort noen turer etter forelesning. 

 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Det er små klasser, så professoren kjenner deg og kan som regel alle navnene i klassen.

Det er mye klassediskusjon og praktiske gruppeoppgaver, som jeg tror gir et bedre innblikk i hvordan man ville løst utfordringer på en arbeidsplass.

I tillegg brukes case-oppgaver, med aktuelle selskaper og tidsriktige problemstillinger, noe som gjøre det mer interessant.

 

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Akkurat nå skriver jeg masteren min, så jeg har ikke forelesninger. Jeg har en veileder, som jeg mailer eller skyper med i ny og ne, men ellers jobber jeg hjemmefra.

I fjor hadde jeg vanlige timer.

Ettersom man velger hvilke fag man vil ta i hvilket trimester, kan man legge opp timeplanen sin selv. Som regel, kunne jeg ta fri hver fredag, ved å ta lengre dager de andre ukedagene.

Det var relativt få timer med forelesning i uken, så mesteparten av tiden ble brukt til gruppeoppgaver og individuelt arbeid.

Etter timene, hadde jeg ofte gruppemøter, hvor vi presenterte hva vi hadde gjort siden sist vi møtes og satte sammen prosjekter.

Etterhvert som slutten av trimesteret nærmet seg, hadde vi ofte presentasjoner samt mer individuell lesing før eksamen.

 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Portugal?

Ting går veldig tregt i Portugal og resten av Sør-Europa. Alt av tjenester tar fort lang tid, og er lite effektive, mye på grunn av lite automatisering.

Man blir vant til det etter hvert, og lærer seg at man må regne med å stå i kø på butikken, billettluker, bank og alt av offentlige tjenester.

Å sende mail er ofte lite effektivt, så et tips er å møte opp personlig eller ringe, helst i selskap med en som snakker portugisisk. Heldigvis vet de yngre portugiserne om denne frustrasjonen for utlendingene og hjelper deg gjerne!

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Det er mye billigere i Portugal.

Leieprisen er ca. halvparten av norsk pris, men leilighetene har ofte lavere standard.

Å spise ute på restaurant eller kjøpe drikke på byen er også mye billigere. En god middag med vin ligger på rundt 20-25 euro, mens en øl kan gå helt ned i 50 cent.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Nå er jeg sjeldent på skolen, så når jeg trenger en pause fra masterskrivingen, går jeg tur langs havnen, drar på stranda, trener eller går på sitron-slang hos naboene.

Ellers går vi som regel ut og spiser en gang i uken, og ut på byen i helgene.

Nylig har jeg funnet et «dog shelter» i nabolaget, som jeg jobber frivillig hos noen søndager.

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet er veldig bra.

Det er 3 store skoler i Lisboa, så det er mange studenter her og mange internasjonale.

Første uken på Catolica, hadde vi flere velkommen-arrangement, hvor man ble kjent med de andre internasjonale.

I tillegg, har jeg startet lokallaget ANSA Portugal for norske studenter i Lisboa, så vi er godt i gang med forberedelser til 17.mai-feiring.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Ja, jeg vil anbefale Catolica-Lisbon, spesielt hvis du vil studere Management.

Den andre business-skolen her er Nova, som jeg også har hørt bra ting om, og Tecnico, som har mer fokus på ingeniørlinjer.

Til nye studenter, vil jeg anbefale å delta på velkommen-arrangementer arrangert av skolen, det er veldig gøy og ofte billigere enn å dra alene senere.

Finn leilighet før du drar til Lisboa, det er kjipt å bruke de første ukene, når alle blir kjent, på å dra på visninger. Man kan alltids bytte etter et semester, hvis rommet ikke møter ønsket standard.

Søk etter Facebook-grupper for internasjonale i Lisboa, både under Erasmus, skolen og ANSA, her finner man mange gode tips!

Lykke til!